Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 14:19 719 1

Франция зове за санкции срещу Сирия

  • франция-
  • сирия-
  • санкции-
  • оон-
  • асад
Франция зове за санкции срещу Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският външен министър Ален Жупе заяви, че е дошло време за увеличаване на санкциите срещу сирийския режим. Ситуацията не е устойчива, категоричен е френският първи дипломат, цитиран от „Дейли телеграф“.

Според Жупе не е нормално Съветът за сигурност на ООН досега да не е взел решение по въпроса. „Надявам се, че тези, които блокират всяка резолюция, ще разберат реалността“, коментира дипломатът, който е на посещение в Турция.

Русия и Китай, който имат право на вето в съвета, вече обявиха позицията си за блокират всяка санкция срещу режима на Башар Асад. Не така смятат страните от ЕС, които вече взеха мерки.

Жупе е скептичен, че Сирия ще даде „позитивен отговор“ на мирния план, предложен на Дамаск от Арабската лига за спиране на насилието и преговори с опозицията. Лигата блокира членството на Сирия заради ширещото се насилие в страната и убийствата на цивилни граждани.

Асад твърди, че протестите срещу управлението му са провокирани от екстремисти и чуждестранни елементи. Опозицията пък поиска от Турция да прави свои военни, за да гарантират сигурността на границите, където да се направи бастион на бунтовниците срещу режима.

 

Русия пък предупреди, че размирната ситуация в страната започва да прилича на гражданска война. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.