Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 16:41 10 656 9

Шофьорът на Кадафи: Той не се боеше

  • либия-
  • кадафи-
  • сирт
Шофьорът на Кадафи: Той не се боеше - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Личният шофьор на либийския диктатор Муамар Кадафи е последният човек, който вижда шефа си жив. След 30-годишна служба при полковника Хюнайш Насър разказва как са протекли последните дни на Кадафи и неговия режим. „Бунтовниците идваха към нас. Той не беше уплашен, но сякаш не знаеше какво да прави. Това е единственият път, когато го видях такъв“, казва Насър в лична изповед  пред британския вестник „Гардиън“. Часове по-късно Кадафи ще е мъртъв, а родният му Сирт – опустошен до основи.

Шофьорът се предал пред въоръжените революционери, които от седмици затягаха примката около последния бастион на Кадафи - Сирт. Те го хванали и го ударили с дръжка на пушка, което извадило от строя едното му око. Все пак, Насър успял да види как бойците издърпват Кадафи от подземната тръба и се нахвърлят върху него като рояк пчели.

Седмица по-късно Насър и Мансур Дао, който е отговарял за сигурността по време на бившия режим, са единствените от тясното обкръжение на Кадафи, които могат да говорят, въпреки че са държани под ключ.

Последните пет дни били ужасни – полковникът и Насър бягали от къща в къща, за да избегнат бунтовниците и техните гранати. Муамар Кадафи бил странен, но спокоен.

„От 30 години съм с него и се кълна, че никога не съм видял лошо отношение. Той винаги беше просто шефът. Отнасяше се с мен добре“, спомня си шофьорът, който имал на разположение и къща в Сирт. И останал на разположение на шефа си, въпреки че минал пенсионната възраст.

Насър също е от племето на Кадафи, от където произхождат и много от близките на полковника. Голяма част от тях го изоставиха, избягаха или минаха на страната на новата власт. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 morski

    2 0 Отговор
    sega da gi vidim taka nare4enite'' buntovnici'' kak 6te se spraviat s zapadnite diktatori obama i sarkozi.za6toto te sa si 4isti glavorezi plateni ot zapada.amerika otdavna pla6ta na teroristi za 4ernata rabota.
  • 2 tako

    0 0 Отговор
    tok,gaz,voda be6e bez pari benzina 0,20stotinki sega da vidim,mnogo 6te tirsyat kaddafi
  • 3 Някой

    0 0 Отговор
    жас ще ви попитат как
    Нямам думи та даже и за безплатни ток и вода говору .
    Ти как мислиш бе дали от добро са се вдигнали хората а !?!
  • 4 съсел

    0 0 Отговор
    След време Кадафи ще го обявят за мъченик на либийския народ.
    Не е ясно бъдещето на Либия, но едно знам, либийците ги чакат тежки дни.
  • 5 МАРИЯ

    0 0 Отговор
    Така наречените "бунтовници", всъщност са една сган, платена и надъхана от САЩ. Също като нашата сган, която 1989 година се надигна да налага " демокрацията " измислена пак от САЩ. Ще мине време и либийците като нас ще се усетят в същност какво са си докарали, като им спрат безплатното лечение, безплатното образование, като останат на улицата бездомни и безработни /както ние - българите/ и всичките им приходи от петрола заминат за благоденствието на американците / най-големите терористи на света /, но за съжаление ще бъде много късно.
  • 6 nicolai

    0 0 Отговор
    Точно така Мария,от като се намесиха тъпите Американци вече 22 години не можеме да се оправиме - същото ги чака и Либииците просто не ми се мисли за тях,ще се топят като Българите,всеки ден умират хора от притеснения и бедност - това го нямаше при комонизма беше по спокойно имаше работа безплатна медицина.Харесваме демокрацията ,но е криворазбрана.
  • 7 selo bg

    0 0 Отговор
    Кадафи трябваше да се отегли отдавна.Но явно властта сладка беше деформирала преценката му за реалност.
    Именно това е ключа на американската агресия по света.Тази банда от мафиоти и промито обшество се разпорежда с подребата на света.Използвайки склонноста на човека към богатство и ухолство американците промиха много мозъци.Примери безброй а за това което се случва у нас не ми се говори зашото виждам как мисли новото поколение на демокрацията.
    Либия е чакат тежки години.Пример ,,американската демокрация" в Ирак и Афганистан.
    Кадафи беше за едни велик за други тиранин.
    Историята след време ще го определи.Истината е че за Либия безплатното свърши.Ще им завладеят чрез различни форми на инвестиции богатствата и ще ги накарат да си плащат за всичко.
    СВЕАТА върви към по лошо и причината е че няма кой да се противопостави на ,господарите американци".
    Защото всички велики сили им се подчиниха.
    И уловката е наречена демокрация.
    С ДВЕ ДУМИ: ПАРИ и ВЛАСТ.
    Който успее да направи парите независимо от произхода им той определя правилата и властта.
    Американците направиха чрез фалшификация долара стабилен десетки години ,Купиха необходимите им ресурси с тях както и хора и завладяха ипродължават да завладяват света.
    ПУСТА ЧОВЕШКА АЛЧНОСТ.
  • 8 Пичагата

    0 0 Отговор
    Е.ал е здраво яки млади мадами както и Берлускони, как да се откаже браааааааат....Власта е сладка ку..а.
  • 9 IRAKLI

    0 0 Отговор
    Е тово е хубавото но демокроцията,можеш да си кажеш това,
    което си мислеш и няма ......................политическия затвор в Зарата.