Last news in Fakti

17 Август, 2017 16:59 1 370 0

Белград: Крайно време е ООН да се заеме с Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • оон-
  • ивица дачич-
  • антониу гутериш

Проблемът трябва да бъде в центъра на вниманието на световната организация, заяви сръбският външен министър

Белград: Крайно време е ООН да се заеме с Косово - 1
Снимка: БТА/АР

Косовският въпрос трябва да остане във фокуса на вниманието на ООН, защото е много важно за Сърбия. Това заяви първият вицепремиер и външен министър на западната ни съседка Ивица Дачич на среща с генералния секретар Антониу Гутериш, предаде ТАСС.

За Сърбия е много важно темата за Косово и Метохия да остане във фокуса на вниманието на ООН и особено на Съвета за сигурност. Вие можахте да видите, че на изминалото заседание не само Прищина, но и някои големи сили се опитваха да снемат тази тема от дневния ред, а срещите за Косово да се провеждат не веднъж на три месеца, а веднъж на шест месеца.

Още по-удивително е това, че някои сили за пръв път говориха за необходимост да бъде прекратена работата на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК). Русия и Китай заявиха, че са против изменения на графика на срещите и прекратяването на работата на ЮНМИК, което би означавало отмяна на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН , според която Косово се смята за част от Сърбия, се казва в изявление на Дачич.

Сръбският външен министър подчертал, че Белград се стреми към диалог с Прищина, но да се говори за това, че косовският въпрос е решен, е преждевременно.

Ние искаме компромисно решение, диалог и в това се заключава инициативата на президента на Сърбия Александър Вучич. Ние няма да допуснем някой да казва, че проблемът за Косово е решен, тъй като едностранните действия не са решение. Това може да се реши само с договор при взаимно съгласие на сърбите и албанците, подчертал Дачич.

По време на срещата с генералния секретар на ООН е била постигната договореност за негово посещение в Сърбия и телефонни преговори с Вучич, съобщава още ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: