Last news in Fakti

15 Декември, 2011 16:02 1 360 0

Арестуваха петима, хакнали мейла на Касапина от Осло

  • касапина от осло-
  • брайвик

Задържаните са членове на норвежката хакерска група Noria

Полицията в Норвегия арестува петима души по подозрение, че са „хакнали" електронната поща на Касапина от Осло Андерш Брайвик. От полицията поясниха, че задържаните са членове на норвежката хакерска група Noria, която е част от международната групировка Anonymous.

В хода на акацията, проведена със съдействието на Службите за сигурност на Норвегия, са направени обиски на обитавани от тях жилища, откъдето са иззети компютри. Операцията по задържането на хакерите и конфискуването на компютрите се проведе едновременно в Осфолд, Хедмарк и Ромерик

Разследващите поясниха, че заподозрените са „взломили" електронната поща и профила на Брайвик в Twitter, който през юли уби 77 души на остров Ютьоя.

В края на  ноември експертна медицинска експертиза „обяви“ Брайвик е невменяем, поради което той не може да носи отговорност за действията си. Според изводите на психиатрите, Брайвик може да избегне затвора и ще бъде принудително лекуван в психиатрична болница, тъй като не може да бъде наказан в съответствие с наказателния кодекс, ако в момента на престъплението е бил невменяем.

Самият Брайвик уверява, че е напълно нормален.  В момента той се намира в строго охраняван затвор близо до Осло. Процесът срещу него трябва да започне на 16 април 2012 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА