Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Април, 2017 09:15 2 724 3

Украйна планирала десант в Крим

  • украйна-
  • десант-
  • крим

Той е трябвало да бъде извършен преди референдума през 2014 г.

Украйна планирала десант в Крим - 1
Снимка: БТА/AP

Началникът на въоръжените сили на Украйна Виктор Муженко обяви, че през 2014 г. властите в Киев са обсъждали възможност за десант в Крим, съобщи „Украинска правда“.

Целта е била да се предотврати референдума за присъединяването на Крим към Русия.

„На 1 март аз и заместник – ръководителя на Главното оперативно управление Виктор Назаров предложихме опция за реакция на ситуацията в Крим. Трябваше да се извърши десантна операция за улавяне на летищата и укрепване на нашата група“, заяви Муженко.

Идеята е била да се пресече тесния провлак между Крим и полуостров Керч. Трябвало е да бъде пресечен трафика на магистралата между Симферопол - Севастопол и Симферопол – Ялта.

„Така ние напълно щяхме да блокираме достъпа на руски войски в степите на Крим. Това беше шанс, който ние очаквахме. Към онзи момент базите по южния бряг вече бяха блокирани от руски военни“, заяви Муженко.

Според него на 1-ви март вече дори е започнало зареждане на самолети за мисията. Нещата обаче се обърнали след съвещание на съвета за Национална сигурност.

Няколко дни по-късно жителите на Крим одобриха присъединяването си към Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    31 6 Отговор
    Още един либераст Му женко ,щял да бие руснаците с ............задните си части.
  • 2 kcaniba

    23 3 Отговор
    Хахахах
    Крим никога не е бил Усраина!!!
  • 3 Дависеранаукрайна

    17 1 Отговор
    Мечтайте си.
Новини по държави: