12 Май, 2017 14:31 1 180 1

Политическо земетресение в Австрия

  • австрия-
  • политика-
  • криза-
  • избори-
  • предсрочни-
  • себастиан курц

Политическа криза в Австрия и задаващи се предсрочни избори

Политическо земетресение в Австрия - 1
Снимка: БТА/ AP

Австрийското управление е на ръба на катастрофа. Това заяви външният министър на страната Себастиан Курц, цитиран от „Политико“.

Той призова в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. Ако бъдат насрочени такива, то по всяка вероятност ще се проведат през месец октомври тази година.

Австрия е в политическа криза, след като вицеканцлерът Райнхолд Митерленер подаде оставка като председател на Австрийска народна партия и от поста вицеканцлер. Той аргументира решението си с нежеланието повече да участва във вътрешните борби в управляващата коалиция.

През последните месеци се стигна до спорове и размяна на обвинения между Австрийската народна партия и социалдемократите. Себастиан Курц е сочен за сигурен нов лидер на народната партия.

„Смятам, че предсрочните избори са правилният начин промяната в Австрия да стане възможна", заяви Себастиан Курц в първото си публично изявление след оставката на партийния лидер.

От предсрочните парламентарни избори в страната най-много се очаква да спечели крайнодясната Партия на свободата на Австрия, отчитат политолозите. Идеологически тя е близка до френския „Национален фронт“, а социолозите очакват много високи резултати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост4

    0 0 Отговор
    Това пак ли е от ТАСС?:-) :-) :-)
Новини по държави: