Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 07:28 3 080 43

15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан

  • афганистан-
  • ссср

На 15 февруари 1989 г. последният войник от експедиционния корпус на непобедимата Червена армия се изтегля от Афганистан. Поне такова беше основното послание на тогавашната пропаганда.

Това не беше просто война, това си беше варварство. Така навремето Едуард Шеварнадзе описа пред Дойче веле съветската интервенция в Афганистан, която се превръща в най-дългата война, водена някога от Съветския съюз.

Всичко започва в навечерието на Коледните празници през 1979 година. Части на Червената армия са изпратени в помощ на социалистическото правителство в Кабул. Москва се надява, че чрез военната интервенция ще успее да наложи правителство, което да следва заръките й. Концепцията сработва, но само в афганистанската столица. В отдалечените райони на страната съпротивата бързо се разраства, а ислямските муджахидини започват война срещу "безбожния режим" в Кабул и чуждите окупатори.

Те получават подкрепа от САЩ и Саудитска Арабия. Пакистан се превръща в основна база на муджахидините и на ЦРУ. Сред хиляди доброволци в редиците на муджахидините Осама бин Ладен е просто име.

Тогавашният лидер на СССР Леонид Брежнев отказва да преразгледа стратегията. Той настоява за военно решение на конфликта. Позицията на Кремъл не се променя и при неговите наследници.

При избора на Михаил Горбачов за генерален секретар на КПСС е ясно, че тогавашното общество на СССР не иска тази война. На Горбачов принадлежат думите, че „Афганистан е нашата кървяща рана”.

Така се стига до 15 февруари 1989 г. Командващият съветския контингент генерал-лейтенант Борис Громов последен премина моста през река Аму Даря, гранична между СССР и Афганистан.

Голяма част от върналите се от войната "афганци" влязоха в подземните структури на организираната престъпност, други се сраснаха с наркосредите, а трети потънаха в мизерията.

Опитът на СССР и САЩ да „премерят сили на неутрална територия” доведе не само до рухването на социалистически блок, но и до непредвидими промени в ислямския свят и в радикалните терористични организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТТТТТТТТТ

    39 17 Отговор
    Командващият съветския контингент генерал-лейтенант Борис Громов последен премина моста през река Аму Даря, гранична между СССР и Афганистан...........Ето така се прави-с чест и достойнство...

    Коментиран от #2

  • 2 случаен

    41 19 Отговор

    До коментар #1 от "ТТТТТТТТТ":

    А не като американците как бягаха от Виетнам--едва успяваха да скачат на хиликоптерите...

    Коментиран от #4

  • 3 Сссерем

    26 32 Отговор
    Тръгнаха като аслани,върнаха се нас.ани,сега същото се повтаря в Сирия.
  • 4 Да го кажем направо

    38 12 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    А от Корея и Ангола как бягаха американците-хааххахаааха--От Ангола бягаха през границата на Замбия и ги намираха в Зимбабве..хаахаахха"великите амери.."
  • 5 Kcaniba

    46 15 Отговор
    Русия изведе достойно войските си!
    В преки бойни действия почти нямат изгубена битка, бият се геройски и са истински уважавани от първобитните обитатели на тази страна...
    Впоследствие, благодарение на амерските инструктори почват да водят партизанска война.
    Убиват преподавателките в училещата и дитските градини, атакуват кервани с гориво и стжки идвощи от СССР към цивилизоващият се Афган.
    Атакеват пътническите самолети с дарени от краварите стингери, атакуват болниците и избиват медицинският персонал...
    Та на какво се радва сороснята???

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Kcaniba

    13 27 Отговор
    По същия начин ще излязат и от Сирия!Товар 200 и товар 300!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Историк

    15 23 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    Руснаците в Афганистан унищожаваха цели села с ГРАД, вертолети и самолети и след това влизаше пехотата. Използваха и напалм. Над 1 милион афганци са избити за десет години от "ограничения" военен контингент, предимно жени и деца. Затова съпротивата срещу тях беше голяма.

    Коментиран от #14

  • 13 Kcaniba

    16 29 Отговор
    Империята на злото напуска Афганистан бита и пребита,но избила хиляди жени и деца,сега същото се повтаря и в Сирия!

    Коментиран от #15

  • 14 Kcaniba

    18 10 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    За Виетнам глаголиш.
    Ясно , сменяш само участниците, нещо като холиудски истории.
    Историк холиудски

    Коментиран от #19

  • 15 Сиганин

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Колегата!
    Аверчитуми, ноздраве за хамриканцити!!!
  • 16 Путкин

    13 17 Отговор
    Така се оакаха ушанките в Авганистан, че още ги сърби г. зът хахаха...
  • 17 Kcaniba

    10 13 Отговор
    "Отказваме се от ордените и медалите и заминаваме за Сирийската арабска република, само че не по "собствено желание", а за да се "запознаем с политическата атмосфера", разказва руският военен.

    Той пояснява, че неговата част е форсирала река Ефрат няколко дни преди атаката на американските военни, а за вечерта на 7 февруари е имало "планиран щурм", но вместо това са били разгромени.

    По думите му, през този ден от удара на американските военни са пострадали три щурмови отряда, всеки от които е включвал по 350 бойци. В един от тях е имало наемници, които преди това са воювали в Донбас на страната на сепаратистите.

    "Всеки от отрядите имаше собствена техника. В операцията участваше бронирана бригада с танкове Т-72 и артилерийски дивизион с М-30. Обещаха да ни прикриват с ПВО, но нямаше такова нещо. Практически нямаше местни в състава на колоната." - уточнява наемникът.

    "Американците при всички случаи знаеха, че има руснаци... Та в ефира звучеше само руска реч" - казва още оцелелият от разгрома.

    Той подчертава, че при всяка "командировка в Сирия" е имало загуби, но такова нещо "никога не е било".

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Абе Пепинчо

    18 11 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    Украинските сайтове за фейк новини са чудесна работа за соросоидните подлоги-нали така..

    Коментиран от #22

  • 19 Историк

    8 9 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Дори намалявам жертвите на руската агресия. в Уикипедията ги дават "около 3,5 милиона (плюс цивилни)". Ама то трабвя да сечете, не само да се следват руските опорни точки.
  • 20 Kcaniba

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    1000000 руски наемници са убити от СДС - сирийски демократични сили и курдсото опълчение, помагал им е и Батрамбо и Салито от Филиповци!!
    Руски Т-72 , телепортиран от Афганистан 1979 година е бил взривен от американски дрон.
    Тази межгалактическа победа ще донесе мир и демокрация във всички времена и пространства!!
    Нека пълнене на кухините продължава!!!
  • 21 Историк

    11 4 Отговор
    И още нещо, Червена или още Работническо-селска червена армия /РККА/ съществува до февруари 1946 година. След тази дата има СА съветска армия.

    Коментиран от #24

  • 22 Историк

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Абе Пепинчо":

    Май някой украинец ти е загрял врата или задника, та все за украински сайтове врещиш.
  • 23 Kcaniba

    7 7 Отговор
    Когато Путин посети руска военновъздушна база в Сирия и каза, че руските войници се прибират вкъщи с победа, той не спомена наемниците. Руските войници се очаква да останат в Сирия години занапред, докато наемниците вероятно ще останат като охранители на доходоносните петролни и газови находища след сключване на договор между правителството на Сирия и друга руска компания, близка до Кремъл.

    Русия е използвала такива "проксита" и преди, например в Източна Украйна от 2014 г.

    От декември 2017 г. военното министерство отказва да каже колко войници има Русия в Сирия, въпреки че някои данни показват, че в арабската държава има 4 300 руски войници. Броят им вероятно ще нарасне тази година, защото Москва изпрати военна полиция за патрулиране в зоните за деескалация.

    Руският народ не е много ентусиазиран от идеята за империя, която ще включва техните момчета да се връщат у дома в чували. Има ясна липса на ентусиазъм за този конфликт, каза Марк Галеоти - старши научен сътрудник в Института за международни отношения в Прага.

    Коментиран от #26, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Kcaniba

    9 7 Отговор

    До коментар #23 от "Kcaniba":

    Стига с тази уцраинцка пропагенда бие този!!
    Те хохолите 5 години спасяват света от руска инвазия.
    59 милиона ушанки, ватници и монгола са избили, докато пият парцуцата из дупките в Донбасс!!
    Сега и милиони ушанки в Сирия ли???
    А бре смешковци-посерковзи
  • 27 Kcaniba

    6 7 Отговор
    В болници на руското министерство на отбраната се лекуват десетки руснаци, пострадали при американския въздушен удар край сирийския град Деир ез Зор, съобщи Bloomberg с позоваване на два източника.
    Броят на загиналите при атаката руски войници според различни информации варира от 11 до 600.

    Източниците на Bloomberg уточняват, че ранените при атаката са приети във военни болници в Москва и Санкт Петербуг. Много от тях са в тежко състояние, някои вече са починали.

    Координаторът на нерегистрираната от властите партия "Другата Русия" Александър Аверин потвърди, че те са настанени за лечение в Москва и Санкт Петербург.

    "Има такава информация. Но нямам представа колко са приетите в болниците. Зная, че в Москва са приети в "Бурденко" и във "Вишневски", заяви Аверин пред агенция "Новости".

    На 7 февруари водената от САЩ коалиция нанесе въздушен удар срещу армията на Башар Асад, след като отряд от 500 войници на проправителствените сили атакува позиции на Сирийските демократични сили.

    При предварителните опити на опозиционната сирийска коалиция да установи срещу кого е изправена, от правителствените сили са отрекли сред нападателите да има руски военни.

    Руското военно министерство официално отрича участието на свои в бойните действия.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Kcaniba

    9 9 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    Има наистина трима загинали.
    Останолото - блумцург, цукерберг, сорос, хохолнюз и прочие партенки.
  • 30 Kcaniba

    6 13 Отговор

    До коментар #23 от "Kcaniba":

    Когато Путин говори, някъде детектор на лъжата дава на късо!Империята на ЗЛОТО И ЛЪЖАТА!Жалко за милионите разбити съдби!!!

    Коментиран от #31

  • 31 Kcaniba

    7 6 Отговор

    До коментар #30 от "Kcaniba":

    Когато сорос говори, сороснята е на колене и е на командно дишане!
    На здраве в коневръза!!
    Милиони избити ушанки в Донбасс, Сирия!!
    Поцеда!!
    Уцраина це европа!!
    Миене на кенеэи в Слънчака и примозии за 30 лв!!!
    Ураа дрОгари!!
    Кой не скача е маскал!!!
  • 32 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Истерик":

    Ще правиш? Ти някога през живота си правил ли си нещо освен мръсотии? И пиши нормално, не си интересен.

    Коментиран от #33

  • 33 Истерик

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "Историк":

    Налага се.
    То за друго не ставате - холиууд историции

    Коментиран от #35

  • 34 Комунист

    9 4 Отговор
    Абе американски подлоги които сте толкова загрижени за Афганистан защо сега САЩ са в Кербала а пък в Рамбо 3 завърши с Този филм се посвещава на великия Афганистански народ а сега този народ имго подава

    Коментиран от #41

  • 35 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Истерик":

    То ти и за трол не ставаш, сигурно работиш безплатно за русия?!

    Коментиран от #36

  • 36 Истерик

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Бесплатноза България, Русия , Източна Европа!!!
    Ние заслужаваме по добър живот и сме по достойни от от управниците ни!!
    Вън сороснята и дистанционно , командно управление!!
    Виж Унгария например, Чехия - достойни Източноевропейски общности!! Това трябва да ти е за пример, а не някви нпо лозуги и американопоклонически кокаколски слогани и тотална, безумна русофобия!!!

    Коментиран от #37

  • 37 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "Истерик":

    Недей да работиш за България. Русофилите безродници "работите" единствено за превръщането на България в Задунайска губерния.

    Коментиран от #38

  • 38 Истерик

    12 6 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    Мий си кенефите на воля из Запада, и не ме съветвай.
    Ходи един път поне в Унгария, че в тоя катун съвсем си кукурдяк брие историчето!!
    Ако не бе Русия още с фес кеше да ходиш и като курдите да се криеш из пещерите!!
    Ако не бяха руснаците фащ и чърчил щяха да засадят картофите на мястото на София и България , като съюзник на Хитлер щеше да изгуби пак територии, като след Първа Световна!!
    Ти си толкова историк, драги ми истерик, колкото аз тайконавт!!!

    Коментиран от #40

  • 39 Kcaniba

    4 9 Отговор
    Руската армия е най-неефективната в света! Оръжието тоже так!Справка Сирия,07.02.2018г.Само лъжи и демагогия! Их-там-нет!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сссерем

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "Комунист":

    Американците не са варвари като нацистите и комунистите,те са поканени от законната власт избрана демократично,и им помагат да се бори с терористите въоръжавани от Русия.
  • 42 Гост

    8 4 Отговор
    Абе все Русия ви е виновна. Все Путин ви е крив. Руснаците по света си живеят живота на макс и изобщо не ги е.е кой бил агрессор и подобни политически игри. Вие уж Българи нямате ли си личен живот че вече бункери почнахте да копаете?
  • 43 Стефан

    4 0 Отговор
    Гледайте филма "9-та рота", култов филм във военният жанр.
Новини по държави: