Last news in Fakti

30 Април, 2017 07:31 3 915 17

30 април 1945 г. Хитлер се самоубива

  • хитлер-
  • самоубийство-
  • третия райх
30 април 1945 г. Хитлер се самоубива - 1
Снимка: АП/БТА

30 април 1945 г., следобед, Берлин. Райхсканцеларията. Виновникът за най-кървавия военен конфликт в историята на човечеството Адолф Хитлер се е самоубил.

В късния следобед останалите от бункера откриват Хитлер прострелян и строполен на земята, а диванът до него пропит с кръвта му. Той е отнел живота си, захапвайки цианид и едновременно с това прострелвайки се в главата.

Безжизненото тяло на Ева също е там. Тя е използвала само цианид, за да сложи край на живота си. Ева категорично отказва да напусне бункера, когато Червената армия се приближава, настоявайки, че е сред малкото останали му верни хора. Адолф Хитлер и Ева Браун сключват граждански брак на 29 април със свидетели Йозеф Гьобелс и Мартин Борман.

Хитлер се самоубива само два дни преди капитулирането на Берлин на 2 май 1945 г. и около седмица преди края на Втората световна война на 8 май 1945 г.

На 1 май 1945 г., 13 часа след самоубийството, Сталин е информиран за смъртта на Хитлер. Генерал Ханс Кребс предава тази информация на съветския генерал Василий Чуйков, когато се срещат в 4 ч. на 1 май, за да водят преговори за капитулацията на Германия.

Овъглените останки са открити от руснаците. Хитлер е идентифициран от личния му зъболекар по направената от него зъбна протеза. След опознаване на труповете на семейство Гьобелс, на Адолф и Ева Хитлер и на генерал Кребс са погребани в района на дислоциране на отдела за контраразузнаване СМЕРШ на 3-та ударна армия – отначало в берлинския район Бух, след това в градовете Финов, Щендал, Ратенов и накрая в Магдебург. В акта от 21 февруари 1946 г., подписан от началника на СМЕРШ на 3-та ударна армия, се казва: „В района на гр. Ратенов е разкопана ямата с труповете на Хитлер, Браун, Гьобелсови и техните деца и генерал Крипс... Всички изброени трупове се намират в полуразложено състояние в дървени сандъци и в такъв вид са доставени в гр. Магдебург и отново закопани в яма на дълбочина 2 метра в двора на къща №36 на улица „Вестенщрасе”.

На 13 март 1970 г. председателят на КГБ на СССР Юрий Андропов изпраща до генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев секретно писмо с предложение да бъдат унищожени останките, тъй като военният обект подлежи на предаване на немските власти. На 16 март предложението е прието, а на 26 март Андропов утвърждава плана за съвършено секретната операция „Архив”.

В нощта на 4 срещу 5 април 1970 г. оперативна група от специалния отдел на КГБ в 3-та армия отваря гробовете. На 5 април останките са извозени до района на учебен полигон, смлени и изгорени. Пепелта е разпръсната в един от притоците на река Елба.

Адолф Хитлер е основният виновник за избиването на милиони по военните полета и изпращането в газовите камери на 6 млн. евреи, хиляди цигани и насилствена стерилизация.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г.З.

    28 8 Отговор
    А милионите руснаци?26милиона братушки.Почивайте в мир.Холокоста не е за вас.

    Коментиран от #4

  • 2 Хубав

    25 2 Отговор
    Мдааа Хитлер е воювал с 60 проц. от армията си с руснаците - останалите му войски из останалата Европа , части от африка ...видели са другите война , за американците да не говорим.
  • 3 earth

    18 17 Отговор
    Да живеят Братушките
  • 4 НЕразбирач

    26 12 Отговор

    До коментар #1 от "Г.З.":

    Да! Ако не бяха руснаците - Европа щеше да е гризнала дървото не само покрай втората световна, ами и мнооого преди това - покрай "златната орда" и от арабско-мюсюлманските нашествия през ранното Средновековие!
    Обаче в днешно време една камара нехранимайковци, дето не познават историята, се изживявят като върли русофоби, а Европа и САЩ гласуват "санкции"?!
    Откачалки жалки....

    Коментиран от #5

  • 5 калъч

    20 9 Отговор

    До коментар #4 от "НЕразбирач":

    Прав си-100% ама иначе виж как ти слагат минуси подлогите на САЩ--сигурно защото искат да са с чалми....
  • 6 Гост

    18 2 Отговор
    Имате грешка. Втората световна война приключва на 1 септември 1945. На 8 май приключват военните действия в Европа.
  • 7 tapanar4o

    8 4 Отговор
    Само че Хитлер не се е самоубил,а е избягал от Германия.Който следи разследванията на международния екип за търсене на военнопрестъпници,може да каже къде е изчезнал Хитлер според разследването и хилядите намерени документи свързани със Хитлер и избягалите нацисти.
  • 8 nik

    15 4 Отговор
    То не бяха 2,4,6 сега 11 милиона еврей. Стига с тия глупости. Холокоста е една голяма лъжа.
  • 9 стоян георгиев

    3 8 Отговор
    хилтер е пример как добрите намерения водят до катастрофа.искал да даде комфорт и благополучие на немския народ ,но всъщност му донесе тотална катастрофа .немците бяха прокудени от огромна част от етническата си територия и детронирани като военна сила.въпреки фиаското обаче те успяха да се въстановят.
    за феновете на конспирациите.абсолютно е доказано че е загинал в бункера.след влизането на руснаците в берлин почва сериозно негово издирване ,включващо залавянето на всички от вълчата бърлога и тяхната депортация в москва.там са държани години,подлагани на изтезания и проверка на показанията от съветските служби .телата са намерени идентифицирани са ,а разследването продължава до 60 те години ,включително и при цру и мосад.

    Коментиран от #12

  • 10 Кики

    7 7 Отговор
    Времето избра Русия!!! Спасителите на света!
    С любезното съдействие на съюзниците... разбира се. Лошото е, че има хора, които ненавиждат Спасителите. Ние ги знаем кои са.

    Коментиран от #14

  • 11 Кики

    5 1 Отговор
    Стояне, не се изрази правилно. Хитлер не е загинал, а се е самоубил. Все пак, вероятно това имаш предвид.По принцип си прав, че Хитлер със своята идеология е искал да допринесе за благополучието на своя народ. Но той е искал това да стане по лесния начин!Е,стана но по трудния начин.
  • 12 на Деса шушито

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Някой е изтрещял повече от самоубилия се на тази дата.
  • 13 БЪЛГАРИН

    7 2 Отговор
    Само Хитлер може да оправи света сега
  • 14 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кики":

    русия???ссср е доста различно от русия и не са никви спасители ,а подобни на хитлер и в много отношения в пъти по-лоши.провери колко е избил хитлер и с кви мотиви и колко сталин и тои с кви.провери как са живяли немците в мирните години при хитлер и руснаците в мирните при кои се сетиш от комунистическите сатрапи:)!само много ограничен човек може да нарече сталин спасител,дори собствената му жена или дъщеря не биха използвали тези думи.справка жена му се самоубива ,а дъщеря му бяга в сащ .голям спасител няма кво,убил цялата рода на жена си заради самоубииството и,прецакал жената на ленин заради властта ,избил другарите си до един абе спасител та дрънка.в българия при спасението ни изби целия български елит и ни докара селските говедари да ни учат на акъл ,системата му още е меродавна за такива като теб мераклии за спасяване.
  • 15 ккккк

    2 0 Отговор
    При всички случаи Хитлер е намалил драстично популацията и численоста на циганите и евреите.Може би досега щяха да са повече от половин Европа.И тя никога нямаше да е същата както сега.
  • 16 Хайко

    1 1 Отговор
    Хитлер е идентифициран от неговия.....стоматолог.... :) От овъглените му останки....
    Това все повече накланя везните, че Хитлер е избягал! :)
    Един интересен въпрос.
    Знаете ли от къде са собствениците на веригата метро? От Аржентина...немска верига със собственици от Аржентина...
    Дерзайте... :)
  • 17 Дженев

    1 0 Отговор
    Това което пише в статията е по близо до истината.Тия глупости за бягство,подводници,доживял до дълбока старост са пълни измишльотини, не случайни разбира се.Към края на войната Хитлер е бил по-малко от половин човек и по думи на личния му лекар са му оставали не по вече от две години живот.Толкова е бил съсипан физически,че когато е сниман на някои публични изяви лично е преглеждал лентата и е нареждал да се премахне всичко което издава болестите му.Бягството за него е било равносилно на предателство към Германия.Верно е ,че много от съратниците му избягват в Аржентина и ЮАР,но за него това е било недопостимо.Доказателство за липсата му в Аржентина и ЮАР е и доклада на Израелската комисия по залавянето на укрили се виновници за Холокоста,в която са елитни разузнавачи, констатирайки,че са открити 12 личности,но между тях не е Хитлер.След воината започва едно перчене м/ду СССР и САЩ и взаимно си подхвърлят закачки кое разузнаване е по елитно като взаимно се дискредитират относно крайните успехи.Лансирайки идеята за бягство на Хитлер,Американците индиректно се присмиват на Руснаците,че им се е измъкнал под носа, но те знаят къде е и,че Руснаците лъжат света.И днес подхвърлят разни двусмислени"доказателства" под формата на научни филмчета и други материали,но нищо сериозно не са представили до момента.
    Лично ме е вълнувал този въпрос и съм изчел и изгледал много материали по въпроса и извода ми е,че Хитлер е постъпил доблестно в негов стил,като е избрал само
Новини по държави: