Last news in Fakti

6 Ноември, 2016 18:37 1 401 0

Тайван: "Клинтън - по-предвидима. Тръмп - фактор на несигурност"

  • клинтън-
  • обама-
  • тръмп-
  • тайван-
  • сащ-
  • президент-
  • избори-
  • търговия-
  • икономика-
  • валута-
  • партньорство

Бизнесът в Тайван застрашен от крайния резултат на изборите в САЩ

Тайван: "Клинтън -  по-предвидима. Тръмп - фактор на несигурност" - 1

Бизнесът в Република Китай е силно застрашен от крайния избор на гласоподавателите в САЩ. Бизнес лидерите от страната заявиха, че ориентираният към износ Тайван би пострадал от евентуалната победа на Доналд Тръмп, известен със своята позиция - „анти-Китай“.

Проучванията сочат, че надпреварата между Клинтън и Тръмп е много напрегната.

Лин Бо-фен, ръководител на Националната асоциация на индустрията и търговията, заяви, че Тайван и неговите отношения с трите икономически сили – САЩ, Япония и Китай - ще бъдат пряко засегнати от тези избори. За разлика от Тръмп,  Хилъри Клинтън не е толкова враждебно настроена към Пекин. Но ако все пак нейният опонент спечели, отношенията на САЩ и Китай рязко ще се влошат, което ще има мултиплициращ ефект и върху Тайван.

Цай Лиен – шън, генерален секретар на китайската Национална федерация на идустриите, на свой ред подчерта основната разлика между двамата кандидати. Клинтън би била по-предсказуема в подхода си, ако бъде избрана. Тръмп, от друга страна, е новак в политиката и като лидер би бил непредсказуем, което неминуемо може да се отрази на световната икономика и политика.  Освен това наскоро самият Тръмп заяви, че Мексико, Малайзия, Китай, Южна Корея и Тайван са се ползвали от работни места, осигурени от САЩ. И в тази връзка, имайки се предвид, че Континентален Китай е най-голямата проиводствена база на Тайван, а САЩ -  най-големият пазар на тайвански продукти, влошаването на отношенията между Китай и САЩ би навредило сериозно на Тайван, допълни още Цай.

Що се отнася до ефекта на изборите върху присъединяването на Република Китай към Транстихоокеанското партньорство за свободна търговия, Лин израи своято мнение, а именно: „Тайван ще трябва да положи огромни усилия, но ще бъде много, много трудно за него да се присъедини“.

Камон Кан, ръководител на Икономическия институт на Академиа Синика, на свой ред каза, че като президент Клинтън  ще продължи курса на Барак Обама, но победата на Тръмп би била пагубна за страната, защото се очаква Съедиените щати да критикуват валутната политика на Тайван, което ще повлияе на цялата икономика.

По темата отношение взе и Келвин Тай. По негови думи ако Хилъри Клинтън победи, капиталовият пазар на Азия би могъл да запази сравнително стабилно състояние. Далеч по „мрачни“ са прогнозите ако победител се окаже Тръмп. При такъв сценарий може да се очаква незабавен спад на капиталовия пазар на Азия с изключение на японската йена. Австралийските и новозеландски долари и корейските вони, които са силно колебливи валути, както и валутите на експортно ориентираните страни като Сингапур, Малайзия и Тайланд ще бъдат сериозно засегнати.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА