Last news in Fakti

7 Септември, 2016 09:34 13 610 5

Къде е "принцесата" на Узбекистан? (Видео)

  • ислам каримов-
  • гулнара-
  • принцесата-
  • узбекистан
Къде е "принцесата" на Узбекистан? (Видео) - 1

На погребението на президента на Узбекистан Ислам Каримов, журналистите не успяха да видят 44-годишната му дъщеря Гулнара. Смята се, че от януари 2014 г. тя е под "домашен арест" в Ташкент, "заточена" от всемогъщия си баща. Когато тя не се появи сред опечалените, в социалните мрежи започнаха да са появяват изявления, че вече не е жива, коментира Александър Востров в "Комсомолская правда".

Защо всички толкова се интересуват от тази жена?

Семейството

Известно е че последният секретар на Комунистическата партия на Узбекистан и първи президент на страната Ислам Каримов е бил женен два пъти.

Първият път за сътрудничката на израелското посолство Наталия Кучма, която е родила сина му Петр. След развода с нея през 1969 г. се жени за Татяна Акбаровна. Официална информация за нея практически няма. Известно е само, че тя е родила двете му дъщери - Гулнара и Лола (сега на 38 години).

Говори се, че именно втората му жена е направила от Каримов диктатор и е удържала властта по време на тежката му болест. Тя планирала всичко, дори двете дъщери са родени по едно и също време - в началото на юли. В Узбекистан те са наричани "узбекските принцеси".

Сестрите не си говорят от 10 години

Всички деца на Каримов завършват висше образование в Ташкент и са добре трудоустроени. Петр е зам.-председател на най-голямата банка в страната.

Гулнара, след Ташкентския държавен университет, получава магистърска степен по изкуство в Харвард. От 1995 г. тя започва работа във Министерството на външните работи на Узбекистан като съветник на министъра. След това е съветник на узбекския посланик в ООН в Ню Йорк, а от 2010 г. до 2012 г. - на посланика на Узбекистан към Испания.

На Лола не й позволяват да учи в чужбина. Тя се омъжва за авторитетния в Ташкент бизнесмен Тимур Тиляев. Двамата имат син и две дъщери. Сега Лола живее със семейството си в Швейцария, работи като постоянен представител на Узбекистан към Юнеско.

Петр не поддържа отношения със сестрите си, а Гулнара и Лола са спрели да си говорят от 10 години насам. Говори се, че причина за това са шокиращите лудории на Гулнара.

Скандали около внуците

През 1991 г. Гулнара се омъжва за узбека от Афганистан Мансур Максуди, който е американски гражданин. Имат син и дъщеря - Ислам и Иман. През 2001 г. бракът им се разпада и Максуди прибира децата в дома си в Ню Джърси. Шумният бракоразводен процес трае цели две години, накрая американски съд оставя децата на бащата и издава заповед за арест на Гулнара. В отговор Узбекистан обвинява Максуди в мошеничество, укриване на данъци, подкупи, незаконно присвояване и го обявява за международно издирване. Чак през 2008 г. съдът в Ню Джърси решава да върне родителските права на Каримова. Можем да си представим какво е струвало това на Ислам Каримов. Но и след това Гулнара не се успокоява.

Googoosha

Преди да изчезне през 2014 г. Гулнара прави главозамайваща творческа, дипломатическа и бизнес кариера. Отначало тя се опитва да стане моден дизайнер. През 2011 г. обаче американски правозащитници я обвиняват, че за създаването на дрехи тя използва непълнолетни, които берат памук в Узбекистан. Това води до позорното й изгонване от Седмицата на модата в Ню Йорк.

Тогава Каримова започва да и да пее под псевдонима Googoosha. В дует с нея пеят Хулио Иглесиас, Монсерат Кабайе и Жерар Депардийо. В САЩ, с руският продуцент и музикант Максим Фадеев издава англоезичен албум.

Тези постижения предизвикват в Узбекистан противоречиви чувства. Някои се възхищават от Гулнара. Други са силно раздразнени от президентската дъщеря "звезда".

Дори и под "домашен арест" и без интернет Гулнара успява да предаде карта памет, на която има нейни откровени снимки със заниманията й с акробатика. В една мюсюлманска страна, където на жената не е разрешено дори да си показва лактите, тези снимки имат ефект на бомба.

Къде е тя?

Сериозно се обсъждат слуховете, че Гулнара е завербувана от чуждо разузнаване и е гласена за президент на Узбекистан. Злите езици в Ташкент говорят обаче, че децата на Каримови не учат узбекски и си идват от чужбина 2-3 пъти годишно.

Има съобщения, че през 2013 г. компании, създадени с името на Гулнара са занимавали прокуратурите на Швейцария и Франция. Говори се, че това е причината Ислам Каримов да се разочарова от дъщеря си и да я "заточи".

От друга страна по-младата дъщеря на Ислам Каримов - Лола, първа съобщава за смъртта на баща си в "Инстаграм": "Той си тръгна от нас. Подбирам думите и сама не вярвам в това..." пише тя.

А преди погребението в интернет се появи видео, в което Гулнара пее песен посветена на баща си. Но се чува само гласът й, самата певица не се вижда. Нейни фенове казват, че песента е писана отдавна. А тя все още е под домашен арест. Или?...

В това време

Осиротелият след смъртта на Ислам Каримов Узбекистан три дни беше в траур. Всички предавания на телевизията бяха отменени, а на екрана се излъчваха различни симфонични версии на реквиеми. По традиционно пустите столични площади вървят редици от опечалени и тържествени мъже в бели ризи. На сутринта много от тях са получили смс от мобилните оператори с покана да отидат на погребално угощение с пилаф.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 играч

    0 0 Отговор
    хубавка е!
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    направо трепач
  • 3 гост2

    0 0 Отговор
    трепач - трепач, ама сигурно е мъртва
  • 4 ккккк

    0 0 Отговор
    Мъртъв трепач значи.....
  • 5 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Много е красива, дано да е жива и здрава!