Last news in Fakti

26 Август, 2017 08:00 2 938 36

Можем да вярваме на Русия - да я разберем е трудна работа

  • кирил серебренников-
  • русия
Можем да вярваме на Русия - да я разберем е трудна работа - 1
Снимка: БТА/АР

Руските творци открай време се борят за свобода. Накъде да върви страната им, какви са ценностите й? На тези въпроси те търсят отговор открай време. Ето защо не бива да губим вяра в Русия, макар невинаги да я разбираме.

Има една страна, където изкуството винаги е политическо: Русия. Този извод се налага не само във връзка с ареста на Кирил Серебренников в Санкт Петербург. Мнозина бързо си припомниха за ареста на едно от големите светила на руското сценично изкуство - Всеволод Мейерхолд. Той също беше голям режисьор и директор на театър. И беше арестуван в същия град, който през 1930-те години още се казваше Ленинград. А после бе изправен пред съда в Москва.

Но с това приликите приключват. Мейерхолд беше подложен на брутални изтезания, преди да се изправи пред сталиновия съд, да бъде осъден на смърт и екзекутиран. Тъй че, колкото и да критикуваме днешното ръководство в Кремъл: то все още е далеч-далеч от мащаба на репресиите, извършвани навремето от комунистите.

"Който плаща музиката, той я и поръчва"

Трябва да се каже и друго. Руските творци открай време смятат себе си за борци за свобода, при това – във всички житейски сфери: в културата, в обществения живот, в политиката. Точно такъв човек е и Кирил Серебренников. Той обича провокацията и не си мери приказките. Навремето разкритикува руската военна операция в Грузия, осъди и военните действия на сепаратистите в Източна Украйна и публично защити провокативните акции на „Пуси Райът". С всичко това той, разбира се, много дразни Кремъл. В същото време дори противниците на Серебренников признават, че неговото творчеството е много съдържателно. Десетки хиляди хора харесват постановките му, и то не само в Русия. А в очите на реакционерите в културната сфера Серебренников става още по-съмнителен, когато го хвалят от чужбина.

Имаше времена, когато той беше в добри отношения с Кремъл. През 2010 и 2011 година държавата отпусна милиони за неговите спектакли. Милиони, които Серебренников прие. Само че по онова време президентът се казваше Медведев. Неговата администрация насърчаваше творците, без да се намесва в съдържанието. Днес вече духа друг вятър. Получаваш ли държавни пари, трябва и да се съобразяваш: „Който плаща музиката, той я и поръчва." Според волята на Кремъл, националното изкуство трябва да бъде патриотично, а определени граници (каквито, впрочем, съществуват и на Запад) не бива да се прекрачват.

Борба за ценностите и посоката

За Серебренников свободата винаги е означавала да казва на политиците неща, които те не искат да чуват. Тъкмо по тази причина в момента той е поставен под домашен арест. Същата съдба споделят и мнозина други. Проблеми с властта имат рокгрупата „Машина на времето", поетесата и певица Диана Арбенина или бандата „Нощни снайпери". Списъкът е дори по-дълъг.

Утеха ни носи обаче погледът назад към руската история. Още през 19-и век „западниците" и "почвениците" спорят по въпроса що е то „руско изкуство". През 1960-те години тъкмо писателите помогнаха на Кремъл да свали от пиедестала му божеството Сталин. След краткото размразяване обаче отново се надигна строга цензура. И чак Перестройката даде гласност на истината за комунистическите престъпления.

С две думи, историята на руската култура изглежда като вечно люлеещо се махало: ту силна, ту по-слаба репресия. Борба, в която иде реч не за изкуството, а за ценностите, за посоката, в която трябва да се движи страната. Серебренников иска повече свобода, той се бори за победата на либералните ценности. Тъкмо поради това докато вървеше изслушването му пред Московския съд, навън хиляди хора часове наред скандираха и пееха в негова подкрепа.

Има ги тези хора, има го поривът към вътрешна свобода – и тъкмо поради това можем да вярваме в Русия. Но да я разберем – това вече е трудна работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    21 12 Отговор
    Либералните ценности са зло, което уврежда морала и националната идентичност
  • 2 Д-р Фройд

    17 13 Отговор
    Ти му даваш пари да се развива и твори то се обръща сещу теб и те хапе айде у Голак на неблагодрниците и шпионите занимаващи се с подривна дейност мястото е там.
  • 3 Справедлив

    25 10 Отговор
    Дойче Веле--ясно --добре че видях источника и не си загубих времето....
  • 4 Сотир

    24 7 Отговор
    Интересното е друго-защо никога не просчетохме и други гледни точки? Защо винаги нещата се разглеждат през призмата на либералните убеждания-макар ,че в последно време видяхме ясно,че либералните ценности са вредни дори и за демокрацията. Тенденцията на либералите за толкова агресивно насаждане на своите виждания вече граничи с агресия-агресия на безумието и неадекватната оценка на ситуацията.Това реално отвръщава редовият гражданин от либерализма и проповядваните от него ценности.
  • 5 Очо

    25 7 Отговор
    Защитници на "Пуси Раят"-ясна е работата-пак НПО партенки.
  • 6 Да го кажем направо

    25 7 Отговор
    А стига вече с платен статии и рев над чужди гробища.Като ги чета Дойче Веле направо ще ревна за няколкото палячовци в Русия,които уж са творци.Дойче Веле да се тревожи повече за Германия и ордите от скакалци които ги налазиха там--а..аааа то точно Дойче Веле защитава правата на бравдатите главорези..-извинявайте...

    Коментиран от #8

  • 7 дай

    10 21 Отговор
    Кажи му руснак и не го обиждай повече! А като добави и еврейското потекло, коментариите са излишни!
  • 8 макет С400

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Да го кажем направо":

    Защо, ти над твоя ще можеш ли?
  • 9 стоян георгиев

    8 14 Отговор
    и кои са обективните медии???раша тудеи или росия 24?до къде стигна деградацията еи,да критикуваш немски медии в полза на руски!!!!в руските освен датата едва ли има нещо друго да се доближава до истината!а, и ако не ви харесват европеиските медии чумадана,вакзала и в сибир .
  • 10 Знаещ

    16 2 Отговор
    По интересно е дали dw ще коментира това:"Европа отново в паника заради терора
    Двете нападения с нож в Лондон и Брюксел съживиха страховете на Стария континент". По-скоро е малко вероятно. Те предпочитат да пускат статии за това как трябва да обичаме мюсулманите и да се съобразяваме с техните обичай, и как трябва да ги интегрираме, но под интегриране разбират да учихме нашите деца на коран още от детската градина и да не ги дразним с празнуване на Коледа с елхи в училищата. А е нормално да пишат, че след 50-60 или максимум 70 години когато мюсюлманите ще са над 60 процента от населението на страната немците ще ги управляват тъмнокожи мюсюлмани и ще са затворници в собствената си страна. Ще забравят вкуса на бирата и наденичките и жените с къси поли ще ги затварят. Незнайно защо обаче за "свободните" медии тази тема е табу.
  • 11 стоян георгиев

    6 14 Отговор
    ха,ха,ха...хо,хо,хо еи така ни разправяха 1986 година как американците се дрогирали с кока кола и ядели малки деца.в европа знаико или по-скоро незнаико е супер.може да изчислиш броя на терористичните нападения какъв процент от населението на европа обхващат.може да провериш и къв е процента на мюсулманите в германия .сега ще ти направя едно шокиращо за теб и останалите путиновисти твърдение.мюсулманите в европа се асимилират ,първо културно после и религиозно.процесите са почнали и са видими за това и ортодоксалните такива са толкова агресивни.няма как да се правиш че няма интернет,свобода на жените и словото в свободни страни.дори в мюсулманските гета се вижда кво се сучва.особено е показателно при терористите .те уж са защитници на исляма ,а всъщност са продукт на страните в които живеят,като морал,външен вид ценности.няма как да отричаш интернет с преносим компютър в джоба:)!особено е видим процеса в ислямската република иран.тва е шиитската ислямска държава,дето преди 20 години отричаше парите и науката.сега всички иранци дето имат пари или възможност се правят на европеици или американци или директно имигрират натам,а в страната се развиват и финансите и науката,а поповете им се правят на разсеяни за щуротиите дето приказваха преди време!

    Коментиран от #12, #13, #22

  • 12 Знаещ

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    "Председателят на Сдружението на общините на Бавария, Уве Брандал, член на баварския Християнски социален съюз (ХСС), предупреждава, че Германия е на път почти четирикратно да увеличи населението с ислямска религия до 2020 година.
    Брандал смята, че тази демографска промяна с „епични размери” ще промени завинаги Германия, а германците просто мълчат и гледат какво се случва, без да реагират.
    Прогнозата за драматичните демографски промени се основава на увеличения прием на бежанци и предположенията, че всички 3,5 млн. бежанци, които през следващите няколко години ще получат убежище, ще доведат в Германия средно по още четири членове на семейството си.
    Тази цифра от около 14 милиона души се прибавя към 5,8-те милиона мюсюлмани, които в момента живеят в страната. Това означава, че до 2020 г. в Германия ще живеят 20 милиона мюсюлмани или една четвърт от германското население ще изповядва исляма." Много е жалко, че нямаш финансова възможност да пътуваш в чужбина. Ако имаше нямаше да пишеш такива небивалици. Щеше да видиш как всяка година стават все повече забрадените жени и колко са се увеличили тълпите от мъжки мюслита.

    Коментиран от #14

  • 13 Абе празни кратуни сте

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Стояне хем си ми смешен-хем си жалък...през 1986 година в сладкарницата под нас се продаваше Кока-Кола ...така че...няма как да са лъгали за дрогирането...и дотук със твойте измислици. Нататака е безсмислено да се коментира написаното от теб...Да ти напомя ли къде беше завода на Кока-Кола у нас??? ...еййй и да тролите не сте кадър бе--пипето ви е малко...

    Коментиран от #16

  • 14 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Знаещ":

    тва сега новите инструкции ли са ?преди бях от среден род сега се оказа че не мога да пътувам в европа?в европа има мюсулмани ,но не от вчера или днес.процеса е от поне 40-50 години.за тва време в германия има общо 5 млн.тва дето си го писал за евентуалния риск да доидат 20 млн.мюсулмани в германия няма да стане.искам и да ми отговориш на многократно задавания от мен въпрос,къде е по-добре за живот извън европа и извън страните със ценности и стандарт на европеиския?та чакам!!!!и само да добавя ако в българия средната заплата и стандарт станат европеиски и тук ще се напълни с имигранти независимо от тва кво ще говорят политиците такива са процесите на миграция.хората бягат там където е хубаво ,а не където е зле.

    Коментиран от #18

  • 15 Знаещ

    9 1 Отговор
    "Най-разпространеното име при новородените момченца във Великобритания през 2014 г. е Мохамед.
    Мохамед изпреварва традиционни имена като Джек, Хари, Чарли и Джеймс. Мохамед е едно от най-разпространените имена сред новородените и в Брюксел, Амстердам, Копенхаген и Осло."
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стоян георгиев

    2 10 Отговор
    ето и как са я пиели в съветския съюз маллко преди да я пуснат в твоята сладкарница пред блока:През 1959 г. в Москва руски интелектуалци ме поканиха на гости, като скришом ми довериха, че тази вечер на масата ще има някакво фантастично, невероятно питие, което домакините бяха получили с големи усилия и на висока цена... Направихме кръг и домакинът, с маниерите на древен заклинател, внесе в центъра на кръга една голяма бутилка, пълна с кафеникава течност, на която пишеше „Кока-кола“... появяването ѝ предизвика вълнение, почти равно на това пред свещенодействие... “

    Георги Марков, „Задочни репортажи от България“, том I, 1969 – 1978 г.
    лошото е че сега руската пропаганда е същата ,първо те лъжат за нещо после ти казват излъгахме ви ама не ни пука и после пак и пак...,а ако някои е имал смелостта да се усъмни яка му гърбина.демек трябва да ни лъжат на воля и безалтернативно.после някои многократно лъган ватник ще ми обяснява за морала в доиче веле,тва е все едно просек да ми обяснява как банкерите в щатите направили грешка при забогатяването си !
  • 18 Знаещ

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Пак повтарям. Ако пътуваше редовно в Европа щеше да знаеш какви небивалици пишеш. Поздрави от прекрасен плаж в един от най-хубавите европейски курорти. Наоколо е пълно с "бедни" руснаци имащи апартаменти за по 800-900000 евро или къщи за по няколко милиона. Съседът ми е директор в голяма компания за недвижими имоти в Москва, а жена му е финансов директор. Сигурно те ми дават инструкциите и ми плащат по няколко стотин евро за нощувка плюс дневните разходи. Ахахахахахаха. Как ти хрумват такива глупости.

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Знаещ":

    та не ми отговори ,къде е толкова хубаво щом не ти харесва в европа?
    иначе явно шизофренията ти се е отключила.било лошо в европа с много имигранти и атентати,а ти си се изплюскал на централен европеиски плаж?що не отиде да почиваш в крим или сочи?същата я правят и руските гепачи.викат на путин колко е хубаво в русия и гадно в европа ,а после беж в европа заедно с целите си семеиства.та благодаря за поста ти,тои обяснява цялата ситуация нагледно,както и лицемерните ти лъжи!явно си доста тъп да се хвалиш къде си и кво правиш,а после да се оплакбваш колко всъщност било лошо там.както писах ,тва е знак за сериозно психическо заболяване!

    Коментиран от #20, #27

  • 20 падналия ангел

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Събра общо 30 минуса, да си починеш малко а?

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "падналия ангел":

    ха,ха,ха...ще си почина веднага като се намери поне един путинов трол дето да напише нещо аргументирано.много е лесно да пишеш минуси за европа от лазурния бряг и да хвалиш прекрасния живот в сибир без никакво намерение да го пробваш!и минусите ви не ми пречат ,те са акт на тотално безсилие.нямате кво да напишете и затова спам и минуси!

    Коментиран от #25

  • 22 Говньо

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Много прозорливо становище по въпроса! Определено не си се поддал на коварната путлерска пропаганда!

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Говньо":

    готин ник :)

    Коментиран от #26

  • 25 падналия ангел

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Събра 46 минуса, още ли смяташ, че това не е аргумент срещу твоите писания? Пак ти предлагам, почини си малко.

    Коментиран от #28

  • 26 Говньо

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Псевдонима ми! Кво не те кефи ли?
  • 27 Знаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Аз много харесвам архитектурата на много места в Европа. Какво общо има това с Путин или Русия? Ако в Русия имаше място като това, в което живея в момента с десетки хиляди палмови дървета и целогодишно топъл климат бих ходил и там с най-голямо удоволствие. Причината да не харесвам Меркел (и не само нея) е точно, че виждам как съсипват Европа превръщайки това прекрасно място в цигански катун. Дори любимата ми Италия се опитват и то доста успешно да я наводнят с негри и араби. И точно защото виждам с очите си какво се случва започнах да харесвам още повече Путин и Виктор Орбан. Защото само такива хора могат да забавят или дори да спрат превземането на Европа. P.S. Какво общо има директор в частна компания за продажба на апартаменти и къщи с гепач? Какво лошо има човек в частна фирма с много добър доход да прекарва отпуската си сред хиляди палми каквито в родния му град няма?

    Коментиран от #30

  • 28 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "падналия ангел":

    само 46?мислех че са 460!!!въпреки това ще продължа,особено като знам как ви шлеви в дребните душици истината!

    Коментиран от #29

  • 29 падналия ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    + от мен,за оптимизма ти!
  • 30 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Знаещ":

    ха,ха,ха....хо хо,хо.харесвал архитектурата на европа и затова ходел там на море!!!!абе ти си страхотен бе!демек не харесваш европа щото някои,а тва сигурно е меркел е превърнал в цигански катун,а харесваш путин дето основната му идея е тотален европеиски колапс???демек разпадане на европеиския съюз и влизане в руска зависимост по възможност като тази при ссср.ти дали си сваляш гащите като сядаш на тоалетната а?явно позабравяш!:))))!харесвал и орбан дето нямало да разреши тва.орбан не го разрешава за унгария ,но го иска за останалата част на европа явно противопоставяики се срещу рестрикциите за имиграцията ,особено за унгарската.демек иска да яде меда без жилото..от такива като орбан европа става по-слаба щото след като изпомпаха маса пари от тази гадна европа и получиха просперитет,сигурност ,демокрация именно от там ,обявиха че вече не им дреме за останалите в клуба.и на пследно място господин архитектура.що меркел и италианските политици ще превръщат европа в цигански катун?те по-тъпи ли са от теб,че да не виждат проблема?и вземи отговаряи конкретно като те питам ,не ми пиши глупости,тях може да си ги пишете с гепачите ,демек руските номенклатурчици дето пируват по лазурния бряг докато в русия хората няма кво да ядат.в русия няма бизнес бе убавец.всичко е корупционна система на кгб.един продава нефт,друг апартаменти,трети плочки за баня и тва са точно определени хора,а народа мре.страна с големината на европа и австралия се мери по стандарт с българия,

    Коментиран от #32

  • 31 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    страна с големината на европа и австралия се мери по стандарт с българия,че и сме по-добре ,смяххх.ако в русия имаше нормално правителство и въобще управление руснаците щеше да са като канадците поне!та питаи мужика до теб как се чувства със скъпото шампанско докато неговите работници пият лосион за баня?
  • 32 Знаещ

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Аз много добре знам, че съм страхотен. Както знам и, че съм доказано по-знаещ и умен от теб. Ние двамата имаме късмет да сме учили и да работим в област (икономика и финанси), в която всеки знаещ и умен прави достатъчно пари за да живее на красиви места в луксозни къщи където си иска по-света, за което живо доказателство съм аз. Ако имаше истински знания и реален поглед върху света щеше да направиш много пари когато рублата падаше и се качваше след връщането на Крим или когато Швейцария въведе праг на валутата си. Щеше да знаеш какъв е потенциала на фейсбук и да вложиш някоя и друга хилядарка в акции веднага след като ги пуснаха и да направиш наистина сериозни пари, които биха ти позволили да живееш страхотно без да си измамник, но пак повтарям за това се иска акъл и много знания, които ти очевидно не притежаваш. Коментарите ти ясно го показват.

    Коментиран от #33

  • 33 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Знаещ":

    та не ми отговори на нито един от въпросите ,а вместо това ми даваш съвети къде да инвестирам :)))!то и съветите ти са като историята с гадната европа,но караи да върви!!!
    та питах те няколко елементарни неща :
    1.къде е тва място извън европа дето е толкова хубаво че за теб европа е цигански катун?
    2.що меркел и италианските политици умишлено правят европа цигански катун?
    3.ти по-умен ли си от европеиските политици?
    отговори на тези три въпроса и после ще ти потърсим адекватен на заболяването ти лекар.

    Коментиран от #34

  • 34 Знаещ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Хубавото на глупавите хора е, че са дебелокожи и не се срамуват от некадърността си. Ти не правиш изключение. Но въпреки, че си далеч под нивото ми ще ти отговоря: " 1.къде е тва място извън европа дето е толкова хубаво че за теб европа е цигански катун?"- за мен Европа е най-доброто място за живеене (не случайно живея тук) и това е причината да ме е яд, че се превръща в цигански катун. Много боли да гледаш как прекрасни места се пълнят с циганоподобни джагали, които грам не одобряват нашия начин на живот и се опитват да го променят. Знам, че като нямаш възможност да го видиш с очите си е трудно да го проумееш, но това са фактите. Това е все едно Витошка да се напълни цигани и на нас да ни харесва или на хората в Пазарджик да им харесва, че всяка година циганите стават все повече и все по-нагли. "2.що меркел и италианските политици умишлено правят европа цигански катун?" - дълго е за обяснение, но като цяло е заради Сорос и компания, които по необяснима за мен причина се борят срещу християнството и бялата раса. Вероятно логиката им е, че тъпите камилари и маймуни се управляват по-лесно и са по-послушни от по-умните и образовани бели хора. Това е причината да се налагат гейовете, третополовите и да заливат Европа с цветнокожи. "3.ти по-умен ли си от европеиските политици?"- вероятно не, но не съм сигурен. Започнах със заем от няколко хиляди лева и благодарение на акъла ми, многото четене и правилното ми мислене в момента не съм много богат, но парите ми ст

    Коментиран от #35

  • 35 Знаещ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Знаещ":

    ....но парите ми стигат да живея мнооооого по-добре от повечето западноевропейци и да прекарвам живота си на места, които за тях са непосилни.

    Коментиран от #36

  • 36 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Знаещ":

    P.S. Политиката на Европа се определя от Меркел, а тя въпреки, че прави невероятно глупави и предателски спрямо европейците неща със сигурност не е глупава. При нея или кариерата и е побутната от Сорос, или я държат с компромати, или са я купили, като последното според мен е най-малко вероятно. Такова чудовищно предателство не може да се направи за пари. За папата поне е ясно, че го накараха с компромати да се откаже доброволно. Нещо което никой папа не е правил за да назначат сегашния предател и подлога на мюсюлманите. Изр.д, който прави всичко възможно Европа да се мюсюлманизира и призовава да се оставим да ни избиват, но да приемем още милиони мюслита.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания