13 Октомври, 2017 16:07 1 345 3

Призоваха Пучдемон да обяви независимост

  • каталуния-
  • испания-
  • независимост-
  • пучдемон-
  • призив-
  • референдум

Ще се отцепи ли Каталуния?

Призоваха Пучдемон да обяви независимост - 1
Снимка: БТА/ AP

Двама ключови политически съюзници на управляващата коалиция в Каталуния призоваха каталунския лидер Карлес Пучдемон да не губи повече време и да обяви независимост от Испания веднъж завинаги, предаде "Асошиейтед прес".

Централните власти дадоха на Пучдемон краен срок до понеделник да изясни дали е обявил независимост в двусмислената си реч пред парламента тази седмица. В нея той каза, че Каталуния е подписала декларация за независимост, но предложи да замрази прилагането й за няколко седмици, за да се даде възможност за посредничество и диалог с испанското правителство.

Испанското правителство заплаши да задейства безпрецедентни мерки за отнемане на самоуправлението на Каталуния, ако тя продължи с реализирането на плановете за отцепване.

В писмо с днешна дата крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" заяви, че Пучдемон трябва да пренебрегне предупреждението на испанското правителство, да отмени обявеното суспендиране и да провъзгласи категорично независимост.

Партията държи 10 места в 135-местния каталунски парламент, но правителството на малцинството на Пучдемон е зависимо от подкрепата й, за да прокарва нормативни актове и не може да постигне мнозинство в регионалния парламент без нейна помощ.

Организацията "Каталунско национално събрание", която организира масови протести в подкрепа на отцепването, също публикува кратко изявление с подобно послание. Според нея няма смисъл декларацията за независимост да стои в изчаквателна позиция, щом Мадрид отказва да води диалог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нина Добрев

    2 3 Отговор
    Каталонските левичарки ще забъркат голяма беля, ще си грабнат шапките и ще го отнесат малоумните им фенове!🔆❕
  • 2 Дони

    3 4 Отговор
    Да ги изчакат още малко и после по бързата процедура в тюрмата за подстрекателство.42% гласували и ще обявява независимост.Приискало им се на някои хора да управляват република.
  • 3 no name no face no number

    5 1 Отговор
    42% са защото се нарушиха човешките права от испанската полиция. Иначе щяха да са 100%
Новини по държави: