18 Април, 2017 10:36 2 679 3

Ердоган загуби големите градове

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • референдум-
  • градове-
  • истанбул-
  • измир-
  • султанат

Повече въпроси, отколкото отговори след проведения референдум

Ердоган загуби големите градове - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция е поела опасен курс към султанат. По този начин руското издание „Независимая газета“ коментира проведения референдум в южната ни съседка. „Политико“ посочва, че Ердоган е загубил големите градове.

Малко над 51% от турските гласоподаватели гласуваха в полза на предложените конституционни промени, които ще дадат повече правомощия на държавния глава Реджеп Ердоган.

Руското издание коментира, че референдумът се е отразил положително на турската лира. Въпреки това има притеснения относно вътрешната и външна политика на Анкара.

Референдумът ще засили експанзионистичните намерения на турците, се казва в коментара. Възможно е въоръжените сили да започнат нова операция – като „Ефратски щит“ - но този път на иракска територия.

По отношение на Европейския съюз пък се забелязва взаимно недоверие и нежелание за сътрудничество. Турското общество е разделено, има и разцепление по етническа линия.

„Политико“ пък пише, че Ердоган е загубил големите градове. Истанбул, Анкара и Измир вече не са „под контрола“ на президента. По-голямата част от населението в тези ключови градове гласува против конституционните промени.

Турция остава разделена, а не обратното. Проведеният референдум задълбочи пропастта между поддръжниците на Ердоган и тези, които отстояват секуларисткото минало на републиката.

В няколко града се стигна и до протести срещу изборните резултати, а опозицията обвини управляващите в манипулиране на резултатите.

След проведения референдум в Турция възникват повече въпроси, отколкото отговори. През 2019 година страната ще се превърне в президентска република. Какво ще последва? Много въпросителни както във вътрешната, така и във външната политика...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    3 2 Отговор
    Аналогично в големите градове гласуваха против брексит.
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    AНКАРА - Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви основаването на международната фондация "Турция за Европа", чиято цел ще е утвърждаването и защитата на традиционните ценности на обществата.
  • 3 Защо го канят магарето на сватба ?

    0 0 Отговор
    А защо Ердоган бе поздраваен от Патока Доналд Дак? Защото е нужно прясно месо за в Сирия! Патока свои хора там не ще да пуска и ето ти тебе Луд Гидия! Ще получи благословия че да стори там олелия! Лесно се захапва въдица ама как се откача! А да го видим сега бащицата каква радост ще донеце да дечицата дето направиха едновластен в Турция, дали няма в скоро време да се хапят за седалките?!
Новини по държави: