Last news in Fakti

17 Октомври, 2017 18:25 1 099 0

Законът за референдума в Каталуния е невалиден

  • каталуния-
  • съд-
  • закон-
  • испания-
  • референдум-
  • независимост

Мадрид няма да допусне отделяне на Каталуния

Законът за референдума в Каталуния е невалиден - 1
Снимка: БТА/ AP

Испанският Конституционен съд обяви за невалиден приетият от регионалните каталунски власти закон за референдума. По този закон местните власти свикаха допитването за независимост на автономната област ма 1 октомври, съобщи The Local.

Говорителят на регионалното правителство в Барселона Жорди Турул заяви, че то не се отказва от намеренията си за отделяне на областта от Испания. Сепаратисткият лидер Карлес Пучдемон не даде ясен отговор дали е обявил или не независимостта на Каталуния.

Испанските централни власти заплашиха да отнемат автономията на Каталуния, ако Пучдемон не се откаже от идеята си за независимост. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че народното допитване в началото на месеца е незаконно, защото нарушава конституцията.

След референдума за независимост Пучдемон заяви, че е получил мандат за обявяване на отцепване, но суспендира решението, за да може да преговаря с Мадрид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: