Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 10:37 845 0

Берлускони се изправя пред ключов вот

  • берлускони-
  • италия-
  • бюджет

Италианските депутати гласуват бюджета за 2012 г.

Берлускони се изправя пред ключов вот - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на растящите страхове, че Италия ще е следващата страна след Гърция, която ще изпадне в сериозни финансови затруднения, министър-председателят Силвио Берлускони се изправя пред ключов вот в парламента. Депутатите започват днес преговори за приемането на бюджета на страната за 2012 г.
Очаква се италианските законодатели да се съберат за вот в 17 часа за одобряването на бюджета от 2010 г., което е обичайна процедура необходима за одобрението на финансовата рамка за 2012 г.

Днешното гласуване придобива извънредно значение на фона на настоящия хаос, последвал след отказването на подкрепа на Берлускони от негови досегашни поддръжници. Въпреки това премиерът изрази категоричната си решимост да спечели нужната му подкрепа. "Ще продължим напред. Трябва да бъдем готови за борба", написа 75-годишният Берлускони в обичайно за него борбено послание, публикувано в социалната мрежа Фейсбук.

Има спекулации, че Берлускони вече няма мнозинство в парламента, тъй като част от депутатите от партията му нямало да го подкрепят. Министър-председателят обаче е категоричен, че се радва на подкрепа и днешният вот ще мине без проблем. Кореспонденти отбелязват, че Силвио Берлускони има таланта да сключва политически сделки, а в миналото неговите правителства били подложени на повече от 50 вота на доверие.

Междувременно Европа оказва натиск на Италия да изпълни отдавна обещавани икономически реформи, за да избегне дългова криза. Европейският комисар по икономически въпроси на ЕС Оли Рен заяви, че иска отговори от Италия за реформените планове на страната до края на седмицата. Очаква се първата група от експерти от ЕС за мониторинг да пристигне в Италия във вторник или сряда.

Рим прие мониторинг от Международния валутен фонд на мерките за стабилизиране на икономиката и съкращения в бюджета. Италия ще докладва четири пъти годишно пред Европейската комисия за резултата от предприетите мерки. 

Съмненията около дълговете на Италия засенчиха страховете за Гърция, коментират анализатори. Дефицитът на страната е сравнително малък, но инвеститорите са притеснени за комбинацията нисък ръст и дълг в размер на 1.9 трилиона евро.
 
Вчера 10-годишните италиански съкровищни бонове се повишиха до 6.6%. Именно пазарите оказват натиск върху Рим да плаща по-високи лихви по дълговете си, което поставя премиера под силен натиск, отбелязват анализатори.

Световните борси повишиха нивата си при новината, че Силвио Берлускони може да се оттегли от премиерския пост. Веднага, след като той обяви официално, че не мисли да подава оставка, пазарите възвърнаха негативната си тенденция.




Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА