Last news in Fakti

8 Декември, 2011 11:16 1 166 2

Путин засилва натиска над социалните мрежи

  • путин-
  • вконтакте-
  • протести

Руският премиер обвини САЩ, че окуражават протестите след парламентарните избори

Путин засилва натиска над социалните мрежи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наследникът на КГБ в Русия – Федералната служба за сигурност (ФСБ) засилва натиска над руската социална мрежа „Вконтакте“ да блокира изявите на опозиционните на властта групи и активисти.

Това обяви създателят на проекта Павел Дуров.

„Ние принципно това не го правим. Не знам как това ще завърши за нас, но ние се противопоставяме“, заяви Дуров. Той припомни, че политика на компанията е да се блокират само тези постове, които призовават за физическо насилие. „Вконтакте“ е 100% аполитична и не подкрепя нито властта, нито опозицията, а още по-малко дадена партия, заяви Дуров.

От своя страна генерал-майор от полицията Алексей Мошков, ръководещ Бюрото за специални технически мероприятия (Управление К) към Министерството на вътрешните работи на Русия, призова пишещите в социалните мрежи и форумите да излизат с истинските си имена, а не да се крият под псевдоними и ник-нейми.

Както Факти.бг първи писа в деня на парламентарните избори в Русия бяха блокирани сайтовете на редица опозиционни на властта медии.

Международните правозащитни организации Human Rights Watch (HRW) и Amnesty International изразяват недоволството си от арестите на опозиционери по време на митинги на опозицията в Москва и други големи руски градове.

По неофициална информация в Москва са задържани около 600 души заради несанкционирани демонстрации.

Сред тях са били лидерите на опозиционни сили като Едуард Лимонов, Борис Немцов, правозащитникът Лев Пономарев и дори председателят на партия "Яблоко" Сергей Митрохин.

В Санкт-Петербург арестуваните са бил над 100 души.

Един от лидерите на опозиционната група "Солидарност" - Илия Яшин, и известният руски блогър Алексей Навални, който открито критикува Путин и управляващата партия "Единна Русия", са били осъдени на 15 дни арест, защото не се подчинили на заповедите на полицаите.

Руският премиер Владимир Путин обвини САЩ, че окуражават протестите след парламентарните избори в Русия и допълни, че стотици милиони долари от чуждестранни фондове са били използвани, за да повлияят на вота.

В първото си публично изявление по повод ежедневните демонстрации на протестиращите, според които изборите в неделя са били нечестни и изпълнени с нарушения, Путин заяви, че американският държавен секретар Хилари Клинтън е дала сигнал на опонентите на Кремъл, предаде Ройтерс.

Путин каза още, че протестиращите преследват егоистични политически цели и че руснаците не искат политически промени.

Той все пак призна, че е необходимо властта да води диалог с опозиционно настроените граждани и да им предостави възможността да използват конституционните си права, като участват в демонстрации, съобщи ИТАР-ТАСС.

Путин обаче беше категоричен, че ако някой наруши закона, органите на властта и правовия ред трябва да настоят за изпълнение на закона с всички средства. По време на протестите стотици хора бяха арестувани.

Точно днес се навършват 20 години от разпадането на СССР, който Путин нарича "гоямата Русия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    за мен това не е опозиция. опозиция трябва да има алтернативни политически възгледи, докато идеите на тези започват и свършват с едно изречение - гласувайте за който си искате, НО не за Путин! Досега не са представили никаква програма! Целта им не е да направят живота на руснаци по-добър, а да премахнат Путин от правителството.
  • 2 Явор Иванов

    0 0 Отговор
    Писна ми от този комунист! Много ще се зарадвам, когато и него, и послушкото Медведев ги застигне същата участ като на Садам и Кадафи А точно това чака всички комунистически и диктаторски режими по света - който не го е осъзнал значи е много глупав!