Last news in Fakti

14 Септември, 2016 00:30 1 222 1

Мащабна кампания за амнистията на Сноудън

  • сноудън-
  • кампания-
  • амнистия-
  • помилване-
  • подписка-
  • барак обама-
  • сащ-
  • едуард сноудън

Кампанията започва дни преди премиерата на филма Сноудън

Мащабна кампания за амнистията на Сноудън - 1
Снимки АП/БТА

Американски правозащитни организации се обединиха около кампания, в която да поискат от президента Барак Обама да обмисли възможността да помилва Едуард Сноудън, човекът, който извади наяве глобалната програма за следене и наблюдение, ръководена от САЩ.
Кампанията, инициирана от Американския съюз за граждански свободи и подкрепена от Amnesty International и Human Rights Watch, ще започне в сряда, 14 септември, дни преди премиерата на новия филм на Оливър Стоун - „Сноудън“.

Посредством сайта PardonSnowden.org, групите ще се опитат да съберат подписи в подкрепа за амнистията на Сноудън.

Сноудън получи временно убежище в Русия, след като администрацията на Обама го обвини в кражба на правителствена собственост, неразрешено разпространяване на информация за националната сигурност и умишлено предаване на секретна разузнавателна информация на неупълномощени лица.

"Ние едновременно ще започнем мащабната подписка по цял свят и ще се опитаме да получим подкрепата на влиятелни личности и организации, които да се присъединят към нашия призив към президента Обама да помилва Сноудън, преди да напусне поста си", заяви пред списание "Motherboard" Бен Уизнър, адвокат Сноудън и директор в Американския съюз за граждански свободи.

По-рано тази година правозащитният адвокат заяви пред New York Magazine, че кампанията за помилване на Сноудън се разработва от дълго време. Уизнър добави, че кампанията е планирана във връзка с филма на Стоун, в който актьорът Джоузеф Гордън-Левит играе Сноудън. Според него един подобен жест от страна на Обама би означавал много в очите на обикновените хора. „Това е един от онези редки случаи, за които съществува силата на прошка", заяви той.

През 2013 г., петиция за помилването на Сноудън, публикувана в сайта на президентството - whitehouse.gov, събра достатъчно подписи, за да получи отговор от страна на администрацията на Обама. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    прошка може и да получи ,но после ще загине в авто катастрофа ,защото спирачки ще му откажат в един момент...така че жив докато в извън САЩ..