Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 12:21 1 195 1

Германия шокирана от неонацистки убийства

  • гермация-
  • неонацисти-
  • убийства-
  • беате ц.

Нова форма на крайнодесен тероризъм възниква в страната

Германската полиция започна специализирано разследване, след като в района на бившата ГДР беше открит шокиращ филм, заснет от неонацисти. Групата, направила филма, нарича себе си „Национал-социалистическо нелегално движение".

Крайнодесните екстремисти в записа твърдят, че в периода между 2000 и 2006 г. са убили 10 имигранти в Германия. 8 от жертвите са етнически турци, загинали при взрив в турския квартал на Кьолн през 2004 г. Един е етнически грък и една жена – полицай, убита 2007 г., информира BBC. След като бяха огласени шокиращите сведения за убийствата, от германското вътрешно министерство заявиха, че в страната възниква „нова форма на крайнодесен тероризъм“.

Полицията намери също 15-минутен филм, записан на DVD-та, приготвени да бъдат разпратени до ислямски културни организации и медии. Списание „Шпигел" публикува кадри от филма, който показва телата на жертвите и разиграва анимационни сцени от убийствата с помощта на Пинко Розовата пантера. „Обиколка на Германия - девет турци застреляни“, гласи надпис в една анимирана сцена. 

37-годишен германец, за който се предполага, че е свързан с нея, беше арестуван. В ареста е и 36-годишна жена, заподозряна, че е основала крайно дясната терористична организация. Жената, идентифицирана като Беате Ц., се е предала в полицията във вторник и оттогава отказва да говори.

Срещу нея може да бъдат повдигнати обвинения за основаване и принадлежност към терористична организация. Жената е заподозряна за палеж на къща, използвана от други двама предполагаеми членове на организацията „Националсоциалистическото нелегално движение“, които са мъртви.

Разкритията започнаха, когато полицията откри телата на двама мъже, свързани с крайната десница, в каравана в Айзенах миналата седмица. Полицията смята, че те са се самоубили след неуспешен банков обир. Скоро след това следователите претърсиха изгоряла къща в Цвикау, използвана от мъжете и от Беате Ц., която по-късно сама се предаде. Там те откриха оръжия, използвани при убийството на полицайката и на деветимата дребни търговци, осем от които са от турски произход, а деветият е грък.

Случаят разпали ожесточени дебати в Германия за способността на властите да гарантират сигурността на имигрантите. Германският канцлер Ангела Меркел обеща пълно разследване на серията убийства, след като се появиха спекулации, че те може да са били свързани с разузнавателните служби. „Близките на жертвите могат да бъдат сигурни, че Германия ще направи всичко, за да стигне до дъното на този случай“, обеща тя пред медиите.

В началото на септември германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че около 1000 потенциални ислямски терористи живеят в Германия. Повече от 120 от тях са опасни, защото са способни да извършат терористични атаки, допълни той.

По думите му поне 20 от тях са били обучавани в лагери, свързвани с терористични организации, и те се намират под наблюдението на силите за сигурност.

Министърът допълни, че има малки шансове да бъде извършено нападение с мащабите на атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ. „Ние разполагаме в широк диапазон на модерни методи за сигурност и разследваме до сърцето на екстремистките мрежи”, каза Фридрих.

.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    На всички в Германия им писна от турци и араби. Нещата тепърва ще загрубяват.