Last news in Fakti

5 Ноември, 2011 12:52 1 040 0

Убиха лидера на ФАРК

  • фарк-
  • колумбия-
  • убит-
  • алфонсо кано

В Колумбия е убит Алфонсо Кано, главнокомандващ на бунтовническата групировка ФАРК, съобщи Би Би Си като се позова на колумбийското министерство на отбраната.

 
По думите на служител на министерството Кано е бил убит по време на операция в планините на Югозападна Колумбия. Властите призоваха членовете на ФАРК да предадат своите оръжия и да се върнат към мирен начин на живот.
 
 
 
Гийермо Леон Саенц, известен като Алфонсо Кано ( роден на 22.07.1948 в Богота), произхожда от семейство от средната класа на Богота. Майка му е педагог, а баща му агроном, отявлен консерватор (кръщава сина си Гийермо Леон в памет на Гийермо Леон Валенсия – известен политик консерватор и президент на Колумбия). Гийермо има още 6 братя, заедно с които израства в Чапинеро – престижен квартал в северната част на колумбийската столица. Учи в колеж и според негови съученици се отличава с интереса си към историята. Занимава се и с футбол и е ревностен фен на Милионерите.
Учи десет семестъра антропология в Националния Колумбийски Университет, където е приет през 1968 година. Същата в която кубинската революция е в апогея си, а в Колумбия се зараждат бунтовнически движения като ФАРК (1964) и ЕЛН (1966). В университета разширява и развива своите познания по история и политика и става лидер на Комунистическа Младеж – младежката организация на Колумбийската Комунистическа Партия. През 70-те години е задържан многократно от полицията в Богота за организиране и участие в демонстрации и размирици, като даже лежи за 6 месеца и в ареста. През този период Кано става много популярен в университетските среди и открито заявява своите симпатии към ФАРК, които често го канят да изнася марксистки лекции пред своите членове. През 1981 година е задържан отново и този път стои в затвора година и половина преди да бъде амнистиран. След повторното му излизане от затвора, лидерите на Комунистическата Партия му предлагат да уредят бягството му в Москва заедно с жена му и сина му – честа практика за нейни преследвани членове. Кано обаче предпочита да поеме пътя на въоръжената борба и се качва в колумбийските планини, присъединявайки се към ФАРК.
 
Ставайки член на ФАРК, Гийермо приема бойното име Алфонсо Кано и бързо израства в йерархията на организацията. За това особено му помага близостта му Хакобо Аренас – един от основателите на ФАРК и неин идеолог.
През януари 2008 е осъден задочно на 40 години затвор от колумбийски съд.Държавният департамент на САЩ го държи отговорен за производство и трафик на наркотици и е обявило награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста му.
След смъртта на лидера на ФАРК Мануел Маруланда през май 2008, Кано е избран за негов заместник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА