Last news in Fakti

30 Март, 2018 01:30 1 440 6

ЕК иска военно Шенгенско пространство

  • ес-
  • шенген-
  • военен-
  • войници-
  • армия-
  • съюз-
  • европа

Войските и военната техника в бъдеще трябва да се придвижват по-бързо в рамките на ЕС

ЕК иска военно Шенгенско пространство - 1
Снимка: Shutterstock

"Ако ние не сме в състояние да придвижваме стоки и хора, няма да можем и да се отбраняваме. Целта е създаването на общ военен съюз до 2025 година, за да могат бързо да се придвижват войските и военната техника", заяви еврокомисарката по транспорта Виолета Булц във връзка с плановете на ЕС за повишаване на военната мобилност. По този начин ЕС ще бъде в състояние да реагира възможно най-бързо на спешни вътрешни и външни кризи. След края на Студената война готовността за прехвърляне на големи военни подразделения в рамките на Европа постоянно намаляваше, тъй като външна инвазия изглеждаше невъзможна. След украинската криза и анексията на полуостров Крим обаче вероятната заплаха от Изток отново нарасна.

Мостовете, тунелите и улиците - не само за цивилно ползване

Виолета Булц заяви, че понастоящем проблем представляват трансграничните транспортни пътища вътре в ЕС. ЕК ще предприеме конкретни стъпки за подобряване на мобилността, както на военните подразделения, така и на военната техника. В предложенията на ЕС става дума за подобряване на капацитета на мостовете да издържат тежка военна техника, за увеличаване на височината на тунелите, подобряване на състоянието на лошо изградените шосета и на железопътните трасета.

Трябва да бъдат ограничени и вътрешноевропейските административни разходи за предислоциране на военните подразделения. Еврокомисарката по транспорта Виолета Булц заяви, че Брюксел ще участва във финансирането на проекта. Засега обаче не е ясно от кои кошници ще бъдат отпуснати финансовите средства. Недостатъчната мобилност на войските отдавна е трън в очите на НАТО. Много от членовете на Алианса са и членове на ЕС, който се зае с прехвърлянето на войски от Средна и Западна Европа към Балтика едва след като нарасна напрежението в отношенията с Русия.

Тясна координация с НАТО

Основа на плана за действие е общата декларация на страните-членки на ЕС под егидата на върховния представител за външна политика Федерика Могерини от миналия ноември за мерки за създаването на един "съюз, който защитава". Декларацията е в унисон с усилията за засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната. За тази цел страните-членки на ЕС създадоха т. нар. "постоянно структурирано сътрудничество". Идеята за превръщането на ЕС и в отбранителен съюз получи допълнителен тласък в хода на преговорите за Брекзит и беше поставена като приоритет от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта му миналата есен. В проекта участват всички страни от ЕС с изключение на Малта, Дания и Великобритания. Като първа стъпка в това отношение ЕК призова страните да съставят списък с конкретните си нужди и да го изпратят в Брюксел. "На първо време става дума за оценка на ситуацията", заяви Виолета Булц. А какво и как трябва да бъде сторено, естествено ще решават страните-членки, допълни тя. По този начин ЕК иска да предотврати евентуален скептицизъм. За неутралните страни като Швеция или Австрия ще бъде трудно да обяснят на своите данъкоплатци този списък с военни задачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тежко ни

    13 0 Отговор
    Когато жени почнат да говорят за войни и да разсъждават по темата става страшно !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Приемете ни...

    4 1 Отговор
    ...в цивилния Шенген ,а тогава може и да си помислим за военен. Иначе не
  • 4 123;)

    0 3 Отговор
    Преди седмица,над источна Добруджа прелетяха четири хеликоптера Апач!Докъто е така,спете спокойно!!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 На шурея шуролинката

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "123;)":

    Изток се пише с "З" а не със "С".
    - Как да ме успокоиш след като си неграмотен?
  • 6 На шурея шуролинката

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "123;)":

    Освен това хеликоптера не е АПАЧ, а Апачи! - С буква " И" накрая!

    И разбира се второто изречение отново с грешки!

    Пише се докАто с буква "А" а не с буква "Ъ"

    - Грозна работа ЧуЕк!