Last news in Fakti

28 Март, 2017 08:49 909 0

Бунтовници удариха правителствена сграда в Йемен

  • йемен-
  • ал кайда-
  • ислямска държава-
  • атака-
  • атентат-
  • самоубиец

Местното крило на „Ал Кайда“, известно като „Ансар ал-шариата“, пое отговорност за нападението

Бунтовници удариха правителствена сграда в Йемен - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 11 души загинаха при самоубийствен атентат, придружен от атака с огнестрелно оръжие, в Йемен, съобщи източник от правителството в специално изявление, цитиранo от турската държавна телевизия.

Това е най-новата кървава баня в поредицата от нападения на бунтовници, които се възползват от продължаващата вече две години гражданска война в страната. Те се опитват да разширят своето влияние и да привлекат още бойци в смъртоносните си отряди.

Атентатор самоубиец опитал да се забие с микробус, натоварен с експлозиви, в правителствена сграда в Ал Хута - столицата на провинцията на Лахж. Возилото обаче било спряно от силите за сигурност.

По същото време бойци, носещи военни униформи, атакували войниците. Шестима служители по сигурността и петима от нападателите са убити в последвалата битка.

Местното крило на „Ал Кайда“, известно като „Ансар ал-шариата“, пое отговорност за нападението. „Десетки бяха били убити или ранени" в самоубийствен бомбен атентат и атака с огнестрелно оръжие, се казва в изявление на групировката.

„Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ извършиха серия от атаки в последните месеци. Тяхна мишена са силите за сигурност и правителствени съоръжения в южната част на Йемен.

В отговор САЩ засилиха въздушните удари срещу „Ал Кайда“ на Арабския полуостров. Вашингтон вижда в бунтовниците заплаха за интересите на Запада в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА