21 Ноември, 2011 15:24 2 520 1

Нарастват защитените зони в Европа

  • натура 2000-
  • защитени зони-
  • европа-
  • ек

„Натура 2000“, мрежата на ЕС от защитени природни зони, нарасна значително, съобщиха от ЕК. Бяха добавени почти 18 800 квадратни километра, между които огромен дял заема морска територия от 17 000 квадратни километра, която увеличава защитените многобройни застрашени морски видове. Мрежата понастоящем обхваща почти 18 % от сухоземната територия на ЕС и над 145 000 км² от неговите морета.


Основните страни, в които се увеличава тя напоследък, са Обединеното кралство, Франция, Белгия, Гърция, Кипър, Унгария, Литва и Италия. „Натура 2000“ е в центъра на европейската борба за спиране на загубата на биологичното разнообразие и за запазване на функциите на екосистемите. Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „Натура 2000 в момента е един от най-резултатните инструменти в Европа за борба срещу загубата на биологично разнообразие; тя играе ключова роля в стратегията ни за защита на природното наследство. Приветствам особено много разширяването спрямо европейски морски площи: защитата на европейската морска среда и уникалните ѝ характеристики никога не са били толкова важни.“


„Натура 2000“ е широкообхватна мрежа от защитени територии, създадена с цел да осигури оцеляването на най-ценните и застрашени биологични видове и местообитания в Европа. Мрежата се състои от около 26 000 територии, като последните разширения добавят 166 нови територии с площ почти 18 800 квадратни километра. Повече от 90 % от добавената зона се състои от морска територия (17 000 km²), главно в Обединеното кралство, а също и във Франция, Белгия, Гърция, Кипър и Италия.


Новите морски територии ще осигурят жизненоважно убежище за най-редките и най-застрашените видове в Европа. Добавените от Обединеното кралство в Атлантическия океан видове включват 9 студеноводни рифове, включително рифове от о-в Рокол, които представляват средища на биоразнообразие за корали, морски паяци, както и множество все още неназовани видове. В Средиземноморието новите територии ще подобрят защитата за емблематични видове като зелената морска костенурка, костенурката Caretta caretta и средиземноморския тюлен. Те играят значителна роля в екосистемите, които обитават.


Нарастването също ще увеличи защитата за ценни сухоземни видове като например торфените блата в Литва, солените равнини в Унгария и богатите на видове варовикови тревисти площи в Италия и Кипър.
Приемането на тези решения на Комисията бележи важна стъпка към финализиране на създаването на мрежата Натура 2000 до 2012 г., ключова дейност, включени в обхвата на предложения в новата стратегия на ЕС относно биологичното разнообразие, приети от Комисията през тази година.
История на досието


„Натура 2000“ е мрежа от защитени зони, състоящи се от Специални зони за съхранение, създадени съобразно Директивата на ЕС за местообитанията и Специални защитени зони, създадени съобразно Директивата на ЕС за птиците. „Натура 2000“ не представлява строга правна уредба: дейности като земеделие, туризъм, горско стопанство и отдих продължават да са допустими на територията на мрежата, при условие че имат устойчив характер и са в хармония с природната среда.


Държавите-членки избират своите територии, които ще бъдат включени в „Натура 2000“ съобразно Директивата за местообитанията, в партньорство с Комисията. След като бъдат избрани, тези територии се признават официално от Комисията за „територии от значение за Общността“, както това стана днес. Тази процедура потвърждава официалния статут на териториите и затвърждава задължението за опазването им. След това държавите-членки разполагат с шест години, за да приложат необходимите мерки за управление и да обозначат териториите като Специални зони за съхранение.


Най-новото разширение засяга петнадесет държави-членки и увеличава броя на „териториите от значение за Общността“ със 166. Последните разширения обхващат шест биогеографски региона — Алпийски, Атлантически, Бореален, Континентален, Средиземноморски и Панонски.


Обхватът на защитените територии е значителен — от богати на цветя ливади до пещерни системи и лагуни. Деветте биогеографски региона на мрежата отразяват широкия спектър на биологичното разнообразие в ЕС.


Биологичното разнообразие — този ограничен ресурс, който представлява разнообразието от живи организми на Земята — е в криза. В резултат на човешки дейности се наблюдава загуба на видове в безпрецедентен мащаб с необратими последици за нашето бъдеще. В борбата си срещу това развитие Европейският съюз си постави неотдавна нова цел — да спре намаляването на биологичното разнообразие в Европа до 2020 г., да запази функциите на екосистемите, като например опрашването (и да възстанови тези функции в райони, където те са изчезнали) и да засили приноса на ЕС за предотвратяване на загубата на биологичното разнообразие в световен мащаб. „Натура 2000“ е основен инструмент за постигането на тази цел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.