31 Октомври, 2011 14:44 2 107 0

Потвърдено: Кадафи имал химическо оръжие

  • либия-
  • кадафи-
  • оръжия-
  • нато

Часове до края на мисията на НАТО в Либия

Потвърдено: Кадафи имал химическо оръжие - 1

Либийската преходна власт потвърди, че са открити химически оръжия в арсенала на бившия режим. Чужди експерти ще пристигнат в страната тази седмица, за да се справят с тях, предаде „Фокс нюз“. Временният премиер Махмуд Джибрил заяви, че нова Либия няма интерес да притежава такъв опасен боен арсенал. Освен това, хиляди експерти са разработвали оръжия за масово унищожаване за сваления и мъртъв вече либийски диктатор.

Миналата седмица емираси на ООН в Либия съобщиха, че в страната има химически оръжия, а днес това бе потвърдено от Преходния национален съвет, но без подробности.

Още през 2004 година се появиха твърдения, че Либия разполага иприт (т.нар. Горчичен газ), използван за първи път от Германия срещу британски войски през 1917 година. Имало също и зарин, който представлява безцветна течност с нервно-паралитично действие.

Проект за резолюция на ООН, дело на Русия, предлага Триполи да унищожи наличните си химически оръжия с международна помощ. Вашингтон пък предупреждава, че провал при опазването на опасния боен арсенал може да дестабилизира целия регион на Северна Африка.

Отава неясно колко и какви оръжия са открити в бастионите на Муамар Кадафи. Много боеприпаси „изникват“ от жилищни сгради, където били скрити от лоялните на диктатора сили, за да не бъдат унищожени от въздушните удари на НАТО. Само в едно такова скривалище са намерени 100 000 противотанкови мини. 

Днес е последният ден от мисията на НАТО в Либия. Седем месеца след  първата въздушна атака срещу позициите на Кафади в Бенгази, Алиансът се оттегля, въпреки настояването на преходната власт да остане, за да помогне за укрепване на сигурността в страната. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи операцията като една от най-успешните в историята на военния съюз. „Свършихме добре работата си“, изтъкна той и допълни, че са спасени безброй човешки животи и са предотвратени масови убийства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА