Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 22:16 1 721 2

Канадка с български произход е замесена в скандал с творби на Ван Гог

  • ван гог-
  • скандал-
  • винсент ван гог-
  • творби-
  • фалшификати-
  • българка-
  • париж-
  • албум

Амстердам я обвини, че разпространява албум с фалшификати

Канадска изкуствоведка от български произход се оказа в центъра на скандал, свързан с произведения на великия импресионист Ван Гог, в Париж, съобщава канадската телевизия CBC.

Преди време Богомила Уелш-Овчаров обяви, че е намерила неизвестен до сега скицник на художника, изгубен за цели 126 години.

Уелш-Овчаров, която е пенсиониран професор от Университета на Торонто, е била куратор на много изложби, с творби на холандския художник и е призната за международен експерт по Ван Гог.

По време на посещение във Франция през 2013 г., тя била помолена от местното изкуствовед да разгледа въпросния албум, който може би съдържа скици на художника. Като експерт по работата на художника, тя неведнъж е била викана да провери и оцени картини, за които се е твърдяло, че са на Ван Гог. И в този Случай канадката тръгнала скептично настроена, защото очаквала да попадне на поредния фалшификат. Но грешала, защото този път била попаднала на находка.

Тя размножила творбите в скицника, създавайки скъп, луксозен албум с огромен тираж.

Музеят на Ван Гог в Амстердам обаче обвини Уелш, че това са фалшификати и действията ѝ представляват измама за милиони. Канадският експерт по история на изкуството обаче, е убедена, че находката, на която е попаднала е автентична.

Албумът на канадката Уелш-Овчаров без съмнение е рекордьор по медиен интерес във Франция.

В деня на представянето му във френската столица музеят на Ван Гог в Амстердам публикува две съобщения, в които обяви, че това са фалшификати и някой несполучливо имитира великия художник.

Авторката Уелш-Овчаров и френският й издател незабавно обвиниха музея в провокация, която цели да запази монопола му върху творчеството на художника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божана

    2 0 Отговор
    Защо свързвате този мръсен агломерат Торонто всеки път с девствената Канада?
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    След като е издаден вече "луксозен и скъп албум" и хората му се радват и купуват на поразия,какво значение има дали скиците в него за рисувани от Ван Гог или Иван Гогов?
Новини по държави: