31 Март, 2018 07:29 3 293 25

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

  • евреи-
  • испания-
  • прогонване

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания - 1

На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и съпругата му Изабела Кастилска издават декрет, с който заповядват на всички свои поданици с еврейски произход да се покръстят или да напуснат страната. Те получават четири месеца, за да направят едното или другото.

Данните за броя на изселилите се варират между 250 000 и 800 000.

До изтичането на крайния срок малка част от евреите се покръстват, а по-голямата напускат Испания и търсят нов живот на изток - в Италия, Централна Европа и на Балканите, или на юг - в Северна Африка. Имотите им - къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и впоследствие разграбени. На евреите е забранено да изнасят от Испания злато, сребро или скъпоценности и те са принудени да ги разменят срещу дрехи или добитък или да ги скрият в очакване на по-добри времена.

По време на втората половина на XV-ти век, първите еврейски бежанци са пристигнали в България от Испания. Сефарадски (Евр. Испански) евреи достигат България след I494. През 1523, известният равин Йосиф Каро, автор на Shulkhan Arukh. класическия код на еврейския закон, се установява в Никопол и основава Йешива (талмудически академия). До началото на 16-ти век в центъра на българския еврейски живот е София. През XIX век Османската империя започва да се разпада и са създадени въоръжени движения за независимост.

През l878, България приема по време на Берлинския конгрес гаранция за равни права на еврейската общност. Българските евреи влизат в нова независима България като пълноправни граждани. Преброяването 1880 г. съобщава за еврейско население от 20 500. Българските евреи, участват както в Балканските войни (1912 13) така и в Първата световна война, и техния брой е далеч по-висок като процент от общото население. До 1934 г. е имало 48 000 евреи в България, петдесет процента от които са живели в района на София.

Историята на спасението на българското еврейство е добре позната по целия свят. Много книги и научни публикации са написани по този въпрос. Накратко фактите са, че евреите в границите на предвоенна България, са били спасени от депортиране в нацистките лагери на смъртта. Това е уникален случай в Европа. За съжаление спасението не включва евреите под българска власт в Тракия и Македония.

След края на войната започна масова емиграция в Палестина и от 1948 г., 7000 български евреи заминаха за Палестина. Комунистическото правителство на България позволява емиграция на евреите. Между 1948 г. и 1951 г., почти 90% от българските евреи емигрират. Важно е да се разбере тази емиграция. Тя е мотивирана от дълбоко вкоренения традиционен сефарадски мистичен копнеж за Цион.

Еврейската общност в настоящия момент наброява около 4000 души. В София има около 2500 евреи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    55 4 Отговор
    И от многото приказки нищо по въпроса защо са изгонени. Четем и гледаме единствено как някой постъпва зле с тях, а те какво са натворили преди това, се мълчи. Все ги гонят и ги бият от всички държави едва ли не безпричинно, защото си нямат друга занимавка. Защото са много хубави ги гонят и бият.

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    16 3 Отговор
    Еми да, стара и разумна нация. Дала на света Великите Географски Открития. Всъщност, се ппитам,какво спечелихме от политиката на цар Борис и присъединяването ни към оста. Облагодетелствани май са само евреите,които в момента отричат напълно това благородство към тях. Та така, при едно кратко сражение с бърза капитулация,жертвите от българска страна не вярвам да са много повече от тези при бомбардировките над цивилното население на България, нанесени от англичаните.
  • 3 Бай Тошо

    19 2 Отговор
    Я, че то имало “Възродителен процес” много преди мен! Ти да видиш...
  • 4 Гост

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Дори Христос ги е изгонил от храма, тея мръсни търговци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Снайпериста

    23 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 7 Историк

    9 17 Отговор
    Русофил=антибългарин=антиевропеец=антисемит

    Коментиран от #9, #15, #22

  • 8 Патриот

    14 4 Отговор
    Паметник и за този испански крал и съпругата му.....НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА ОКУПАЦИОННАТА СЪВЕТСКО-ЕВРЕЙСКА ДОКТРИНА.
  • 9 Гост

    17 5 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Хигиена на обществото и чиста Европа! Измекярите и техните подлоги в пустинята!
    Всички псевдо историци също !
    Само така ще има справедливост

    Коментиран от #13

  • 10 Червен интернационал

    16 1 Отговор
    Комуникт+чифут=ЧЕРВЕН ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ.
  • 11 Хасан

    15 2 Отговор
    Проблема е че евреите пренаписаха Теврат..и в пренаписания Теврат всички хора които не са евреи се разнлеждат като низши и трябва да служат на евреите...докато в християнството и исляма нямаме понятието народ и етнос ..а
    равноправие ..всички вярващи са равни пред Брга...

    Коментиран от #17, #19

  • 12 movieman777

    13 0 Отговор
    глупости мноу пове4е са тия боклуци
  • 13 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Знаем как свърши един "хигиенист".

    Коментиран от #14, #18, #21

  • 14 Смех

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Абе то много достойни хора борили се да променят нещо от настоящето си са свършили зле, ама това не ги прави по малко достойни! Историк се пишеш... Трябва да си на ясно!?
  • 15 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Историка, защитата от антисимитизъм е законово наложена на глобално, световно ниво. Тя е много по-силна от защитата срещу расизма и сексизма примерно. Защо евреите трябва да са отделна, обособена група с повече права спрямо всички останали и то навсякъде? ... евреите са поставени много над българи, руснаци, европейци, над раси, полове и т.н. ... те да не би да са извънземни?!

    http://bultimes.com/uzhasat-narechen-rotshild/
  • 16 Валя

    12 0 Отговор
    Е добре бе нали са дошли били от Испания и изведнъж станали българи,каква е тая свободноизбираема еволюция, никога не бих признала евреин за българин,и защо не кажете как брутално са били гонени и от англичаните,а бе векове наред евреите са гонени и се са били невинни,е кой да вярва на това!?
  • 17 Оху Боху

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Хасане, заради вашето "равноправие" прадедите ми бяха във ВМОРО и Руската освободителна армия като доброволци, толкова за равноправието и справедливостта.
    Ти явно четеш книгата на египтянина, дето пише, че Муса е Ехнатон, а Иса- Тутанкамон, но това не е така. Ехнатон не е бил единствения анунак, който е изповядвал Единобожието. Всички Те са го изповядвали, но и са се самообожествявали и са изисквали жертвоприношения от хората. Анунакът Муса, всъщност е финикийския морски бог Йево, който при смяна на поколенията налага вярата на самите анунаки в Адон( при Ехнатон е Атон, но д прелива в т и при други езици). Понеже са били с еднакви разбирания, затова и Муса заминава за Египет при своя брат по вяра. Останалите богове анунаки, обаче не са били съгласни с тях и са ги прогонили от там. Според мен Ехнатон е по- скоро Ахарон, братът на Муса, а Иса Навин няма нищо общо с Иса бен Мириям. Важното е да разберем, че нищо не знаем със сигурност и можем само да предполагаме. Знае се обаче, че майката на Мохамед е била еврейка... сам си отговори на въпроса по- висши ли са евреите или обикновени. Те са генетична линия от Сарра и имат най- много анунакски гени спрямо останалите народи. Висши ли са обаче самите анунаки или са просто един технологично развил се галактически хищник и завоевател? Отговорът ще го намериш единствено в себе си. И спри да пишеш салама на Алеко, пошло е!

    Коментиран от #23

  • 18 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Когато и колкото и да ги гониш и биеш тая еврейска сган все е от полза.
  • 19 Любо

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    [докато в християнството и исляма нямаме понятието народ и етнос]

    както в комунизма и днесната европа

    Коментиран от #24

  • 20 Kcaniba

    3 0 Отговор
    когато те пристигат в България, те са приемани като помощници на нашите поробители.
    През зялото времена роцството ни, са били ушите и очите на турците.
    Стара Загора е изпепелена а населението и посено в църквата и двора на църквата, защото търговските им фамилии много сериозно са конкурирали еврейските търговзи от Пловдив!!!
  • 21 Истерик

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    предателите, нямате нация
  • 22 Истерик

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    семитите и сиганите сте един дол дренки!!
    Остовете ни да си бъдем българите, българофилите , русофилите и славянофилите и се изселете някъде заедно

    Коментиран от #25

  • 23 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Оху Боху":

    Мерси за информацията..аз не пиша на салама на алеко...може и да си прав..може живота да има извънземен произход ..и религиите са просто правила наложени от тях за съхранение на живота га Земята
  • 24 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Любо":

    Ами сигурно ..целта е да се съберат едномишленици ...и чернокожия,и латиноамериканеца,и скандинавеца ни е брат ако вярва в Христос...
  • 25 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истерик":

    Странно защо пропусна американофилите, русофобите и свързаните с тях НПО? Може би приемаш финансирането на предателите на националните интереси като външна инвестиция?
Новини по държави: