Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 11:29 1 193 0

Германски неонацисти се крили в България

  • неонацисти

Пътували от тук за Южна Африка

Двамата неонацисти, които убиха 10 чужденци в серия атентати в Германия, са се крили в България през август 2000 г. Това съобщава в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

Източногерманците Уве Бьонхард и Уве Мундлос минават в нелегалност през 1998 г. още след първите убийства. Оказва се, че те са се крили в чужбина, където вероятно са се обучавали да боравят с оръжие. Като възможни потенциални лагери са посочени Унгария, България и Южна Африка.

Сигурно е, че те са използвали престоя си у нас, за да планират пътуването си до Южна Африка, където в имението на свой германски съмишленик тренирали стрелба с пистолет. Дали са имали възможността да правят това и в България, все още не е доказано, но е част от разследваната версия.

Двамата нацисти бяха намерени мъртви на 4 ноември в Цвикау. Предполага се, че са се самоубили след неуспешен опит за обир на банка в Айзенах. В Южна Африка те пристигнали от България, сигурни са разследващите. През 2000 г. в имението на крайнодесния публицист Клаус Нордбух те се събират с десетки други германски неонацисти. Всички се упражняват в стрелба.

За присъствието им в южноафриканската ферма говори самият Нордбух в интервю от същата година. Той разказва за свое пътуване с "двама другари" от Тюрингия. Самоубийството на двамата в началото на ноември разплете серия от атентати срещу чужденци в Германия през последните 13 г. Оказа се, че крайнодясната сцена активно е планирала и подпомагала тези убийства. 8 от загиналите са турци, една е германска полицайка, сред жертвите има и грък на име Теодорос Булгаридис.

При труповете на двамата нацисти бе открито оръжието на загиналата полицайка, както и пистолети, с които са разстрелвани чужденците. Вчера в Кройцберг турски имигранти протестираха срещу бездействието на властите години наред, което направи възможна серията от убийства на техни съграждани. Над 70 души бяха арестувани при тази демонстрация.

Германия беше шокирана, когато преди няколко седмици стана ясно, че трима неонацисти са извършвали хладнокръвни убийства предимно на имигранти през последните десет години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА