Last news in Fakti

6 Януари, 2012 17:29 1 314 0

Искат повторна експертиза на Брайвик

  • брайвик-
  • норвегия-
  • осло

Близките на жертвите не смятат, че той страда от психоза

Близки на жертвите и оцелели след клането на остров Ютьоя настояват за нова психиатрична експертиза за Андерс Брайвик. Масовият убиец беше признат за невменяем. 150 души обаче не са съгласни с оценката на психиатрите.

През юли 32-годишният десен екстремист взриви бомба в центъра на Осло, след което разстреля 69 души на Ютьоя, предимно младежи.

Аз съм военен командир на норвежкото движение на съпротивата и на Тамплиерите на Норвегия. Отказвам да приема компетенцията на този съд, защото той поддържа идеология на омразата и мултикултурализма. Признавам фактите, но не се признавам за виновен. Това заяви на първото си публично изслушване в съда на 14 ноември Андерс Брайвик.

Брайвик се изправи пред магистратите в Осло с черни дрехи и във видимо спокойно състояние. Той поиска да произнесе реч пред присъстващите в залата, измежду които роднини и близки на жертвите му. Магистратите обаче не му позволиха.

Почти половин година след трагедията за близките на убитите, а също и за оцелелите от ужаса на Ютьоя, покой няма. Адвокатите им настояват да се извърши отново експертиза на Андерс Беринг Брайвик. Много от тези, които са го видели на острова, го описват като циничен и рационален. Според тях не е възможно мъжът да страда от психоза.

Преди окончателната експертна оценка Брайвик беше подложен на много прегледи. Трима психолози и един психиатър обаче не са намерили никакви признаци, че той може да има параноидна шизофрения или склонност към самоубийство. Масовият убиец не е приемал никакви медикаменти.

Експертизата е най-подробната, съставяна някога в Норвегия - 243 страници. Ако не бъде повторена, тя решава съдбата на убиеца, като го праща в клиника за лечение вместо в затвора.

Йохан Берг, психолог от университетска болница Акерхус: „В медицинския доклад има очевидни пропуски. Заключенията за шизофрения за продължаваща психоза и невменяемост са слабо обосновани.“


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА