Last news in Fakti

2 Юли, 2012 19:27 1 484 0

Немското разузнаване без шеф заради неонацистка група

  • беате ц.-
  • неонацизъм-
  • неонацисти
Немското разузнаване без шеф заради неонацистка група - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на немското разузнаване Хайнц Фром подаде оставка, след като бе записан с критики за разследването на кръвожадна неонацистка терористична група, действала в Германия.  „Национал-социалистическо нелегално движение“ стои зад убийствата на десет души, повечето от които турски имигранти.

В продължение на десетилетие екстремистите са вършили най-шокиращите нацистки престъпления в Германия от края на Втората световна война насам, предаде „Евронюз“. Триото попадна под светлините на прожекторите миналия декември, когато лидерите му бяха намерени мъртви, а „сподвижницата“ им Беате Цшьопе се предаде на полицията в Цвикау.

Миналата седмица изтече шокираща информация, че някои от важните  документи от разследването били нарязани на парчета. Високопоставени фигури признаха, че тайни агенти, наблюдавали неонацистите в продължение на над десетилетие, са унищожавали важните сведения.

Полицията намери труповете на двама от лидерите на неонацистката група - Уве Бьонхард и Уве Мундлос. Третият й член, Беате Цшьопе се разпитва от полицията и очаква да седне на подсъдимата скамейка.

63-годишният Хайнц Фром оглавява вътрешното разузнаване на Германия от 2000 година, откогато са и първите убийства. Изправен пред нестихващите критики, той реши да излезе предварително в пенсия.

Вътрешният министър на страната Ханс-Петер Фридрих заяви лаконично, че самият Фром бил учуден от грешките на своите подчинени. „И той като ме е обезпокоен от загубата на доверие във вътрешното разузнаване“, заяви министърът.

Разкритията за жестоката неонацистка група шокираха немската общественост, а канцлерът Ангела Меркер я определи като позор.

Убитите са 8 бизнесмени от турски произход, грък и немска полицайка. Други 20 души са ранени при бомбени атаки срещу турската общност. В „актива си“ групировката има и дузина банкови обири.

Силите за сигурност, включително и полицията, признаха, че са направени критични грешки при разследването.

През ноември миналата година бе открит шокиращ филм, заснет от  „Национал-социалистическо нелегално движение".

Случаят разпали ожесточени дебати в Германия за способността на властите да гарантират сигурността на имигрантите.

В началото на септември германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че около 1000 потенциални ислямски терористи живеят в Германия. Повече от 120 от тях са опасни, защото са способни да извършат терористични атаки, допълни той.

По думите му поне 20 от тях са били обучавани в лагери, свързвани с терористични организации, и те се намират под наблюдението на силите за сигурност.

Министърът допълни, че има малки шансове да бъде извършено нападение с мащабите на атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ. „Ние разполагаме в широк диапазон на модерни методи за сигурност и разследваме до сърцето на екстремистките мрежи”, каза Фридрих.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА