Last news in Fakti

5 Април, 2017 07:30 7 009 24

Бунтовниците: Ще отмъстим за химическата атака

  • сирия-
  • химическо оръжие

Сирийската правителствена армия отрича отговорност за нападението

Бунтовниците: Ще отмъстим за химическата атака - 1
Снимки: БТА/АР

Сирийски бунтовнически групировки, включително бившият клон на "Ал Кайда" в страната, обещаха да отмъстят за смъртта на десетките жертви на предполагаемо нападение с химическо оръжие в провинция Идлиб, предадоха "Ройтерс" и ТАСС.

"Ние призоваваме всички бойци в Сирия да подпалят фронтовете", се посочва в комюнике на групата "Фатах аш Шам", бивш клон на "Ал Кайда", която от януари се нарича "Тахрир аш Шам" след като се съюзи с бунтовнически групировки.

"Ние обещаваме на престъпния режим и неговите съюзници такова отмъщение, което ще бъде като балсам за сърцето на нашия народ в Хан Шейхун и в цяла Сирия", се добавя в комюникето.

Междувременно стана ясно, че Дамаск е предупреждавал Организацията за забрана на химическите оръжия още преди няколко седмици за подготвяно от терористи нападение, подобно на извършеното в Идлиб. Това заяви в интервю за телевизия "Ал Маядин" сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Микдад, цитиран от ТАСС.

"Дамаск е изпълнил своите задължения пред Организацията за забрана на химическите оръжие и тя е признала това. Нашата армия няма химически оръжия и никога не го е използвала", казал министърът.

Бунтовниците: Ще отмъстим за химическата атака

По думите му още преди няколко седмици сирийското правителство е информирало ОЗХО, че "терористичната организация "Джебхат ан Нусра" е доставила в Сирия отровни вещества и ги е подготвяла за извършването на подобно нападение".

Микдад отбелязал, че Сирия има "много приятели, които знаят, че тя не може да извърши подобно нещо".

В предполагаемата химическа атака на сирийските правителствени сили в североизточната провинция Идлиб вчера загинаха голям брой хора, сред които деца. Шефът на здравната служба на бунтовниците каза, че загиналите са над 50, а други 300 са пострадали.

Бунтовниците: Ще отмъстим за химическата атака

Сирийската правителствена армия отрече отговорност за нападението и заяви, че никога не е използвала забранените химически оръжия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    66 8 Отговор
    Ауу, това са онези, които режат ръце, атакуват с коли-бомби, отвличат хора и обезглавяват, а журналистите наричат „бунтовници”. Тези заслужават не химическо оръжие, ами направо атомната бомба!
  • 2 да го кажем направо

    49 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг:::::::::: включително бившият клон на "Ал Кайда" в----------Бивши терористи НЯМА....Отук нататък е безсмислено да говорм и да коментираме....бунтовници били---!!??!?!!??!!
  • 3 Момчето

    52 10 Отговор
    Обама е лошият който въоръжи тези терористи, разделиха сирийският народ, подлъгаха хора че Асад е лош и така се избиха взаимно
  • 4 8888

    31 8 Отговор
    Тези, които създадоха терористите, са ги снабдили и с химическото оръжие.
    Много има за крадене от тази Сирия, а Асад не слушка като нашите подлоги.
  • 5 мсимов

    9 39 Отговор
    асад редовно използва химическо оръжие срещу цивилни.това е безспорен факт.химическо оръжие беше използвано и от русия в беслан и московския театър

    Коментиран от #11

  • 6 мсимов

    9 33 Отговор
    асад редовно използва химическо оръжие срещу цивилни.това е безспорен факт.химическо оръжие беше използвано и от русия в беслан и московския театър нортост

    Коментиран от #20

  • 7 Оня

    10 32 Отговор
    Нека помислим кой лети със самолети:
    - Асад
    -Русия
    -Турция
    Останалите дори и да са се добрали до такова оръжие нямат обучени пилоти или самолети...
    Така че да виним терористите ,че утре ще вали....

    Коментиран от #12, #23

  • 8 Лупи

    30 6 Отговор
    Абе какво ги поствате тия снимки, нали има клипчета в ютуб как се правят... аман вече. Химическо оръжие имаше и в Ирак нали... ама се оказа, че е много добре покрито, още го търсят.
  • 9 Нора

    8 17 Отговор
    Бойко подаде оставка само че хората гласуваха за президент подкрепян от друга партия.Този изби собствения си народ и не иска да даде власта .Кое е демокрация .

    Коментиран от #13

  • 10 Тодор

    21 5 Отговор
    Химическо оръжие и само 58 души жертви!Тия със спрей ли са ги пръскали!И на най-глупавият трябва да му е ясно,че е инсценировска!
  • 11 Оптимус

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "мсимов":

    Не зная, кой какво използува, но АлКайДа не беше ли заклеймена дори от САЩ, като виновна за атентатите на 11-ти Септември, като терористична организация? Тогава тези тук от АлКайДа бунтовници всъщност какви се явяват? Свободна бунтовническа армия или терористи срещу Асад? Ако са от АлКайДа, теоретично тогава са врагове и на САЩ, поне според официалното третиране на АлКайДа? Не знаеш какво да мислиш? Страшен и странен свят? Всеки тълкува тероризвма, според своя интерес. И всеки на власт нарича опозицията си терористи.... Опозицията пък властта... Ако твореца на човека е знаел какъв идиотски страшенв зверилник ще се превърне от творението му, едва ли би пуснал такова страшно зверче като човека да щъка? Ако пък е знаел, значи и той не е в ред. Ще пиша писмо до дядо Коледа да ми изпрати едно НЛО и да емигрирам далеч от ада. Тук трябваше да бъде раят на земята, а гледай какво се получи? Война, жживотинско размножение, изтребление на растителност и диви животни, смърт на невинни хорица, богатеене на разни съсловия от кръвта на такива? Ако това е замисъла на създателя на човека, трябва да е пълен хахо? Казват, че Лунният адепт създал Адам и го докарали с кораб? Явно затова са толкова лунатиците из тая планета...и край и почивка нямат...
  • 12 Оптимус

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Оня":

    Никъде не се казва, че химическото оръжие е използувано, чрез самолети... Описва се, че има химическо оръжие, а всеки терористичен отряд може да изстреля от минохвъргачка една химическа бомба и да стане описаното.... Повече вярвам, че терористи от ан Нусра са използували това химическото, защото те са платени терористи и са въоръжавани и снабдявани от отвън. Защо да не стрелят? за тях и араби и кои ли не са само средство, наемните терористи нямат родина, нямат друга кауза, освен пари и война за пари. Те могат да стрелят и срещу майките си, ако им платят достатъчно.... А по медиите се пишат само какво е станало и кой какво е казал - това не доказва вината на Асад нито на АлКайДа. възможно е и някой външен, искащ да разпалва войната да е стрелял и сега двете страни да се изпотрепят? Няма факт, че Асад е пуснал това тук... повечее прилича на малка атака от единични терористи, отколкото на масивен самолетен обстрел. Ако самолет пусне наистина химическо оръжие в повечко количество, жертвите ще са повече от града...не 60 души. Това е някакъв дребен заряд, пуснат от терорист или няколко души.
  • 13 Оптимус

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нора":

    Бойко подаде оставка, но призна, че го е направил, за да успокои напрежението - да го тушира...тоест да ни забаламосат, че нещо ще се промени в тях за доброто ни. Е, тушира го и ни профукаха поредните над 30 милиона...ако ги беше дал на мен, щях да вдигна завод и да имат поне 500 души и горе работа. Ала стотинка не ми дадоха а исках 5 пъти. само "усвояват" и не дават на всеки.... Та не хвали великият ти Бойко - гласувал съм не веднъж за този и подобни демагози! Ако бе стока, нямаше да сме на това тъжно положение сега. Това, че Асад воюва не го прави демократ, но той бе избран от повечето хора. Ето дори на последните избори пак бе избран. А бунтовниците искат с оръжие да променят това? Не зная кой е демократичен, но май бунтовниците не са? АлКайДа? не беше ли организацията обявила война на светското, на САЩ, на кой ли не, налагайки разни диктатури талибански? А Джабхат ан Нусра са наемници финансирани от други. те са съоснователи на Джихада напоследък и изобщо не трябва да им вярваш - може ли да вярваш на наемник сеещ радикааален Джихад? Та това е терорист който убива за да насажда терор. Асад е по-доброто в случая. Не го познавам, не мога да се закълна какъв е, но нима е по-лош от тези които опожариха Сирия Ирак и други?
  • 14 панов

    6 11 Отговор
    русия саботира и отхвърля резолюциите на оон за осъждане е и разседване на газовите атаки в сирия.по това съдим кой ги извършва
  • 15 Елементарно

    12 4 Отговор
    Първо какъв интерес има Асад да използва химическо оръжие.
    Явно при въздушния удар е ударен склад с химически вещества и от там идва отравянето. Обаче КОЙ ги държи на склад и защо ?!?

    Коментиран от #16

  • 16 БЦС

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Елементарно":

    много неудобен въпрос зададе , сега ще те почнат с минусите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Диди

    2 6 Отговор
    Преди години имаше споразумение с Асад,да предаде всички химични оръжия.Той е предал,но явно не всички х.оръжия.Защо сега Русия отново спира разследванията?Тези х.оръжия да не би Асад да ги е получил преди известно време от Русия?
  • 20 Крылья Советов

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "мсимов":

    Няма данни за руска наземна намеса с пехотинци в Сирия. В Беслан ставаше дума за руска територия, заета от терористи. "Норд-ост" пък не е място, а представление на Драматичния театър в Дубровка, Москва, в който театър се отиграха последващите действия.

    Няма данни и за Башар Асад да е използвал досега химическо оръжие, независимо колко го обвиняваха. Единственото общо с Русия е това, че са съюзници.

    Най-вероятно атаката е от страна на бунтовническа групировка с цел привличане на съчувствие, за да свалят Асад. Тези хора са престъпници и не им пука за никакъв народ, напротив, готови са да изтрепят колкото е нужно, за да ги заснемат как изнасят поредния детски труп и обвинят Асад.
  • 21 ЪРП

    4 3 Отговор
    НА ПРОПАГАНДНАТА НАГЛАСЕНА СНИМКА ВИЖДАМ САМО ЕДНИ ЗАГРИЖЕНИ ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ БРАДИ..., ПРЕДРЕШЕНИ КАТО ЛЕКАРИ СЪС СВИРЕПИ ГЛАВОРЕЗКИ ПОГЛЕДИ................

    ЯВНО СА ПОСЛАНИЦИ НА УНИЦЕФ!!??!!!!!!!!

  • 22 Raskoln

    0 1 Отговор
    Rusia 6te se izgubi kakva e pe4elili do sega zaradi tapata na esed nqma zna4enie kakvo e pravil do sega moje da izgubi6 vsi4ko vuv voinata vednaga zaradi himi4esko orujie i ima o6te edin peoblem za donbass posle ne znam kade otivamei nie trqbva da razberem s trusite za bazite ni i da ne gubim sre6ta 6tati nai dobriq variant za putin
  • 23 Д'Мин

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оня":

    Хайде да помислим пак! Израелците не летят ли там,американците? Преди два месеца Дания обяви,че изтегля ескадрилата си от Ф16 от Сирия, те какво са правили там? Ползвали са ги за ръчни колички?
  • 24 Оооо

    0 1 Отговор
    Без съмнения , този демократ продължава да избива хора с всякакви средсва . Въпросът е , до кога ще му позволят. Дали американците ще го обгрижват за малко. ? Този прекали вече .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания