28 Ноември, 2016 16:09 1 252 0

Правителството на Кувейт даде оставката си на емира

  • кувейт-
  • правителство-
  • емир сабах iv-
  • оставка-
  • опозиция-
  • парламентарни избори

Историческа победа за опозицията в Кувейт

Правителството на Кувейт даде оставката си на емира - 1
Снимка Синхуа/БТА

Правителството на Кувейт окончателно подаде оставка, след като днес премиерът на страната тържествено я връчи на Негово Височество емир Сабах IV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.

"Във връзка с провелите се парламентарни избори, които са прозрачни и справедливи, и обявяването на окончателните резултати от гласуването, аз давам на вас (емирът) оставката на правителството в съответствие с член 57 от Конституцията", заяви шейх Джабер Ал-Мохамед Ал-Хамад ал Сабах.

"От свое име и от името на всички министри изразявам надеждата, че Негово Височество благосклонно ще приема това искане", каза министър-председателят.

Кабинетът на шейх Джабер Ал-Мохамед Ал-Хамад Ал-Сабах, дойде на власт през август 2013 година и правителството подаде оставка след изборите за Народно събрание на Кувейт, които се проведоха в събота.

Според резултатите опозицията получава почти една втора (24 от 50) от местата в законодателния орган. Това е историческа победа за опозицията в петролната монархия.


Победата на опозиционните групи и техните съюзници, в провелите се в събота парламентарни избори, повиши опасения от нови политически сблъсъци и разногласия в богатата на петрол държава от Персийския залив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА