Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 12:23 979 0

Ливан се опасява от гражданска война заради Сирия

  • сирия-
  • ливан-
  • протести-
  • арабска лига

70 нови жертви на насилието, ЕС прие нови санкции срещу режима

Ливан се опасява от гражданска война заради Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влошаването на ситуацията в Сирия може да доведе до гражданска война в Ливан, предупреди председателят на ливанския парламент Набих Бери. Шиитският политик се опасява от „лоша развръзка” на кризата в съседната страна, предаде ИТАР-ТАСС.

„Все още се надявам, че саудитският крал в последния момент ще успее да спаси арабската солидарност и ще помогне на Сирия”, каза Бери. Той посочи, че за изпълнение на всички условия на „пътната карта” на Арабската лига за Сирия една седмица не е достатъчна.

Над 70 души са загинали при прояви на насилие в Сирия през вчерашния ден. 14 ноември се оказва един от най-кървавите дни от началото на антиправителствените протести в страната преди осем месеца, предаде АФП. По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека 27 цивилни сирийци са били убити от силите за сигурност. При въоръжени сблъсъци са загинали 34 военнослужещи и 12 дезертьори.  Повечето от загиналите са в провинция Дараа. 

В същото време ЕС категорично изключи възможността за военна намеса в Сирия. Министрите на външните работи на страните-членки съгласуваха допълнителни санкции срещу режима на президента Башар Асад. Сред новите санкции е спирането на достъпа до милиони евро на Европейската инвестиционна банка. В списъка със санкциите са включени имената на още 56 души от обкръжението на Асад.

Международният натиск върху сирийския президент все повече се засилва. Арабската лига, която миналата седмица изключи страната, взе решение да изпрати в Сирия свои наблюдатели, тъй като информацията за случващото се там е противоречива. Преустановяването на членството на Сирия в Арабската лига влиза в сила в сряда.

В сирийските градове се провеждат многохилядни демонстрации срещу решението на Арабската лига. Протестиращите носят национални флагове и портрети на президента Башар Асад, чуват се скандирания в подкрепа на ръководството, което обвини Лигата в нарушаване на устава и в капитулация пред Запада.

Представителят на Сирия в Арабската лига Юсеф Ахмад заяви, че решението, прието в Кайро, „слага край на съвместните действия на арабските държави и свидетелства за това, че ръководството на Лигата следва програма, диктувана от американците и Запада”.

В разгара на масовите протести срещу решението на Лигата в Дамаск пристигна руският патриарх Кирил и призова да се избегне гражданска война. Най-вероятно подобно послание ще отправи и руското външно министерство към представителите на сирийската опозиция, които днес пристигат в Москва. „Ние искаме кризата да бъде преодоляна без чужда военна намеса”, заяви Бурхан Галион, ръководителят на Сирийския национален съвет, който поведе делегацията в Русия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА