25 Май, 2017 20:49 1 593 0

Пекин срещу Тайпе в борбата за СЗО

  • сзо-
  • асамблея-
  • сащ-
  • здравеопазване-
  • цели-
  • устойчиво развитие-
  • торс-
  • медицинска помощ-
  • хуманирна помощ

Международната общност застава зад гърба на Тайван

Представители на дипломатическите съюзници на Република Китай Буркина Фасо, Австралия и Германия се присъединиха към състава на всички страни, подкрепящи Тайван и неговото участие като наблюдател в Световната здравна асамблея. Това заявиха от Министерство на външните работи на Тайван.

Седемдесетата поред Световна здравна асамблея се провежда тази година в периода 22-31 май в Женева. През всяка една от последните осем години Тайван изпраща делегация на Асамблеята и персонал на техническите срещи на СЗО. Участвайки на тези срещи, страната нееднократно е потвърдила принципите за професионализъм, прагматичност и партньорство. Това на свой ред доведе до утвърдаване медицинската компетентност на Републиката от страна на международната общност. В момента Тайван се надява на подкрепата именно на международната общност и всички заинтересовани страни, за да продължи участието си в Асамблеята и в срещите и активностите на СЗО, спомагайки за постигане Целите за устойчиво развитие и насърчаване благосъстоянието на всички хора.

По време на своето изявление министърът на здравеопазването на Буркина Фасо Николас Меда благодари на нацията за дългогодишния й принос в посока подобряване на медицинската помощ в страната му у и подчерта нуждата на Световната здравна организация от Тайван.

На свой ред австралийският представител призова Асамблеята да бъде отворена към приобщаването на различни нации, които биха допринесли значително за постигането на всички цели, които СЗО си е поставила в световен мащаб.

На същото мнение бе и Германският министър на здравеопазването Херман Грое, който допълни, че е от огромно значение участие да вземат всички заинтересовани страни без изключение. Той изрази своето възмущение от факта, че не всички наблюдатели, присъствали на предишните събрания, са били поканени на тазгодишното издание.

В подкрепа на Република Китай се изказа и американският министър на здравеопазването Томас Прайс с думите: „САЩ продължава да стои твърдо зад позицията си, че Тайван при никакви обстоятелства не бива да бъде изключван от Световната здравна организация“. Председателят на Комисията по външните работи на Конгреса на САЩ Ед Ройс също излезе с изявление по темата, като подчерта, че не е редно изобщо да се поставя под въпрос участието на страната в Асамблеята. Финансовата и техническата помощ на Република Китай в отговор на глобалните здравни предизвикателства е достатъчна причина за присъствието й на събранията през последните осем години. „Изключването на Тайван от тазгодишното издание може само и единствено да е удар по глобалното здраве. Здравето в световен мащаб не бива по никакъв начин да зависи от политическите приумици на Пекин“, допълни още той.

Изявленията в подкрепа на Тайван следват представянето на предложеня от 11 съюзници на страната, призоваващи СЗО да покани Република Китай като наблюдател. Тези предложения не бяха включени в дневния ред на Асамблеята, заради противопоставянето от страна на Континентален Китай, изразено по време на разискванията в Генералния комитет на СЗА и пленарната сесия на СЗА.

Делегация, водена от министъра на здравеопазването Чен Ши-чънг, към този момент е на посещение в Женева, за да протестира срещу изключването на страната от срещата. Чен провежда разговори с чуждестранни представители и представители на редица неправителствени организации за насърчаване на медицинския обмен и глобалната здравна сигурност. По-рано тази седмица министърът се срещна с Прайс за да обсъдят сътрудничеството между Тайван и САЩ за ваксинацията срещу треска от Денга и обучението за предотвратяване на глобалните заболявания. На следващия ден той проведе и двустранни разговори със здравни служители от Никарагуа и Ел Салвадор.

Република Китай бе поканена от СЗО да участва като наблюдател в Световната здравна асамблея през 2009 г. след отсъствие от 38 поредни години. Оттогава страната споделя богатия си опит в обсласти като превенция на заразни болести, сред които ТОРС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА