Last news in Fakti

13 Ноември, 2011 10:45 1 354 0

Насъскана от Башар Асад тълпа потроши арабски посолства

  • асад-
  • сирия-
  • катар-
  • арабска лига
Насъскана от Башар Асад тълпа потроши арабски посолства - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тълпи гневни привърженици на сирийския режим нападнаха през изминалата нощ саудитското и катарско посолства в Дамаск и консулствата на Франция и Турция в северния град Латакия. Това стана часове след като Арабската лига замрази членството на Сирия, докато не прекрати насилието срещу цивилни, предаде АФП.

Стотици мъже, въоръжени с тояги и ножове, преодоляха съпротивата на охраната и нахлуха в саудитската дипломатическа мисия в квартала „Абу Румане“, на три пресечки от сградата на президентството. Малко по-късно проправителствената тълпа се отправи към посолството на Катар. Минути бяха необходими да се прескочи оградата и да се свали националния флаг на страната и да се развее сирийския. Акцията срещу Катар не е случайна, защото страната е председател на специалната комисия на Арабската лига за сирийската криза.

Подобни вандалски изстъпления станаха и в Латакия, където френското и турското консулство станаха мишена на гневни тълпи.

Чуждестранен дипломат каза, че посолствата в Дамаск и двете консулства в Латакия са претърпели сериозни материални щети.

Тълпа от около хиляда души е нападнала турското посолство в Дамаск снощи, като е хвърляла камъни и бутилки преди полицията да се намеси и да сложи край на протеста, съобщи Анадолската агенция. Нападения е имало и срещу турското консулство в град Алепо и почетното консулство в град Латакия.

В Алепо демонстрантите влезли в градината на консулството и се опитали да свалят турския флаг, но служители на дипломатическата мисия им попречили. Около 5000 души протестирали пред почетното консулството на Турция в Латакия, на 330 километра северно от Дамаск. Те счупили прозорците и запалили турското знаме. Никой от представителите на турските дипломатически мисии в Сирия не е пострадал, посочва Анадолската агенция.

От изтекла в социалните мрежи информация стана ясно, че сирийската полиция и силите на реда не са се намесили, за да спрат изстъпленията срещу чуждестранните мисии.

През последните шест месеца напрежението между Дамаск и Рияд се повиши след като в безпрецедентно остър тон за Близкия изток саудитският крал Абдула поиска от Асад да спре насилието срещу антиправителствените демонстранти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА