Last news in Fakti

15 Септември, 2017 07:29 1 851 2

Величественият Монблан се е смалил

  • монблан-
  • връх-
  • измерване-
  • височина-
  • алпи-
  • смалил-
  • величествен

Експерти направиха замервания

Величественият връх Монблан, който е най-високият в Алпите, се е смалил с един сантиметър за две години, съобщи френското издание L'Equipe.

Последното измерване показва, че Монблан е висок 4808.72 метра, което е по-малко спрямо замерването през 2015 година. GPS системи и сателити са били използвани, за да бъдат цифрите точни до сантиметър.

Силните ветрове и мъгла затрудниха задачата на екипа, които трябваше през тази година да направи измерванията по-бързо, за да има достатъчно време за спускане.

Промяната през последните две години е малка, ако бъде сравнена с предходния период, когато смаляването беше с повече от метър. През 2013 година височината беше 4810.02 метра.

Връх Монблан е разположен до границата между Франция и Италия. За първи път е изкачен от Жак Балма и Мишел Пакар през месец август 1786 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 3 Отговор
    GPS системата е военна и измерването е точно само ако е направено от американските военни. След като военните го дават през 1983г. (свалянето в СССР на корейския самолет) за ползване от цивилните, официално обявяват, че си запазват правото да влагат умишлена грешка.
    Особено по време на военни кампании на САЩ и НАТО всички уреди базирани на GPS дават значителни грешки.

    Коментиран от #2

  • 2 я пак

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Ама естествено, че само американците могат да направят точно измерване. Сигурно и онази ми работа само те могат да я премерят колко ми е дълга!

    Стига да имаш сигнал от сателитите, къв е проблема да създадеш уред, достатъчно точен да смята триангулацията? Или викаш във всеки сателит са вкарали вирусче, дето програмирано забавя изпращането на сигнала :))))))