20 Октомври, 2017 07:06 1 936 12

„Роснефт“ се договори с иракските кюрди

  • русия-
  • кюрди-
  • ирак-
  • роснефт-
  • петрол-
  • иракски кюрдистан-
  • нефтопровод

Москва увеличава икономическото си влияние в региона

„Роснефт“ се договори с иракските кюрди - 1
Снимка: Shutterstock

Руската петролна компания „Роснефт“ заяви, че е подписала с властите в Иракски Кюрдистан споразумение за експлоатация на нефтопровод в кюрдския автономен район, съобщи ТАСС.

„Участието в инфраструктурния проект ще съдейства за постигане на стратегическите цели на компанията и ще позволи да се повиши ефективността на доставянето на нефт за крайните потребители, включително доставянето на нефт от Кюрдистан за нефтопреработвателните заводи в Германия", обявиха от компанията.

„Ройтерс“ отбелязва, че този ход е част от стратегията на руския президент Владимир Путин да увеличи политическото и икономическо влияние на Москва в Близкия изток.

Споразумението идва на фона на повишеното напрежение в Иракски Кюрдистан, където беше проведен референдум за независимост. Багдад го обяви за незаконен и предприе военна офанзива срещу кюрдите.

„Роснефт“ ще притежава 60% дял в проекта, докато „КАР Груп“, стопанисваща в момента нефтопровода, ще запази 40%. Според източници, запознати с детайлите по сделката, руската фирма е инвестирала в проекта близо $1.8 милиарда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    30 6 Отговор
    Траур за сороснята!!
    И то в петъка такава лоша вест.... Мъкооо
  • 2 Политолога

    11 31 Отговор
    "Безкористните" руски другари от една старана се прегръщат с Ердоган , от друга страна се договарят за петрол с курдите, враговете на Турция. Путин, Путин интересите над дружбата о обещанията
    Никога не съм вярвал в безкористността на Империята на злото-Русия

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 3 Kcaniba

    29 4 Отговор
    Вервайте в бескористната американска мечта!!!
    Дрогари!!!
  • 4 ПАРАТА АКБАР

    20 0 Отговор
    Който е ял мед пак ще яде
    КОЙТО МУ Е БИЛ ГОЛ Г.ЗЪ ПАК ЩЕ МУ Е ГОЛ
  • 5 Гост1212

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Политолога":

    Не бъркай "търпимост" с "прегръдка" ;)
  • 6 Справедлив

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Политолога":

    Смехоране-Путин много пъти ви го казва..." Ние правим политика на взаимните интереси-като се съблюдават исканията и на двете заинтересовани страни"....е..какво по справедливо от това???..ама соросоидите сте първосигнални--сивото вещество не работи....
  • 7 Хорацио

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Политолога":

    кюрдите си гарантират по тоя начин спокойствието на автономията, а руснаците продавайки защита си гарантират добиви на нефт, като предполгам освен защита ще плащат и милиони на кюрдите т.е. и дввете страни са доволни. Не така стоят нещата обаче с краварските сделки. Например "сделките" с оръжие за Ю.Корея за милиарди са с основен печеливш концерните в САЩ, "сделките" им за петрол в Ирак са скандални- избили стотици хиляди от местното население, после слагат послушно правителство и изсмукват нефта за жълти стотинки, нещо което се опитват да правят и у нас с находищата за природен газ. По-пагубна външна политика за малките държави от тази на САЩ няма!
  • 8 Реалист

    6 3 Отговор
    Искам да видя физиономията на Ер-домуз като е научил за сделката. Нито ушанките нито сащ имат интерес от големи и силни държави. Затова и всякак саботират Европа, но накрая ще го .... държат с две ръце.
  • 9 стоян георгиев

    1 13 Отговор
    така ще си изгорят тези 2 милиарда руски парици,а с тази сделка путин ще се скара с иракчаните.дипломация по руски ,кво да правиш!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 на деса шушито

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    И от де тез милиарди, като казваш, че Русия е фалирала?
  • 11 реалист

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Не виждаш по далеч от носа си. С тези два милиарда Русия ще си осигури повод да защити руските интереси в региона по метода на краварските им опоненти . Явно Путин ще сипва на САЩ от собственото им лекарство.
  • 12 mediator37

    0 0 Отговор
    Де факто- признаване на самостоятелен и независим Иракски Кюрдистан.
    Ердоганя почва да бере плодовете на руско-турската дружба, свалянето на изтребител и убийство на посланик! Мечешка прегръдка 200 атмосфери.
    А сега баа-а-авно ти свалям санкциите!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания