Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 13:50 1 144 3

Касапинът от Осло няма да бъде съден?

  • осло-
  • норвегия-
  • брайвик

Според медицинската експертиза Брайвик не може да носи наказателна отговорност

Норвежкият касапин Андерш Беринг Брайвик не може да бъде държан под отговорност за кървавите юлски нападения на о-в Ютьоя, когато социопатът хладнокръвно изби над 70 младежи.

Експертите психиатри, на които беше възложено да се произнесат за наказателната отговорност на Андерш Брайвик, смятат, че авторът на кръвопролитията не е осъзнавал същината на действията си в момента на инцидента, съобщава днес на сайта си в-к „Верденс Ганг“. „Определените от съда психиатри заключиха, че

Брайвик е бил болен, когато е убил десетките си жертви“, пише изданието, без да разкрива източниците си.
Ако тази информация бъде потвърдена, това ще означава, че десният екстремист, който уби 77 души, не може да бъде осъден на затвор, а ще бъде въдворен в психиатрично заведение.

Двамата психиатри Сине Серхайм и Торгейр Хусби връчиха днес доклада си на съда в столицата Осло. Основните им заключения трябва да бъдат официално оповестени от прокуратурата на пресконференция 14,30 часа.

Според експертите, нападателят страда от „психоза“ – умствено страдание, което е нарушило преценките му в момента на инцидентите. Докладът им от 240 страници ще се разгледа от медико-съдебната комисия, която трябва да е сигурна, че са изпълнени всички професионални изисквания. Последната дума за наказателната отговорност на Брайвик ще има съдът, който обикновено признава препоръките на експертите

Аз съм военен командир на норвежкото движение на съпротивата и на Тамплиерите на Норвегия. Отказвам да приема компетенцията на този съд, защото той поддържа идеология на омразата и мултикултурализма. Признавам фактите, но не се признавам за виновен. Това заяви на първото си публично изслушване в съда на 14 ноември Андерс Брайвик.

Брайвик се изправи пред магистратите в Осло с черни дрехи и във видимо спокойно състояние. Той поиска да произнесе реч пред присъстващите в залата, измежду които роднини и близки на жертвите му. Магистратите обаче не му позволиха.

Окръжният съд в Осло реши крайнодесният екстремист да остане в затвора още 12 седмици.
Посещенията и кореспонденцията на 32-годишния Брайвик ще бъдат строго ограничени през първите осем седмици. През първите четири седмици той няма да има абсолютно никакъв достъп до медии.

Според прокуратурата най-вероятно окончателните обвинения срещу него ще бъдат готови в края на годината. Въпреки че призна, че е планирал и извършил атаките, Брайвик не се призна за виновен по обвиненията в тероризъм, което означава, че процесът ще се проточи. Норвежецът може да получи максимум 30 години затвор, ако бъде обвинен в извършването на престъпления срещу човечеството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха-ха

    0 0 Отговор
    нищо ново под слънцето-такива "експертизи" са специалитет не само на родното,но и на световното"право{не}раздаване!
    И-колкото повече си платиш за нея,толкова по-тежка и "убедителна"e тя.За тия,които вярват в това,де!
  • 2 mi60

    0 0 Отговор
    Гледал съм за скандинавски затвори и да ви кажа че доста наши хотели им отстъпват.
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Значи може да убие 70 човека,ама не лапа автомата за да се
    гръмне в устата или да се хвърли от някоя висока скала.ПОСЛЕ
    ГО ИЗКАРАЛИ НЕВМЕНЯЕМ.