Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 11:51 1 223 0

Раздор при Бил и Хилари Клинтън за Обамакеър

  • бил клинтън-
  • обама-
  • критика-
  • здравна реформа-
  • президентски избори-
  • гаф-
  • политически ход-
  • хилари клинтън

Гаф или хитър политически ход в кампанията за Белия дом?

Раздор при Бил и Хилари Клинтън за Обамакеър - 1
Снимка АП/БТА

Бил Клинтън описа здравната реформа на президента Барак Обама като "най-безумното нещо на света", броени часове преди първия вицепрезидентски дебат. Изказването му бе видяно от мнозина като огромен гаф, имайки се предвид, че Бил лобира за съпругата си Хилари, пише в. "Дейли телеграф".

Бившият американски президент бе на предизборен митинг в град Флинт, Мичиган, за да събира подкрепа за съпругата си, когато изненадващо атакува най-ценните политически постижения на Обама.

Той каза, че сегашната здравна система работи добре за по-възрастните хора, за бедните хора, за лицата с ниски доходи, които получават здравни помощи от държавата. Но собствениците на малък бизнес и физическите лица, които изкарват съвсем малко над границата, която ги причислява към гореспоменатите групи, не могат да се класират за здравни субсидии и това "може да ги убие".

"Ето защо, според мен, това е най-безумната система на света, в която 25 милиона души, които до този момент са получавали здравни грижи, изведнъж се оказват здравно неосигурени, каза Клинтън."Това е най-лудото нещо на света."

Изказването му бе шокиращо, след като съпругата му неведнъж заяви, по време на кампанията си, че смята да засили и подобри здравната реформа на Обама, известна още като "Обамакеър" (Obamacare).

Хилъри Клинтън винаги много внимателно избягваше да критикува реформата на Обама.

Кевин Мадън, който през 2012 г. бе съветник на републиканския кандидат за президент Мит Ромни, заяви, че изказването на Бил Клинтън е "истинската дефиниция на гаф в президентска кампания."

И все пак, след изказването му се появиха и съмнения, че изказването за така коментираната през годините здравна реформа, е част от сложна политическа игра, в която основната цел е да се привлекат белите гласоподаватели от работническата класа, които се чувстват ощетени от закона за достъпно здравеопазване.

Джен Палмиери, старши съветник на г-жа Клинтън, защити г-н Клинтън, което породи съмнението, че коментарът е бил умишлен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА