Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 19:15 1 633 0

Иран планира да изнася тежка вода в чужбина

  • иран-
  • тежка вода-
  • споразумение-
  • ядрено споразумение-
  • изнася

Новината за плановете на Техеран дойде на фона на ядрено безпокойство

Иран планира да изнася тежка вода в чужбина - 1
Снимка АП/БТА

Иран планира да изнесе около 11 метрични тона (12.12 тона) тежка вода от страната през следващите няколко дни, съобщава изданието Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с плановете на Техеран.

Причината за това е, че страната отново е надхвурлила лимита, заложен в ядреното споразумение с "шесторката" (Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция).

Плановете на Ислямската република да изнася тежка вода — материал, който се използва като суровина за ядрени реактори и е пряко свързан с развитието на ядрените технологии — ще смекчи напрежението между Иран и Западните сили, коментира Ал Арабия.

Според ядреното споразумение, сключено между Иран и шестте велики сили, през юли 2015 г., Иран няма право да държи на склад повече от 130 тона тежка вода. Това е количеството, което според международната общност е напълно достатъчно да покрие нуждите на страната. Иран обаче не е на това мнение.

Според източниците на американския вестник, Иран вече е изпратил 11 тона тежка вода в едно от пристанищата си, както част от сделката с Международната агенция за атомна енергия към ООН, която следи за прилагането на ядрената сделка.

Генералният директор на МААЕ Юкия Амано заяви в четвъртък, че Иран трябва да "поддържа международното доверие", като поддържа по-нисък праг от посочения в споразумението.

Амано изрази и опасенията си, че Иран за втори път надхвърля определеното количество тежка вода, упоменато в договора.

След новата доставка, запасите от тежка вода на Иран ще спаднат до около 120 метрични тона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА