Last news in Fakti

16 Август, 2017 13:31 2 288 18

Турция отново на нож с Германия

  • турция-
  • германия-
  • нота-
  • адил йоксюз-
  • терорист-
  • нож-
  • напрежение-
  • преврат

Дипломатическо напрежение между Анкара и Берлин

Турция отново на нож с Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Турското външно министерство реагира остро на информацията, че Адил Йоксюз – един от заподозрените кукловоди на опита за военен преврат, е забелязан в Германия, съобщи „Дейли Сабах“.

Турската дипломация изпрати нота до германските си колеги, изразявайки притеснение, че Германия може да закриля човек, сочен от Турция за терорист.

Гюленистката организация „Фето“ беше обявена за терористична в южната ни съседка след опита за военен преврат, който беше потушен през месец юли 2016 година.

Анкара поиска от Берлин екстрадицията на Адил Йоксюз, ако се докаже, че той в действителност е в Германия. Името му е в „червения списък“ на турските власти за издирвани лица.

Това е поредното дипломатическо напрежение между двете страни след опита за военен метеж. Турция обвини Германия, че подкрепя терористи, давайки им закрила.

Германия и западните страни от своя страна обвиниха турските власти за предприетите чистки след преврата. Хиляди турски граждани влязоха в затвора, а под огъня на Анкара попаднаха и журналисти, включително германски кореспондент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    14 4 Отговор
    1. Всички критерии, които една замолена държава - германия, трябва да изпълни, за да се удовлетвори искането за предаване на гражданин на молещата държава, са вписани много ясно в двустранните международни договори между тези 2 държави
    2. В турция трябва да разберат , че договорът, подписан и ратифициран от турция , има силата на закон, и всички международно правни въпроси по производства за предаване на турски граждани, находящи се в германия, имат ясно описана правна процедура, която се следва в такива случаи
    3. Турция да си прочете отново този договор, защото става смешна с незачитането на германския държавен суверенитет и с незачитане на правомощията на германия сама да реши - отново чрез изрично описана в договора правна процедура- дали има достатъчно доказателства, представени от турция, за удовлетворяване на искането на турция или няма.
    4. Турските висши управляващи политици станаха много нагли и забравиха, че живеят в 21 , когато не съществува ислямската теокрация османска империя като държава в политическата карта на света. Време е на турците да им бъде показан ясен червен картон.

    Коментиран от #3

  • 2 Джаред

    5 11 Отговор
    Германия вече е бита карта, икономически гиганг но политическо джудже.

    Коментиран от #4

  • 3 ХАСАН

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    До юриста...в Турция беше арестуван активист който е специализиран в организиранеэо на граждански протести ,демонстрации и провокации..в страна която е успяла да предотврати опит за воене преврат това е подсъдимо..а защо Германия оказва натиск срещу незааисимия турски съд да се освободи??..в България френски посланик да се меси в съда е нещо нормално ..
  • 4 стоян георгиев

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Джаред":

    икономически гигант няма как да е политическо джудже.сега меркел е много по-сериозен и уважаван политик от тръмп.дори американските сенатори се допитват до нея в общата европиеско-американска политика.без меркел европа и света щяха да са съвършенно други в сегашния момент.тва че герамния няма към момента силна армия не е прави слаба ,а ако реши армия се създава за 5-6 години в една такава страна ,справка хитлер 1933-1938 от 200 хилядна 4-5 милионна екипирана въоръжена и организирана.

    Коментиран от #6

  • 5 Джаред

    6 7 Отговор
    Времената се менят нито Германия е старата Германия Нито Турция е старата Турция. За да има мир на земята Сащ отново трябва да вземат нещата в свои ръце, помни ми думата немците никога вече няма да са водеща сила в с света а скоро и в Европа

    Коментиран от #12

  • 6 Хасан

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Именно..Германия е икономическа сила и се опитва да я превърне в политическа...но политическата сила има нужда от военна такава...въпроса е -дали светът ще разреши на Германия и знаем посьедствията от Първата и Втората-Световна война...или просто Германия ще остане като страна която произвежда хубави електронни джаджи и коли
  • 7 Хксан

    6 9 Отговор
    Турция а чрез нея Англия не искат Германия в Близкия изток...С Турция се репчат и за влияние на Балканите...с Русия заради Балтика и Украйна..Сащ я рекетира..така че Германия яко ще я шамаросат
  • 8 Джаред

    5 4 Отговор
    И според мен Германия ще остане като като държава произвеждащ качествени стоки но само до там просто в геопалитически план не е важен играч
  • 9 Джаред

    11 2 Отговор
    В Германия е пълно с тарамбуки в Берлин като бях все едно се чувствав че съм в Мумбай
  • 10 Хасан

    3 9 Отговор
    Ама може да се изхитри ..като ЕС...уж ЕС ама де факто Германия да се разпорежда,уж евро ама само Германи да печели,уж Еропейса банка ама немец да я ръководи...и в този контекст да направят Евртпейска армия ама да гонят немските интереси
  • 11 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    германия се опари в амбициите си за световен лидер в двете световни воини и сега възприе тактиката на колективната сигурност ,която за нея е успешна.нато като организация няма военен аналог в света .

    Коментиран от #13

  • 12 немците в момента са водеща сила в света

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Джаред":

    немците в момента са водеща сила в света.меркел мога да кажа че е по-влиятелна в отношенията на нато и съюзници от сахст в ситуацията с русия ,китаи и страните от близкия изток.за сега германия няма нужда от милитаризация ,както и европа ,но тва може бързо да се промени.докато немците правят мерцедес ,сименс и аег не ги мисли.
  • 13 ХАСАН

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    НАТО е създадена от Сащ и Англия и защитава главно техните интереси.Въпроса е кога и къде техните интереси ще се спречкат с немските...

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джаред

    1 3 Отговор
    Джагал си ти и съм сигурен че съм много по бял от теб, освен това се гордея с произхода си ти си антисемит
  • 17 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    на този етап няма такава опасност.европа и сащ имат общи икономически,политически и морални интереси.днес нито една голяма компания в ес или сащ не е само местна ,капитали в едните има от другите и обратно,населението пътува ,работи живее като в една голяма обща държава и докато това продължава реално няма да има конфликт по между им.

    Коментиран от #18

  • 18 ХАСАН

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Не става въпрос в самите страни ..там пазарите са разпределени..проблема е за трети страни с природни ресурси-Близкия изток,Русия...Африка..там ще се спречкат...с Турция това е проблема..компаниите са с общ капитал ..проблема е кой ще контролира ресурсите на Близкия изток..Турция иска дял оттам - затова е цялата паэардия"диктатура,човешаи права,л-пса на демокрация"..все разтегливи поеятия
Новини по държави: