Last news in Fakti

12 Май, 2017 15:22 11 257 53

Руснаците забелязаха американски дрон над Черно море

  • русия-
  • сащ-
  • дрон-
  • разузнавателен-
  • черно море

Неканен гост...

Руснаците забелязаха американски дрон над Черно море - 1
Снимка: Wikipedia

Русия е забелязала американски разузнавателен дрон RQ-4 „Глобъл Хоук“ над Черно море, съобщи ТАСС, позовавайки се на военен източник.

„Този път средствата ни за наблюдения засякоха американски стратегически дрон „Глобъл Хоук“, който летеше към руската граница на голяма височина“, заяви източникът.

RQ-4 е разузнавателен дрон, използван от американските военновъздушни сили. Оборудването му позволява наблюдение на различни обекти, използвайки радари с висока разделителна способност и инфрачервени сензори. На ден може да бъде обхваната площ от 100 000 квадратни километра.

ТАСС отбелязва, че дронът може да остане във въздуха 30 часа и да лети на голяма височина. Може да проследява и движещи се обекти.

Само преди дни военен Боинг П-8 „Посейдон“ на американските въоръжени сили бе прихванат от руски изтребител отново над Черно море.

Към момента няма официално потвърждение от руските въоръжени сили за засичането на американския дрон. Той е използван и от натовски партньори на Съединените американски щати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tomahawk unstoppable

    41 38 Отговор
    Ти да видиш -Този път са го засекли . Три пъти Глобъл хоук летя над Украйна -това е 4тата му мисия.
  • 2 Пономаренко

    38 34 Отговор
    Путин го е засякъл с бинокъла си, докато е бил в двореца си на брега на Черно Море! Велик е!
  • 3 гост 2

    33 75 Отговор
    1. Черно море НЕ Е вътрешно руско море. Излаз на Черно море имат 4-5 натовски държави и за това тяхната държавна граница се намира след 12 милната зона в Черно море. 2. Русия НЕ МОЖЕ И НЯМА ПРАВО да забрани на съюзническа натовска държава, каквато е сащ, да си пуска самолетите/ дроновете в небето на натовските държави, чиито морски държавни граници се намират в Черно море 3. Русия е много НАГЛА държава - нонстоп прокламира Черно море като вътрешно руско море, което е ОГРОМНА ЛЪЖА, освен това- с тази лъжа СЕ ОТРИЧА и българската държавна морска граница в Черно море! Та- ПАЗЕТЕ СЕ ОТ РУСКИТЕ ЛЪЖИ и проверявайте дали е истина, по 10 пъти всяко нещо, което русия казва!
  • 4 гост 2

    20 74 Отговор
    За онези, които са ми оценили предходният коментар с “-“ нека путлер само да ПОСМЕЕ да оспори държавната граница на Р. България с твърдението, че американски самолети нямат място над Черно море, защото Черно море е вътрешно руско море, да видим как ще се настроят и малкото русофили в България и в другите източноевропейски НАТОВСКИ държави спрямо русия...А руските граждани в България може по спешност да получат черни печати в паспортите си и да бъдат “любезно помолени“ да се изметат от България....

    Коментиран от #5, #34, #50

  • 5 Трол

    41 14 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Да предоставиш по възможност цитат от изказване на Путин, в което да се казва, че Черно море е вътрешно руско море и че оспорва границите на България? Така де да видя и тогава и аз да се надъхам срещо рашъните и да им скъсам ушанките.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Гост4

    12 26 Отговор
    Кат няма потвърждение, що побликувате? А за случая с "посейдон" руския самолет трябвало да мине до него за да го разпознаят руснаците!?!? Ма много им е кьорава техниката!:-)
  • 7 гост 2

    12 26 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Самият факт, че русия МРЪНКА, че над Черно море лети американскио дрон, който НЕ НАВЛИЗА В РУСКОТО ДЪРЖАВНО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО, е показателен! Що се отнася до България - ЗАКОН за морските пространства, вътрешните водни
    пътища и пристанищата на Република България ., изм.
    и доп., бр. 13 от 7.02.2017 г. Глава втора МОРСКИ ПРОСТРАНСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Раздел I Общи разпоредби Чл. 5. (1) Морските пространства на Република България обхващат вътрешните
    морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф и изключителната икономическа зона.
    (2) Вътрешните морски води и териториалното море, както и въздушното пространство над тях, тяхното дъно и неговите недра са част от територията на Република България, върху които тя осъществява своя суверенитет. (3) В прилежащата зона, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона Република България осъществява суверенни права, юрисдикция и контрол, определени с този закон Раздел III Териториално море
    Чл. 16. (1) Териториалното море на Република България включва прилежащата към брега и вътрешните морски води морска ивица с широчина 12 морски мили, измервана от изходните линии.
    (2) За изходни линии служат линията на най-големия отлив от брега или правите линии, съединяващи двете крайни точки на заливите и пространствата, посочени в чл. 6.
    Чл. 18. Външната и страничните граници на териториалното море са държавна граница на Република България. Сега схвана ли?
  • 8 гост 2

    5 19 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    И още:“....В.7 Правен статут на вътрешните морски води
    Вътрешните морски води са части от територията на крайбрежната държава, разположени между сушата и териториалното й море. Към тях се отнасят:
    -Моретата, напълно обкръжени от една и съща държава (Аралско море), а така също и моретата цялото крайбрежие на които и двата бряга на съединението му с друго море принадлежат на една и съща държава (Бяло море).
    -Водите на морските пристанища и рейдовете.
    -Морските заливи, които принадлежат на една и съща държава, чиято широчина не превишава 24 морски мили.
    Международното право и практиката допускат поради исторически причини, независимо от широчината на входа, някой заливи (по – широки от 24 морски мили) да бъдат отнесени към вътрешните води. Такива заливи се наричат „исторически заливи” (напр. Залива „Петър Велики” в Русия, с широчина на входа 102 морски мили).
    Общи положения на правния режим на вътрешния морски режим:
    -Като част от територията на крайбрежната държава, върху вътрешните морски води се разпростира нейния суверенитет..“
    Международно морско публично право
    www.izpitite.com/referats/e7107658.doc
  • 9 Тити

    12 19 Отговор
    Ами ще лети-има право! То и аз ако пусна самолетче от черноморието н посока североизток може да го изтълкуват като заплаха!
  • 10 До гост 2

    30 8 Отговор
    Леко баце....леко че вече съвсем изгори маслото...Много си се напенявил бре. Отивай в Кремъл и му отшляпай шамарите на Путин-а след това може и да го треснеш със изданието по меж.право по главата...хаахххахааахххаааааааа... Леле колко големи наивници имало още на тоя свят бе....

    Коментиран от #12

  • 11 Справедлив

    28 23 Отговор
    Преди почти година -ако не се лъжа,Китай свали същият дрон. Тогава имаше огромен скандал. Но жълтурчовците не го върнаха и Обама им се обиди. Та всички технически данни на това тенеке отдавна са във руското военно министерство. Просто поредният холивудски сценарии е това.

    Коментиран от #20

  • 12 гост 2

    12 33 Отговор

    До коментар #10 от "До гост 2":

    Не съм ти “бате“, российский троллей. Винаги, когато няма какво да кажете руснаците, защото се позовавам на актуалното българско законодателство, се правите на интересни и започвате да се заяждате. Да ти прави впечатление, че неграмотен човек НЕ ЗНАЕ кой закон да цитира и коя част от него да цитира, за да подкрепи мнението си? Мислиш ли, че аз съм неграмотен селтак, незавършил средно образование,м? Или на някои русофили така ви изнася- защото НЕ ПРИЗНАВАТЕ юрисдикцията на българската държава , нашите български закони и българският народен и държавен суверенитет и като руски граждани признавате само руското законодателство?:)

    Коментиран от #13

  • 13 Очо

    28 9 Отговор

    До коментар #12 от "гост 2":

    Че дадеш на късо вече..успокой се,че Родината ни ще изгуби уникално светило в юридическите науки.....хххааахааахаха.......всеки може да копи-пей от нета-не се иска специалност за това. Язък за потрошените пари на родителите ти за образование.....стадо овце да ти бяха купили....

    Коментиран от #16, #17

  • 14 tomahawk unstoppable

    27 33 Отговор
    Що не го свалят, нали са много отворени ,имат системите С 400 ,на които цял свят им се смее вече .
    Защото след това любимата ви Расеюшка ще я има само в учебниците по история -за това.

    Коментиран от #15, #52

  • 15 Очо

    32 17 Отговор

    До коментар #14 от "tomahawk unstoppable":

    Еми то си е написано бе-"летял е към руската граница"....а не я е преминал--чети бе краварю,чети ...то не боли...
  • 16 гост 2

    8 24 Отговор

    До коментар #13 от "Очо":

    “.....успокой се,че Родината ни ще изгуби уникално светило в юридическите науки...“ Не съм светило, но от 16 години упражнявам адвокатска професия, така, че- ДА, АЗ СЪМ БЪЛГАРСКИ ЮРИСТ И БЪЛГАРСКИ АДВОКАТ. И не ме “успокоявай“, неук чужденецо- САМО В ЮРИДИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ се учи кой точно цитат от кой закон какво означава, кой цитат от закон къде и спрямо кого се цитира. Аз не цитирам безразборно българските закони, а цитирам ТОЧНО частта от нормативният акт/ закон/, която постановява кое включва морската държавна граница на Р. България, защото Р. България има морска държавна граница в ЧЕРНО МОРЕ- точно това море, за което путлер претендира, че в НЕБЕТО НАД ОТКРИТО МОРЕ в Черно море, не могат да летят ВСЯКАКВИ чужди дронове, включително и американски и за това русия “протестирала“... На практика НЯМА незаконосъобразно поведение на американският разузнавателен дрон, защото: 1. Той се е намирал в ОТКРИТО МОРЕ в Черно море 2. Той не е пресичал руската държавна въздушна и морска граница 3. НИКОЯ държава не е признала Крим за руски, така, че- ако Украйна разреши, американски разузнавателен дрон МОЖЕ ЗАКОННО да влезе на нейна територия, защото СЪГЛАСНО МЕЖДУНАРОДНОТО ПУБЛИЧНО ПРАВО, Крим е суверенна украинска територия, незаконно окупирана и незаконно анексирана от русия, понял?
  • 17 юрист

    4 15 Отговор

    До коментар #13 от "Очо":

    Ето ти какво е открито море съгласно международното морско публично право “открито море“- “.... *14*Открито море. Свобода на морето Открито море е част от морското пространство която започва от външната граница на териториалното море на крйбрежната държавава. Открито море може да се определи като всички части на морето които не са включени в изключителната икономическа зона, териториално море, прилежаща зона, вътрешни и архипелажни води. Съгласно Конвенцията на ООН никоя държава НЕ МОЖЕ ДА ПРЕТЕНДИРА ЗА ПОДЧИНЯВАНЕ НА КОЯТО И ДА Е ЧААСТ ОТ ОТКРИТО МОРЕ НА СВОЯ СУВЕРЕНИТЕТ. .....Военните кораби на всички държави се ползват с правото на свободни преминаващи във водите на открито море....“ http://pravo-to.com/material/lekcii_po_morsko_pravo/51502/p2

    Коментиран от #22

  • 18 Марчо

    27 8 Отговор
    Айде пак дрън дрън. Русия къде точно се е оплакала и е ревала, че не можах да разбера точно от тази статия? Има само един цитат от руснаците, че са забелязали американски дрон да лети към тяхната граница и това е. Даже военните не са реагирали с комюнике. Останалите редове са изсмукани, за да се пълни страницата. Колко можел да лети тоя модел, кво можел да снима, кой го ползвал е тем подобни. От 18 реда статия само 4 реда са нещо конкретно по случая.
  • 19 onq s konq

    11 22 Отговор
    Общоприета световна практика е новинарът да представя единствено фактите,БЕЗ ДА ГИ КОМЕНТИРА И ВЗЕМА СТРАНА-за това си има друга рубрика с надслов "Мнения".Тук обаче драскачът се изживява като марсианец и си позволява да нарече американската военна техника "НЕКАНЕН ГОСТ",при положение че освен всичко друго американците са ни и СЪЮЗНИЦИ!Отделно не се знае тоя дрон който безспорно е амер. пр-во ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е ,Т.Е. НА КОЯ НАТОВСКА ДЪРЖАВА Е,което естествено няма абсолютно никво значение.А за да не бърка авторът понятията ще му припомня,че 45 ГОДИНИ РУСНАЦИТЕ БЯХА ИМЕНВНО "НЕКАНЕНИ ГОСТИ" В ИЗТОЧНА ЕВРОПА,ОСОБЕНО...ТАНКОВЕТЕ ИМ МАЧКАЩИ ЧОВЕШКИ ТЕЛА НА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ НАЛОЖЕНИЯ ИМ РЕЖИМ В УНГАРИЯ /1956Г/ И ЧЕХИЯ/1968Г/!!!
  • 20 Лукашенко

    21 11 Отговор

    До коментар #11 от "Справедлив":

    Иеееее ето го носителят на жълтата фланелка за днес .

    Справедлив, оня дрон беше подводен -какво общо има с Глобъл хоук.
    Взривява подводни мини , струва 100 к долара и е за еднократна употреба, взривява се заедно с мината.

    Коментиран от #21

  • 21 Гоги

    10 11 Отговор

    До коментар #20 от "Лукашенко":

    Едва ли за 100$ Обамчо щеше да дига такава патардия.Защото помня как изпратиха офицялна протестна нота. Та жълтото май е за теб.

    Коментиран от #23

  • 22 пишман юрист

    23 6 Отговор

    До коментар #17 от "юрист":

    С една подробност колега! Тука става въпрос за въздушно пространство та макар и над море,дрона не е плувал а летял. И твоите членове,алинеи и параграфи от международното морско право не играят и дрона ако е преминавал някакви зони или граници то те са въздушни а не морски.Така само може да закараш невинен на бесилото. Ако имаш камина да запазиш дипломата си за подпалка зимъска.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Лукашенко

    15 10 Отговор

    До коментар #21 от "Гоги":

    100 000 съм казал ,ограмоти се малко
  • 24 юрист

    8 9 Отговор

    До коментар #22 от "пишман юрист":

    “... С една подробност колега! Тука става въпрос за въздушно пространство та макар и над море,дрона не е плувал а летял...“ Ето ти я международноправната връзка:“...Открито море е пространството на моретата и океаните, което не е подчинено на суверенитета на никоя държава. Откритото море като част от Световния океан се намира в общо ползване на всички държави на основата на суверенното им равенство. ..... Никоя държава не може неправомерно да претендира за подчиняване на която и да е част от открито море на своя суверенитет. То е открито за всички държави – както крайбрежни, така и без излаз на море. Правния режим на открито море се урежда от Конвенцията на ООН по морско право от 1982г., а също и от националните правни уредби на страните по този Международен акт. България е една от морските държави, която не само признава, но и стриктно се съобразява с конвенцията. В потвърждение на това е приетия Закон за вътрешните води и териториални води. По смисъла на чл.87 от Конвенцията на ООН за морското право за всички държави в света морски или неморски съществува свобода на откритото море по следните въпроси:
    - Свобода на корабоплаването;
    - СВОБОДА НА ПОЛЕТИТЕ... и т.н.“ http://www.referati.org/mejdunarodno-morsko-pravo/102997/ref/p6 Сега разбра ли, колко си невеж и как някои неща изобщо не са в диапазона на твоя хм. “интелект“? :)
  • 25 гост 2

    7 16 Отговор

    До коментар #22 от "пишман юрист":

    Ако бяхте колега- юрист, щяхте да знаете това, което съм публикувала, защото то се учи в 3-4 курс на юф в дисциплината “Международно морско публично право“ :) Така, че- от коментарите Ви не си личи, че сме колеги -юристи:)КОНВЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ ПО МОРСКО ПРАВО Част седма. ОТКРИТО МОРЕ Раздел I.Член 87 Свобода на откритото море
    1. Откритото море е открито за всички държави, както крайбрежни, така и без излаз на море. Свободата на откритото море се осъществява, като се спазват условията, установени в тази конвенция и в другите норми на международното право. Както за
    крайбрежните държави, така и за държавите без излаз на море тя включва:
    а) свобода на корабоплаването;
    b) СВОБОДА НА ПРЕЛИТАНЕТО...
    2. Тези свободи се осъществяват от всички държави, като се вземат надлежно предвид интересите на другите държави по осъществяването на свободата на откритото море от тях, а също така, като се вземат съответно предвид правата, признати по тази
    конвенция по отношение на дейностите в района.
    Член 89
    Неправомерност на претенциите за суверенитет над откритото море
    Никоя държава не може правомерно да претендира за подчиняване на която и да е част от откритото море на своя суверенитет
    Специално за теб- това е моят по-здрав:)
    Пенчо бре, учи!
    Пенчо си мълчи.
    Пенчо бре, чети!
    Муси се, сумти.

    Пенчо бре, чети!
    Пенчо не чете.
    Пенчо, работи!
    Пенчо пак не ще…

    Пенча го мързи,
    гледа да лежи —
    ходи, та се май,
    дири да играй.

    Вр

    Коментиран от #27

  • 26 гост 2

    7 14 Отговор
    Време се мина,
    Пенчо порасна,
    иска да яде —
    няма откъде.
    Петко Р. Славейков
    Малък Пенчо :)
  • 27 пишман юрист

    17 4 Отговор

    До коментар #25 от "гост 2":

    Дисциплината е само международно публично право (без морско), и се учи първи семестър на третата година. Изпита съм си го взел декември месец на 1992 г. при проф.Матев. цитирай си която искаш конвенция, ако те бият клиентите ти не се чуди защо.

    Коментиран от #29

  • 28 Кирил Младенов

    9 4 Отговор
    Хич да не Ви пука от членове и алинеи на еврейското межд. публично право. То е измислено да вреди, не да помага на свободата. Сега им харесват тези граници за терит. води, утре ще са други. Важното е, че такива машини се пробват, за да гърмят свободните по целия свят, ако не са послушни. Нали никой не мисли, че днес само краварите имат такива. Имат ги и другите душмани на свободата, все управлявани от синагогите - блядове, петли и др. келти. Нов райх и ред е спасението, ама там няма нужда от адвокати, защото криминалетата ще са вече сапун и чанти.
  • 29 гост 2

    5 16 Отговор

    До коментар #27 от "пишман юрист":

    Там е въпросът- НИЩО НЕ СИ ВЗЕЛ, а лъжеш, че си следвал в юф! Хайде да не си мерим дипломите, защото си много бос и с правното си невежество не можеш да замажеш незнанието си! Ти какво си мислиш- че няма начин един юрист да разпознае друг юрист, дори без да го познава лично- само въз основа на неговата писмена реч, защото от коментарите му е видна юридическата грамотност, която би следвало да притежава всеки правоспособен български юрист? :) Остави намира моите клиенти- ти имаш ли изобщо клиенти или не работиш юридическа професия, а се занимаваш с политиканстване?:) Не съществува български юрист, който да не знае какво е правно основание и какво означават де юре и де факто “членчета, алинеи и закончета“:) В русия може и да не знаете какво е правно основание- никаква руска идиотщина вече не може да ме учуди:)

    Коментиран от #30

  • 30 пишман юрист

    18 5 Отговор

    До коментар #29 от "гост 2":

    А бе човече,ти юрист ли си или мазохист? Не може да ми цитираш Конвенция за морско право за нещо коетпне е плавало а летяло,защото има правни норми уриголиращи въздухоплаването! Твоето е все едно в бракоразводно делопда цитираш Търговския закон,бас ловя,че съдията ще ти напомни,че за това има Семеен кодекс. Спирам,че не ми се занимава с приключили с правото във втори курс.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 гост 2

    5 17 Отговор

    До коментар #30 от "пишман юрист":

    Абе ти нормален човек ли си? ПРОЧЕТЕ ЛИ ТОВА?Публикувано във факти.бг: КОНВЕНЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ ПО МОРСКО ПРАВО Част седма. ОТКРИТО МОРЕ Раздел I.Член 87 Свобода на откритото море
    1. Откритото море е открито за всички държави, както крайбрежни, така и без излаз на море. Свободата на откритото море се осъществява, като се спазват условията, установени в тази конвенция и в другите норми на международното право. Както за
    крайбрежните държави, така и за държавите без излаз на море тя включва:
    а) свобода на корабоплаването;
    b) СВОБОДА НА ПРЕЛИТАНЕТО..
    ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ НАД ОТКРИТО МОРЕ МОГАТ ДА ПРЕЛИТАТ ВСЯКАКВИ ВЪЗДУШНИ СЪДОВЕ- И ГРАЖДАНСКИ , И ВОЕННИ, ЗАЩОТО НАД ТОВА МЕЖДУНАРОДНО ПРОСТРАНСТВО НИКОЯ ДЪРЖАВА НЕ ПРИТЕЖАВА СВОЙ СУВЕРЕНИТЕТ! В ОТКРИТО МОРЕ МОЖЕ ДА ПЛАВАТ ВСЯКАКВИ КОРАБИ- И ТЪРГОВСКИ, И ВОЕННИ, И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМ КАЖЕ КОПЧЕ, ЗАЩОТО В ОТКРИТО МОРЕ И В НЕГОВОТО МЕЖДУНАРОДНО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО Е ЗАБРАНЕНО КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА ДА ИСКА ДА ПРИТЕЖАВА СУВЕРЕНИТЕТ НАД КОЯТО И ДА Е НЕГОВА ТОЧКА? Верно е, че НЕ СИ ЮРИСТ! И не смей да се представяш за юрист!
  • 32 гост 2

    6 17 Отговор

    До коментар #30 от "пишман юрист":

    А правните норми, урегулиращи ГРАЖДАНСКОТО ВЪЗДУХОПЛАВАНЕ, НЕ УРЕЖДАТ ВЪПРОСА за това какъв е ПРАВНИЯТ РЕЖИМ НА въздушното международно пространство НАД ОТКРИТО МОРЕ!
    КОНВЕНЦИЯ за международно гражданско въздухоплаване Част I
    ВЪЗДУХОПЛАВАНЕ Глава I
    ОБЩИ ПРИНЦИПИ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА КОНВЕНЦИЯТА
    Член 1 Суверенитет
    Договарящите държави признават, че всяка държава има пълен и изключителен суверенитет над въздушното пространство НАД СВОЯТА ТЕРИТОРИЯ
    С оглед целите на тази конвенция за територия на една държава се считат сушата и прилежащите й териториални води, намиращи се под суверенитета, сюзеренитета, протектората или мандата на тази държава.
    Член 3
    Граждански и държавни въздухоплавателни средства
    а) Тази конвенция ще се прилага САМО по отношение на гражданските въздухоплавателни средства И НЯМА ДА СЕ ПРИЛАГА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
    b) Въздухоплавателни средства,ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ВОЕННИ, МИТНИЧЕСКИ И ПОЛИЦЕЙСКИ ПОЛЕТИ, ЩЕ СЕ СЧИТАТ ЗА ДЪРЖАВНИ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА!
    РАЗБРА ЛИ СЕГА ПРИЛОЖНОТО ПОЛЕ НА ТВЪРДЯНАТА ОТ ТЕБ КОНВЕНЦИЯ? Толкова си юрист, колкото аз съм трамвай! Руска недоучка!
  • 33 Вълчо

    19 7 Отговор
    На връщане към базата си в Италия този дрон е прелетял над България! Как да не псуваш и премиера, и военния министър!
    Сувераннато ни жална майка България!

    Коментиран от #42

  • 34 Гост3

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Хубаво е, че си юрист и поназнайваш за изключителните икономически зони, вътрешни и архипелажни води, върху които една държава упражнява суверенитета си и естествено - за откритото море, което със своя общопризнат статут е свободно за ползване от всички. Наясно ли си, че между България и Румъния няма действащо споразумение как да се разделят теритариалните води и изключителните икономически зони, което може да доведе до тяхното намаляване, тъй като вариантите за тяхното регулиране не са само един?

    Бих коментирал единствено отношението към руските граждани, на които предлагаш да им бъде ударен черен печат и експулсирани в отговор на въображаемо деяние на руската правителствена администрация. Това дали кореспондира по някакъв начин с правото, което учиш? Къде точно Русия "мрънка" и "прави глупости", след като странично и между другото се споменава, че са засекли американски обект извън руските държавни граници? Ако е в руските граници, този дрон ще бъде законно свален и дори нямаше да споменават за неговото приближаване.

    Хубаво е, че нещо си се понаучила, но правото е просто още един инструментариум за действие към останалите видове инструментариуми. Не всичко зависи от изключителната икономическа зона или откритото море, независимо че от мястото зад компютъра и телефона именно така изглежда.

    Коментиран от #35, #36, #37, #38, #39

  • 35 гост 2

    5 17 Отговор

    До коментар #34 от "Гост3":

    “...Публикувано във факти.бг: Наясно ли си, че между България и Румъния няма действащо споразумение как да се разделят теритариалните води и изключителните икономически зони, което може да доведе до тяхното намаляване, тъй като вариантите за тяхното регулиране не са само един?..“ Моля, докажете твърденията си с публикуването на писмени документи и български и румънски нормативни актове, потвърждаващи верността на Вашето твърдение и доказващи наличие на международноправен спор относно ГЛУПОСТТА, която твърдите. В противен случай ще считам, че нямате понятие от същността на твърдението си! За начало ще Ви цитирам 1. КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ изм. и доп. ДВ. бр.100 от 18 Декември 2015г.) Чл. 18. (2) Държавата осъществява суверенни права върху континенталния шелф и в изключителната икономическа зона за проучване, разработване, използване, опазване и стопанисване на биологичните, минералните и енергийните ресурси на тези морски пространства. 2. http://www.lex.bg/laws/ldoc/2134907392 ЗАКОН ЗА МОРСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА, ВЪТРЕШНИТЕ ВОДНИ ПЪТИЩА И ПРИСТАНИЩАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ изм. и доп. ДВ. бр.13 от 7 Февруари 2017г. Чл. 1. (1) Този закон урежда правния режим на морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. (2) В морските пространства и вътрешните водни пътища и в пристанищата Република България упражнява суверенитет, определени суверенни права, юрисдикция и контрол в съответствие с общопризнатите принципи и норми н

    Коментиран от #48

  • 36 гост 2

    6 15 Отговор

    До коментар #34 от "Гост3":

    Глава втора.
    МОРСКИ ПРОСТРАНСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Раздел I. Общи разпоредби Чл. 5. (1) Морските пространства на Република България обхващат вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф и изключителната икономическа зона.
    (2) Вътрешните морски води и териториалното море, както и въздушното пространство над тях, тяхното дъно и неговите недра са част от територията на Република България, върху които тя осъществява своя суверенитет.
    (3) В прилежащата зона, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона Република България осъществява суверенни права, юрисдикция и контрол, определени с този закон.
    (4) (Доп. - ДВ, бр. 98 от 2008 г.) Плаването и граничният режим във вътрешните морски води и в териториалното море на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение и извършването на водноатракционни услуги с тях се определят с акт на Министерския съвет. Раздел II.
    Вътрешни морски води Чл. 6. Вътрешните морски води на Република България включват:
    1. водите между бреговата линия и изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море;
    2. водите на пристанищата, ограничени откъм морето с линията, съединяваща най-отдалечените точки в морето на котвените места, хидротехническите и другите постоянни пристанищни съоръжения;
    3. водите на:
    а) Варненския залив между бреговата линия и правата линия, съединяваща нос Св. Константин с нос Иланджик;
    б)
  • 37 гост 2

    6 17 Отговор

    До коментар #34 от "Гост3":

    б) Бургаския залив между бреговата линия и правата линия, съединяваща нос Емине с Маслен нос;
    4. водите между бреговата линия и правите изходни линии, съединяващи нос Калиакра с нос Тузлата, нос Тузлата с нос Екрене и Маслен нос с нос Ропи. Раздел III. Териториално море Чл. 16. (1) Териториалното море на Република България включва прилежащата към брега и вътрешните морски води морска ивица с широчина 12 морски мили, измервана от изходните линии.
    (2) За изходни линии служат линията на най-големия отлив от брега или правите линии, съединяващи двете крайни точки на заливите и пространствата, посочени в чл. 6. Чл. 17. Териториалното море на Република България се разграничава от териториалното море на съседните държави с географския паралел от точката на сухоземната граница, опираща се на морския бряг.
    Чл. 18. Външната и страничните граници на териториалното море са държавна граница на Република България.
    КАКВО ОСТАНА СЕГА ОТ ГЛУПАВИТЕ ВИ ТВЪРДЕНИЯ? ЕДНА ГОЛЯМА РУСКА ЛЪЖА!:)
  • 38 гост 2

    4 18 Отговор

    До коментар #34 от "Гост3":

    “... Бих коментирал единствено отношението към руските граждани..“ И аз С УДОВОЛСТВИЕ ще Ви припомня техните ЗАДЪЛЖЕНИЯ към Р. България и към българския народ, които те са ДЛЪЖНИ да изпълняват на територията на Р. България- Конституция на Р. България Глава втора ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ Чл. 26. (2) Чужденците, които пребивават в Република България, имат всички права И ЗАДЪЛЖЕНИЯ по тази Конституция с изключение на правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват българско гражданство.
    http://lex.bg/laws/ldoc/2134455296 ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ доп. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г. Чл. 4. Чужденците, които пребивават в Република България, СА ДЛЪЖНИ да спазват законите и установения правов ред, да са лоялни към българската държава и И ДА НЕ УРОНВАТ ПРЕСТИЖА И ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
    Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г.) Чужденците, които се намират на територия под суверенитета на Република България, носят гражданска, административна и наказателна отговорност както българските граждани, доколкото специален закон, международен договор или нормите на международното обичайно право не предвиждат друго.
    И така- моля, публикувайте Вашето юридическо оборване на цитираният от мен актуален български нормативен акт:)
  • 39 гост 2

    5 17 Отговор

    До коментар #34 от "Гост3":

    И последно- г-н/ г-жо чужденец/ чужденка, Вие наясно ли сте , че нито Румъния, нито България не могат да станат членове на ЕС, ако ПРЕДВАРИТЕЛНО не са уредили териториалните международноправни спорове помежду си- съгласно първичното законодателство на ЕС? Вие НЕ СТЕ нито българин/ българка, нито български гражданин/ българска гражданка, иначе щяхте да знаете този ноторен факт и нямаше да пишете такива АБСУРДНИ твърдения. Или трябва да Ви наричам с истинското Ви звание- г-н сержант от руските кибервойски, един от тези , които реализират руската информационна асиметрична война в българския мейнстрийм?:) Видно е, че не сте ЕС гражданин и не сте гражданин на държава - член на ЕС. Чий гражданин сте- руски или турски?:)
  • 40 681 БЪЛГАРИЯ

    5 18 Отговор
    ДО Гост 2. МНОГО ТОЧНИ И ПРАВИНИ КОМЕНТАРИ ПИШЕШ !!! МОГА ДА ТИ КАЖА САМО ЕДНО БРАВО !!!
  • 41 пишман юрист

    16 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "А правните норми, урегулиращи ГРАЖДАНСКОТО ВЪЗДУХОПЛАВАНЕ, НЕ УРЕЖДАТ ВЪПРОСА за това какъв е ПРАВНИЯТ РЕЖИМ НА въздушното международно пространство НАД ОТКРИТО МОРЕ!
    КОНВЕНЦИЯ за международно гражданско въздухоплаване"
    Нали ти казах къде да си навреш дипломата!!!
    член 12 от Чикагската конвенция, озаглавен „Правила за полети“, гласи:

    „Всяка договаряща държава се задължава да вземе мерки, гарантиращи, че всяко въздухоплавателно средство, прелитащо над територията ѝ или извършващо маневри над нея, и че всяко въздухоплавателно средство, което носи нейните национални знаци, където и да се намира то, ще спазва действащите в тази държава правила и разпоредби, отнасящи се до полета и маневрирането на въздухоплавателните средства. Всяка договаряща държава се задължава да следи, щото нейните съответни разпоредби са съобразени в най-голяма степен с тези, установени от тази конвенция към даден момент. Над открито море действат правилата, установени от тази конвенция. Всяка договаряща държава се задължава да гарантира търсенето на съдебна отговорност от всички лица, нарушаващи действащите разпоредби“.
    Престани да спориш с мен! Разбрах те какъв си и поне в една тема пиши с един ник-или юрист (хахахах), или гост 2.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Лукашенко

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "Вълчо":

    Не излита от база в Италия ,а от самолетоносача Хари Труман в Средиземно море близо до Сирия .Не прелита над България.
  • 43 гост 2

    2 13 Отговор

    До коментар #41 от "пишман юрист":

    “...Нали ти казах къде да си навреш дипломата!!!
    член 12 от Чикагската конвенция, озаглавен „Правила за полети“, гласи: „Всяка договаряща държава се задължава да вземе мерки, гарантиращи, че всяко въздухоплавателно средство, прелитащо над територията ѝ или извършващо маневри над нея, и че всяко въздухоплавателно средство, което носи нейните национални знаци, където и да се намира то, ще спазва действащите в тази държава правила и разпоредби, отнасящи се до полета и маневрирането на въздухоплавателните средства...“ НАЛИ ти казах, че НЕ СИ ЮРИСТ! Този нормативен текст НЕ УРЕЖДА правното положение на въздухоплавателните средства над открито море! Той НЕ УРЕЖДА какви са правните правила за това кой има и кой няма право да лети над морската територия, наречена “открито море“, а урежда правното положение на самият прелитащ съд- че се подчинява САМО на държавата, под чийто флаг лети/ плува, именно защото в открито море никой не може да претендира за налагане на свой суверенитет върху откритото море и за това НЕ МОЖЕ да каже на чужд държавен съд“ Няма да летиш над тази точка от откритото море, защото тя е под юрисдикцията на моята държава, която ТИ ЗАБРАНЯВА да летиш над нея“! Колко пъти те биха клиентите ти,. защото СИ НЕВЕЖ И НЕУК ЧОВЕК, който нищо не е научил от юф, а практикуваш като квазиюрист? Да не говорим , че в цитираната от теб конвенция изрично е посочена за кои въздухоплавателни средства НЕ ВАЖИ! ТИ НЕ СИ ЮРИСТ- НЕ ПРИТЕЖАВАШ ЮРИДИЧЕСКО МИСЛЕНЕ И НЕ М
  • 44 гост 2

    2 12 Отговор

    До коментар #41 от "пишман юрист":

    Ти нямаш даже и диплома за правоспособен юрист, която да скъсаш! А смешното упорство, с което поддържаш несъстоятелната си, от юридическа гледна точка, теза, е достойна за присмех, не за уважение, защото ти - поради липса на знания, не можеш да направиш причинно следствената връзка между същността на държавния суверенитет, забраната за налагането му от която и да е било държава в открито море и правото на прелитане на ВСИЧКИ въздухоплавателни средства от ВСИЧКИ държави над открито море. Що е държавен суверенитет се учи в дисциплината “ Общо учение за държавата“ който е задължително избираема дисциплина в следването в юф- т.е. това е задължителна дисциплина, по която задължително трябва да имаш положен семестриален изпит, завършил с оценка, различна от двойка! Ако в студентската ти книжка не оценка от семестриален изпит по дисциплината “Общо учение за държавата“, ти НЕ МОЖЕШ да получиш Диплома за завършено висше юридическо образование, както и НЕ МОЖЕШ да получиш Удостоверение за юридическа правоспособност след положен изпит, от Министерството на правосъдието, г-н парвеню:) Тези неща не са ти известни , нали, лаико?:)
  • 45 гост 2

    3 14 Отговор
    Американският разузнавателен дрон НЕ СЕ Е НАМИРАЛ В РУСКОТО ВЪЗДУШНО ИЛИ МОРСКО ПРОСТРАНСТВО,а в ОТКРИТО МОРЕ- за това е и НЕПРИЛОЖИМА Конвенцията за ГРАЖДАНСКО въздухоплаване- защото в руското въздушно и морско пространство само русия притежава държавен суверенитет и може и да свали законно дрона, НО САМО АКО ДРОНА СЕ НАМИРА В НЕЙНАТА ВЪЗДУШНА територия- т.е. в руското небе! Никъде в статията не пише такова нещо- противно на твърденията на квазиюриста с ник “пишман юрист“, за това е и спорът ми е него. С две думи - СЪВСЕМ ЗАКОННО И БЕЗ ДА НАРУШАВА НИТО ЕДНА МЕЖДУНАРОДНА КОНВЕНЦИЯ, АМЕРИКАНСКИЯТ ДРОН Е ЛЕТЯЛ НАД ОТКРИТО МОРЕ, ЗАЩОТО НАД ОТКРИТО МОРЕ ИМАТ ПРАВО ДА ЛЕТЯТ ВСЯКАКВИ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА ОТ ВСИЧЙКИ ДЪРЖАВИ- ДОРИ И ТЕЗИ, КОИТО НЯМАТ ИЗЛАЗ НА МОРЕ ИЛИ НА ЧЕРНО МОРЕ.Фактът , че дронът се е ПРИБЛИЖИЛ до руските граници, НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ГИ Е НАРУШИЛ И ЧЕ Е НАВЛЯЗЪЛ В РУСКОТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО, КОЕТО ПЪК ЗНАЧИ, ЧЕ РУСИЯ МОЖЕ САМО ДА РЕГИСТРИРА ПРИБЛИЖАВАНЕТО МУ КЪМ СОБСТВЕНАТА Й ГРАНИЦА, НО НЕ МОЖЕ НИЩО ПОВЕЧЕ ДА МУ НАПРАВИ, ДОКАТО ДРОНЪТ НЕ ПРЕСЕЧЕ РУСКАТА ГРАНИЦА- НЕ МОЖЕ ДА ГО СВАЛИ, ЗАЩОТО ТОВА СВАЛЯНЕ ЩЕ Е НЕЗАКОННО, НЕ МОЖЕ ДА МУ НАРЕДИ ДА СЕ МАХНЕ ОТ ОТКРИТО МОРЕ, ЗАЩОТО ТОВА ПАК ЩЕ Е НЕЗАКОННО.

    Коментиран от #46, #49

  • 46 Трол

    19 1 Отговор

    До коментар #45 от "гост 2":

    Айде да се спреш малко, че адвокатската ти колегия ще те изгони за безплатните ти съвети.
    В една новинарска емисия-"Брейк нюз", самолетна катастрофа, по този повод една добра и една лоша новина.
    Добрата новина-в самолета е имало само адвокати.
    Лошата новина-имало е още две свободни места.
    Ти май нямаш клиенти така, като ти гледам свободното време?

    Коментиран от #47

  • 47 гост 2

    2 14 Отговор

    До коментар #46 от "Трол":

    Коментарите ми не са израз на незадоволено мъжко его, защото не съм мъж:) Коментарите ми имат пряка цел- да изяснят, че “регистрацията. на русия, че американски дрон НАБЛИЖИЛ руската държавна въздушна граница, не е дори буря в чаша вода, а е просто една политическа манипулация. Т.е. руските “отбелязвания“ са регистрация на ПРАВОМЕРНО международноправно поведение, тъй като русия е ПОДПИСАЛА международните конвенции и за това е страна по тях- т.е. цитираната от мен международна конвенция на ООН създава права И ЗАДЪЛЖЕНИЯ за спазването й и на русия:) Така, че- руските опорни точки издишат при един систематичен анализ на правните норми на международните конвенции, по които самата русия е страна, подписала конвенциите:) А Вие се дразните, че прецаквам и разобличавам несъстоятелността на руските опорни точки, разпространявани в българските инфомедии, нали? ;)
  • 48 Гост3

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "гост 2":

    Т.е. ти твърдиш не, че въпросът за разделението на българската изключителна икономическа зона и териториални води и румънските такива е решен, а тръгваш да ми развиваш идиотщините за нос Емине и дрън-дрън! Как да има нормативен документ за решаването на този проблем, след като той изобщо не е решаван! Естествено е да не споменаваме за нос Емине, защото той се намира далеч на юг в неподлежащи на оспорване териториални води.

    Ами, поинтересувай се по въпроса, защото нещичко поназнайваш, ще сравниш една-две наредби, които нямам пред себе си или друг някой нормативен акт, но това няма да промени въпроса, че говориш за нос Емине, разположен в средата на българското крайбрежие, точно когато човек заговорва за Румъния!!! :-)
  • 49 Гост3

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "гост 2":

    Добре, а защо не квичиш всезнайчески, когато медиите са всекидневно бомбардирани с информация от чужди пресслужби, че руски самолети или бойна техника се намирали в близост до тяхното въздушно пространство или в международни води? То не бяха САЩ да съобщават за подобни "срещи" в небето край Аляска, не бяха Великобритания и Канада, не беше Норвегия или Франция, не бяха Прибалтийските републики! Защо не се обади тогава, че руснаците дефакто са си в ОТКРИТО МОРЕ И МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ?

    Изобщо, руснаците трябвало това да ги направят, друго да ги направят... Дрън-дрън от никому неизвестно плямпало от женски пол...https://news.bg/bulgaria/rumaniya-obyavi-teritorialni-pretentsii-kam-balgariya.html
  • 50 раптър

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    За да могат местните мафиоти да изкупуват на безценица имотите на бедните българи, трябва да се спре достъпът на руски купувачи на българския имотен пазар.Така се създава Козият рог! Уважаеми зрители , спите ли????
  • 51 00002

    5 4 Отговор
    добре че е дрон щото ако имаше и екипаж пак щяха да пуснат кафявото в морето тия чорапогащници от пробитият катун НАТО.
  • 52 КУРТИ

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "tomahawk unstoppable":

    Кой ще победи Русия US педеругите ли,може ама на куково лято,армия с 50 процента пендели неможе да ваюва с русия

    Коментиран от #53

  • 53 ccc

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "КУРТИ":

    http://www.alarmanews.com/wp-content/uploads/2015/12/дъщеряСАЩ.jpg

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания