Last news in Fakti

28 Януари, 2017 12:18 818 0

Как Париж се бори със замърсения въздух?

  • париж-
  • мръсен въздух-
  • смог-
  • франция-
  • стикери-
  • коли-
  • автомобили

Стикери ще красят автомобилите във Франция

Как Париж се бори със замърсения въздух? - 1
Снимка: БТА/ AP

Когато кметицата на Париж Ан Идалго встъпи в длъжност през 2014 година, заяви, че основен приоритет на нейното управление ще бъде справянето с мръсния въздух.

През следващите месеци бяха предприети няколко стъпки във френската столица, за да се ограничат смога и вредните емисии. Булевардът „Шанз-Елизе“ се превърна в пешеходна зона в първата неделя на всеки месец, а гражданите бяха призовани да залагат повече на градския транспорт.

Париж обаче остава силно замърсен. От няколко дни в столицата вече работа нова система с цветни стикери за автомобилите, което е нов опит да се ограничат вредните емисии.

В опит да ограничи влизането на коли Ан Идалго повиши цената за паркиране, забрани безплатното паркиране в събота и през август превръща улици по брега на Сена в пешеходни и паркови зони.

За по-старите автомобили са предвидени сиви стикери. В тази категория попадат близо 6% от колите в страната. За най-безвредните автомобили по отношение на замърсяването са направени зелени стикери.

За да пребори мръсния въздух, от 2025 година Париж – заедно с Атина, Мадрид и Мексико Сити – ще забрани дизеловите автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: