Last news in Fakti

11 Март, 2017 02:45 4 877 7

Амок от най-висока класа: Полша срещу цяла Европа

  • полша-
  • ес-
  • европа-
  • доналд туск-
  • беата шидло-
  • амок-
  • ярослав качински

Още когато беше премиер, Качински изтезаваше целия ЕС

Амок от най-висока класа: Полша срещу цяла Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Политически амок от най-висока класа - това демонстрира Полша на европейската среща на високо равнище. Още в началото ѝ полската министър-председателка Беата Шидло заяви, че смята да направи всичко възможно, за да предотврати преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Всичко възможно? Да тича в кръг и да крещи например? Или цяла вечер да пее полския национален химн? Нищо чудно - та нали Шидло е послушна марионетка в ръцете на партийния си лидер Ярослав Качински и безропотно изпълнява дори най-идиотските му нареждания. А Качински мрази до смърт Доналд Туск заради изборното си поражение през 2007 година и навярно дори по някакъв начин го държи отговорен за смъртта на брат си. Но абсурдният му опит да вземе останалите 27 страни членки на абордаж само заради враждата си с Туск беше обречен на провал от самото начало, смята Барбара Везел.

Защо го прави?

Какво точно иска да постигне с тази си акция всевластният кукловод и върховен жрец на конспиративните теории? Още когато беше премиер, Ярослав Качински изтезаваше целия ЕС с максималистични изисквания и заплахи. Неговата запазена марка бяха безграничният инат и стоманеният национализъм. Оттогава изминаха 15 години, но лидерът на „Право и справедливост” очевидно не е помъдрял. Напротив - той отново се опитва да наложи волята си на целия ЕС. И в безкомпромисното си самонадценяване го прави чрез най-обикновен шантаж. Но опитът му се провали с гръм и трясък. Гласуването в четвъртък завърши 27:1. Изоставиха го дори неговите приятели от Вишеградската група и британската правителствена ръководителка Тереза Мей.

Тъй че сега всички се питат: какво всъщност се опитваше да постигне Качински? Та нали не ставаше дума нито за повече пари, нито за повече влияние в полза на Варшава, както в предишни случаи. Не, този път всичко беше заради самодоказването на един мъж. И може би заради полската вътрешна политика - за това говорят воплите на тема „берлински диктат”, които се надигнаха във Варшава след преизбирането на Туск. Защото и полското правителство вече умее да борави с „алтернативните факти” и явно се надява, че неговите избиратели с въодушевление ще ръкопляскат на този политически театър. Да не говорим, че част от полската публика винаги се радва, когато страната ѝ се окаже в героическата роля на жертва.

"Внимавайте какви мостове изгаряте зад себе си"

Но извън това? Къде всъщност е мястото на Полша в Европа? Качински все повече изолира страната си. „Внимавайте какви мостове изгаряте зад себе си”, предупреди сънародниците си Доналд Туск. Но членовете на правителството във Варшава се държат като изперкали тийнейджъри и затръшват зад гърба си всички възможни врати.

Това е пубертетско, незряло и в известен смисъл смехотворно поведение. Историята на ЕС познава какви ли не идиотщини, но досега май нито една страна не се е запъвала по този начин, само защото не е успяла да наложи волята си.

Европа се намира в тежка ситуация, а търпението на „възрастните” европейци по отношение на Полша постепенно се изчерпва. Вече се чуват гласове за затваряне на финансовото кранче. Защото ЕС дава всяка година на Варшава по 11 милиарда евро - именно Полша е страната, която получава най-много чисти пари от Брюксел.

След две години ЕС ще обсъжда следващия си дългосрочен бюджет. А тогава парите ще са по-малко, защото ще липсват вноските на Великобритания. И ако продължава в същия дух, Полша скоро няма да има никакви приятели, които да я подкрепят при разпределянето на фондовете. Като приятел ще ѝ липсва и Германия. Най-вече Германия. Защото несекващото злословие откъм Варшава уврежда почти до скъсване отношенията със съседна Германия. И тъй като на всичко отгоре поставя под заплаха и единството на ЕС, нищо чудно в новата Европа на различните скорости Полша да се събуди на някой паркинг далеч в периферията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    18 6 Отговор
    Поредно доказателство че русофобията е болест!!
    Пооските к..ви са заразни отдавна!!!
    Те са троянският кон на господарите от ФАЩ!!

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Това го обясни на диди, ссс, деса-стоян, киро, коня и т.н., дето подкрепят полша като излае срещу „руската агресия и хибридна война”
  • 3 Troqn

    3 15 Отговор
    Bravo na pol6a
  • 4 полски гей

    14 1 Отговор
    Поляците винаги са били смешници, които си въобразяват че са най-важните и светът не може без тях. Май наглата Полша пак ще "прелее чашата на германското търпение", каквато е била немската позиция през втората световна.
  • 5 maradona

    12 0 Отговор
    Според мен смисълът на цялата изпълнена с излишен патос статия е последното изречение
    "...нищо чудно в новата Европа на различните скорости Полша да се събуди на някой паркинг далеч в периферията."
    Направо ми звучи като психологическо подготвяне на хората, че двете скорости са вече факт и нищо не може да се направи, само да си мълчим като мишки, за да не сме и ние в периферията. Дано да не съм прав!

    Коментиран от #6

  • 6 Пелето

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "maradona":

    Прав си! Двете скорости отдавна са факт, сега просто се "узаконяват", и ще се направи списък кой точно да е на първа, кой на втора, и кой на задна.
  • 7 ооооооо

    4 0 Отговор
    абе, шляхтата полска никога за нищо не е ставала - само се надуват, заради голямата територия и после им чупят канчетата - я германци, я руснаци.. Страната с най-много имигранти в Западна Европа..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания