Last news in Fakti

29 Март, 2017 10:46 1 114 0

Дутерте: Авторитаризмът ще ни излекува

  • родриго дутерте-
  • авторитаризъм-
  • филипини

Притеснения за налагане на диктатура във Филипините

Дутерте: Авторитаризмът ще ни излекува - 1
Снимка: БТА/AP

„Авторитаризмът е решението на всички проблеми, които демокрацията не успя да реши.“ Това заяви филипинския президент Родриго Дутерте, цитиран от Inquirer.

Дутерте вече на няколко пъти говори за нуждата от военно положение, за да се справи с наркотрафика в страната си. След качването си на власт, той води мащабна война срещу престъпността.

Тези думи напомнят на управлението на диктатора Фердинанд Маркос. Той управлява еднолично между 1965 и 1986 г.

„Мисля, че днес сме в ситуация, в която сме най-близо до авторитаризъм през последните 30 години. Има много паралели между управлението на Дутерте и диктатурата на Маркос. Маркос управляваше чрез заплахата за комунизъм. Дутерте го прави със заплахата от престъпност.“ Това заяви адвокатът по човешки права Хосе Мануел Диокно.

Все пак Дутерте се радва на високо доверие сред гражданите. Те масово одобряват неговата борба с престъпността. Възможно е той да приеме конституционни промени за създаването на федерална система. Според някои критици обаче това може да затвърди авторитарното управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА