Last news in Fakti

29 Януари, 2017 10:46 1 460 0

Гърция: Сбогом на „Та Неа“ и „Вима“

  • „вима“-
  • „та неа“-
  • гърция-
  • вестници

Журналистиката в Гърция преживя пореден тежък удар след закриването преди години на националната телевизия.

Издателската група „Ламбракис“ потвърди носещите се от седмици слухове за закриването на всекидневника „Та Неа“ и седмичника „Вима“.

От средата на миналата 2016 година в Гърция се появиха слухове, че издателят на двата вестника има трудности с обслужването на кредитите си.

Кризата на практика беше предизвестена през 2015 г., когато президентът на „Ламбракис“ Ставрос Психарис зае критична позиция към правителството на премиера Алексис Ципрас. Това предизвика ответна реакция на управляващите, които подгониха Психарис за данъчни измами и пране на пари.

Засилването на натиска над медийната група доведе почти до фалит телевизия Мега. Допълнителни трудности предизвика и кризата в банковия сектор, която удари основния кредитор на „Ламбракис“ - Националната банка на Гърция. Тя дори подписа споразумение с кредиторите от ЕС, което я задължи да преструктурира кредитите си и активите.

Все пак Ставрос Психарис в съобщение до медиите посочи, че журналистите ще продължат да отстояват ценностите на свободната журналистика. Все още не е ясно дали изданията „ще мигрират“ в интернет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: