Last news in Fakti

6 Декември, 2016 19:15 2 358 0

Най-старото създание на планетата крие тайни за промените в климата

  • миди-
  • промени в климата-
  • океани-
  • морета-
  • учени-
  • парников ефект-
  • морски създания-
  • атлантически океан

Най-дълголетното същество на света може да разкрие как човечеството е оказало влияние

Най-старото създание на планетата крие тайни за промените в климата - 1

Мидите, едни от най-старите създания на планетата ни, може би са в състояния да хвърлят светлина по въпроса "как човечеството е повлияло на изменението на климата".

Учените, които се занимават с изучаването на тези мекотели — същества, които могат да живеят в продължение на повече от 500 години — са получили безпрецедентен поглед върху случващото се в Северния Атлантик, пише британското издание Express.

Най-старото създание на планетата крие тайни за промените в климата

Изучавайки пръстените, които се образуват по черупките им (както годишните пръстени на дърветата), морските биолози са видели историята на океаните по напълно нов начин. След обстойно изследване, те стигнали до заключението, че докато слънчевата активност и вулканичните изригвания са били основната движеща сила на планетата преди 1800 г., то от Индустриалната революция насам, в атмосферата са настъпили промени, които биха могли да се дължат на влиянието на парниковите газове.

Международен екип от учени, ръководен от експерти от Университета в Кардиф и Университета в Бангор се е посветил на изучаването на пръстените на растеж на мидите от последните 1000 години.

Според изследователския екип, откритията са от изключителна важност за това как промените в Атлантическия океан могат да окажат влияние върху времето в Северното полукълбо и в бъдеще.

Мидите, които живеят върху континенталния шелф във водите на Северна Америка и Европа, могат да осигурят химически профил на Атлантика през вековете. Пресъздавайки историята на океаните и промените, които са се случвали през последните 1000 години, учените са успели да сравнят множество данни, благодарение на които са получили "голяма картина" на климатичните промени.

Най-старото създание на планетата крие тайни за промените в климата

Резултатите показват още, че промените в морската активност имат особено важна роля за промените в температурата на въздуха в северното полукълбо в ерата преди Индустриалната революция. Тази тенденция не се наблюдава след това, когато промените в температурата започват да се случват вследствие на външни фактори като фабрики, автомобили и друга човешка дейност.

Данните, събрани от изследователския екип, могат да покажат съвсем точно кога са започнали промените в климата и как са били повлияни от хората.

Най-старото създание на планетата крие тайни за промените в климата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА