Last news in Fakti

10 Април, 2017 13:05 1 185 1

Франция затваря най-старата си АЕЦ

  • аец-
  • фесенем-
  • франция-
  • франсоа оланд

АЕЦ "Фесенем" излиза от експлоатация до април 2020 г.

Франция затваря най-старата си АЕЦ - 1
Снимка: БТА/АР

Най-старата атомна електроцентрала във Франция - АЕЦ "Фесенем" - ще бъде спряна до април 2020 г., след като бъде пуснат в експлоатация реакторът от трето поколение във Фламанвил. Това обявиха от Елисейския дворец, цитирани от "Ройтерс" и ТАСС.

Затварянето на АЕЦ "Фесенем" в североизточната част на страната беше предизборно обещание от кампанията на президента Франсоа Оланд през 2012 г. Това е част от ангажимента му да намали зависимостта на Париж от ядрената енергетика и да развие възобновяемите енергийни източници.

Работниците и ръководството на оператора на централата, енергийната компания EDF, както и някои опозиционни партии и кандидат-президенти се противопоставиха на тези усилия.

Еколозите във Франция от години се борят за закриването на "Фесенем", която работи от 1977 г.

Ядрената енергетика е най-големият източник за производство на електроенергия във страната с дял от около 75%. Според закон, гласуван през 2015 г., този дял трябва да бъде сведен до 50 процента до 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    6 2 Отговор
    Ами ние затворихме нашите по-нови понеже им пречеха и това беше като условие за членството ни в ЕС. Що да не затвотрят старата си?
Новини по държави: