Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 19:25 1 118 1

НАТО оставя Либия

  • нато-
  • либия-
  • кадафи
НАТО оставя Либия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН гласува за прекратяване на военната операция в Либия от следващия месец, предаде Би Би Си. Международната интервенция в Джамахирията започна през май под кодовото име „Зората на Одисей“ и с обяснението, че е насочена към защита на цивилните при започналата да загрубява война за сваляне на режима на Муамар Кадафи.

Диктаторът бе пуснал лоялните си сили да потушат съпротивата и протестите, при които се стигна до размирици и жертви. Силите на НАТО се съсредоточиха върху въздушни атаки над негови бастиони и стратегически съоръжения.

Мисията ще продължи до 31 октомври, реши Алиансът, въпреки вчерашните призиви  на новата власт НАТО да остане поне до Нова година. За същото настоя и либийският пратеник в ООН, изтъквайки позицията на Триполи, че НАТО е нужда за сигурността на страната.

За седемте месеца военна кампания НАТО нанесе около 10 000 удара. Анализатори коментират, че те са били ключови за събаряне на бившия режим.

Русия, Китай, ЮАР, Индия и Бразилия остро се противопоставиха на военните удари, обвинявайки НАТО в прекачване на правомощията си. Не такова е мнението на американския емисар в ООН Сюзан Райс, според която „историята ще награди военната интервенция“ и тя остане като „горда страница в опита на Съвета за сигурност“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sssssssss

    0 0 Отговор
    Idioti s neogranicheni prava!