Last news in Fakti

26 Октомври, 2011 17:49 1 259 0

Либия моли НАТО: Остани

  • либия-
  • нато-
  • кадафи
Либия моли НАТО: Остани - 1
Мустафа Абдул Джалил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил поиска НАТО да удължи мисията в страната до края на годината. Отсрочката е нужна, за да се справи новото управление с оръжията и останалите привърженици на Муамар Кадафи, предаде Би Би Си. Алиансът помогна на революцията със серия въздушни удари срещу позиции на бившия режим и спря опита на диктатора да напусне родния си град Сирт, който последен падна в ръцете на новата власт.

НАТО взе само предварително решение да прекрати мисията си на 31 октомври, но се очаква датата да бъде потвърдена. Международната операция в Либия започна през март под кодовото име „Зората на Одисей“ с обяснението, че е насочена към защита на цивилните от ударите на лоялните на Кадафи военни сили.

Все пак Джалил се надява чуждите военни да останат по-дълго – поне до края на годината, за да помогнат както на Либия, така и на съседните страни. Призивът му имал за цел да осигури това, че няма да има износ на оръжия на бившия режим в съседните държави.

Джалил иска НАТО да помогне за сигурността и реда в страната, заплашвани от верните на бившия режим ключови фигури, които напуснаха Джамахирията по-рано и избегнаха участта на диктатора Кадафи.

Според Джалил Алиансът може да помогне и за развитието на системите за национална сигурност и отбрана на нова Либия.

„НАТО продължава на наблюдава ситуацията и остава в готовност да отговори на всяка заплаха за цивилните. Ситуацията е спокойна и Преходният национален съвет /ПНС/ продължава да установява властта си“, съобщи говорителят на Алианса.

От друга страна, все повече растат критиките към ПНС за начина, по който полковник Кадафи се прости с живота си, както и опасенията, че бунтовниците може да са екзекутирали десетки свои противници. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА