8 Август, 2016 19:43 1 570 1

Политическият референдум в Италия – най-важният тест на Ренци

  • матео ренци-
  • италия-
  • референдум-
  • политика-
  • тест-
  • парламент-
  • реформи

До 60 дни трябва да бъде определена дата за провеждането на референдума

Политическият референдум в Италия – най-важният тест на Ренци - 1
Снимка: БТА/ AP

Върховният съд в Италия даде зелена светлина за провеждането на референдум, от който зависи съдбата на премиера Матео Ренци, съобщи агенция АНСА.

Министър-председателят на страната заяви, че ако гласоподавателите не одобрят предложените от него политически промени, то той ще подаде оставка.

Референдумът, определян от анализаторите като ключов на политическата сцена, бе одобрен от най-висшата инстанция, като до два месеца правителството трябва да определи дата за провеждането му.

Ренци иска да бъдат извършени конституционни промени, които по думите му ще сложат край на политическата нестабилност и ще дадат тласък за местната икономика, пряко зависима от стабилността в Италия.

Една от предлаганите промени е ограничаване властта на Сената като горна камара, което според Ренци ще спести пари и ще направи прокарването на закони много по-лесно. Според критиците на тази теза обаче в ръцете на долната камара ще бъде концентрирана прекалено много власт.

Италианските медии пишат, че по всяка вероятност референдумът ще бъде проведе в края на месец ноември.

Реформите предвиждат намаляване броя на членовете на горната камара от 315 до 100. Това ще означава, че редица важни въпроси от национално, а не само местно ниво, ще бъдат решавани от долната камара.

Референдумът според някои италиански медии ще бъде използван от някои гласоподаватели за изразяване недоволството от управлението на Матео Ренци.

Премиерът предлага горната камара да се занимава с въпрос от регионално естество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптър

    0 0 Отговор
    Тия нямат ли си конституционен съд да отреже мераците на обик новените италианци да искат да участват в управлението . Тия нямат ли си политическа мафия и ДВАНАДЕСЕТ нейни ПРИСЛУЖ НИКА? Срамота!!!!
    На 6.11.16г ще има РЕФЕРЕНДУМ за нормалните българи , който те трябва да спечелят,
    и политическо порно за перверзните. Апелирам към нормалните- освен с "да" на референдума, гласувайте задължително на ПОРНОТО , но с празна бюлетина!!!Да видим безочието на съществото от порното- дали ще е толкова голямо , че да встъпи в длъжност с 200 000 гласа , ако с 3 000 000 не приемат за меродавни резултатите от Референдума!!!
Новини по държави: