Last news in Fakti

24 Май, 2017 14:03 1 091 3

Черна гора влиза в НАТО през юни - Май 2017

  • черна гора-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • доналд тръмп-
  • подгорица

Всички държави от алианса вече са ратифицирали договора с Подгорица

Черна гора влиза в НАТО през юни - Май 2017 - 1
Снимка: БТА/АР

Черна гора ще се присъедини към НАТО през юни, съобщи днес на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той уточни, че всички държави от алианса вече са ратифицирали договора с Подгорица.

Столтенберг поясни в отговор на въпроси, че изказванията на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта на утрешната им среща в Брюксел, както винаги, ще бъдат засичани с хронометър.

Той направи този коментар по повод изтеклата информация, че заради президента на САЩ Доналд Тръмп държавниците от НАТО ще трябва да говорят кратко, за да могат да задържат вниманието му.

Сред темите на срещата утре ще бъдат въпросите за споделената тежест за дейността на алианса, постигането на целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП на държавите от военния съюз, разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели.

НАТО ще получи ключовете от новата си централа в Брюксел, президентът Тръмп ще открие паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, а германският канцлер Ангела Меркел ще открие паметник с парче от Берлинската стена.

Срещата ще бъде кратка, но важна, коментира Столтенберг. Ще изпратим важен сигнал за единство и съпричастност, поясни той. Столтенберг добави, че новият дом на НАТО ще бъде открит върху терен, който преди е бил бойно поле, а днес става символ на сътрудничеството и диалога между съюзници.

Той отбеляза, че на мястото на новата централа при строежа са били открити неизбухнали бомби от двете световни войни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 2

    6 2 Отговор
    Много добра новина! Руснаците стигнаха даже до заговор за убийството на висш черногорски политик, за да не се случи това събитие, но пак не успяха да го спрат. Дано сега русия остави намира държавите от Балканския полуостров, вместо само да крещи как фактът, че половината държави в него са в НАТО, бил....заплаха за националната й сигурност. Къде е русия, къде е Черна гора...Няма ли сега болните русофили да оплюят и Черна гора- не, че някога са я посетили и че знаят дори къде се намира тази балканска държава, но ей- така - за да поддържат висок антинатовския българофбски дух на висота, щото иначе няма да получат звездичка на пагона от руската държава...
  • 2 стани стани юнак балкански

    5 0 Отговор
    Ха ха ха !!!"Великия" путя пое поредния шут от демократичния свят!!!Ха ха ха ....!!!
  • 3 Неутрал

    0 5 Отговор
    Словакия видя колко е часът и сега иска да излезе от НАТО.
Новини по държави: